بهای نفت که در اوایل اردیبهشت به بالاترین سطح خود رسیده بود حالا کاهشی را تجربه میکند که از بهمنماه سابقه نداشته است. تحلیلگران جنگ تجاری را علت کاهش بهای نفت میدانند.
دراوایل اردیبهشت بهای نفت خام در سایه تحریمهای نفتی ایران از سوی آمریکا و بحران ونزوئلا افزایش قابل ملاحظهای یافته بود. تحولی که پایدار نماند و پس از آن تا لحظه کنونی بهای نفت حدود ۲۰ درصد کاهش یافته است.
سیر نزولی بهای نفت در اولین روزهای خردادماه به اوج خود رسید. تنها ظرف دو هفته گذشته، بهای نفت خام ۱۶ درصد کاهش یافته است.
خبرگزاری آلمان (dpa) روز سهشنبه ۱۴ خرداد (چهارم ژوئن) با انتشار گزارشی از سنگاپور خبر از کاهش بیشتر بهای نفت خام در بازارهای جهانی داده است.
بر اساس این خبر، بهای هر بشکه نفت برنت دریای شمال روز سهشنبه چهارم ژوئن به ۶۱ دلار رسیده است. به این ترتیب، بهای نفت برنت در قیاس با روز پیش از آن کاهشی بیش از ۲۱ سنت در هر بشکه داشته است.
در همین روز، هر بشکه نفت اینترمدیت تگزاس ۵۳ دلار به فروش رسیده است. این میزان از بهای کاهش بهای نفت خام ظرف چهار ماه گذشته بی سابقه بوده است.
جنگ تجاری
در ماه اردیبهشت و در ارتباط با نگرانیهای ناشی از تحریمهای نفتی ایران بهای نفت سیری صعودی یافته بود. انتظار میرفت که آمریکا معافیتهای موقت پیش بینی شده برای هشت کشور در ارتباط با معاملات نفتی با ایران را تمدید نکند. همین موضوع باعث افزایش بهای نفت شده بود.
آمریکا پس از پایان مهلت ۱۸۰ روزه، روز دوم ماه مه به معافیت معاملات نفتی با ایران خاتمه داد. برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت امور خارجه همهکشورها را از معامله نفتی با ایران برحذر داشت و گفت هرگونه خرید نفت از ایران میتواند مجازاتهای آمریکا را در پی داشته باشد.
در چنین شرایطی احتمال میرفت که بهای نفت افزایش یابد. دو عامل دیگر نیز میتوانستند بر نگرانیهای ناظر بر بازار انرژی دامن بزنند. از آن جمله بود، افزایش تنش در لیبی و بحران سیاسی ناشی از جنگ قدرت در ونزوئلا.
بهرغم همه این عوامل، بهای نفت در ماه مه افزایش نیافت. خبرگزاری آلمان علت کاهش شدید بهای نفت خام را در جنگ تجاری آمریکا و چین میداند. بسیاری از تحلیلگران از کاهش نرخ رشد اقتصادی در جهان سخن گفتهاند.
همین خبرگزاری افزوده است که هنوز هیچ دورنمایی برای دستیابی به یک راه حل برای مناقشه بازرگانی بین آمریکا و چین دیده نمیشود. بدیهی است که کاهش نرخ رشد اقتصادی در جهان از میزان تقاضای بینالمللی برای انرژی و از جمله برای نفت خام میکاهد.