صبح روز چهارشنبه، ٢٩ خرداد (١٩ ژوئن)، پلیس عراق گزارش کرد که یک موشک در محوطه مجتمع اداری-مسکونی برجسیا در بصره که دفاتر شماری از شرکتهای نفتی بینالمللی در آن قرار دارد منفجر شد و خساراتی به بار آورد. در اثر انفجار موشک، دو کارگر عراقی هم زخمی شدهاند.
این ساختمان در غرب بصره واقع شده و دفاتر محلی شماری از شرکتهای نفتی بزرگ از جمله اکسون موبیل، شل و انی ایتالیا در آن واقع شده است.
بعضی از کارکنان محلی گفتهاند که صدای سه انفجار را شنیدند اما پلیس تا کنون اصابت یک موشک را تایید کرده است.
منابع پلیس موشک پرتاب شده را از نوع کاتیوشا، که نوعی موشک برد کوتاه است گزارش کرده و گفتهاند که موشک در فاصله حدود یکصد متری بخشی از این مجتمع منفجر شد که دفتر اصلی و ساختمانهای مسکونی کارکنان شرکت آمریکایی اکسون موبیل در آن واقع است.
Image caption سفارت آمریکا در بغداد – چندی پیش یک خمپاره به نزدیکی ساختمان سفارت اصابت کرد
مجتمع برجسیا در نزدیکی حوزه نفتی زبیر واقع شده که شرکت ایتالیایی انی استخراج نفت از آن را در دست دارد.
به گفته یک منبع امنیتی، شرکت اکسون در نظر دارد فورا حدود بیست کارمند غیر بومی خود را از بصره خارج کند.
ماه گذشته، در پی هشدار دولت ایالات متحده در مورد تهدیدهای امنیتی از سوی ایران و گروههای شبهنظامی عراقی وابسته به آن و تصمیم به خارج کردن کارکنان غیر ضروری سفارت آمریکا در عراق، شرکت اکسون نیز کارمندان غیربومی خود را از عراق تخلیه کرد.
این شرکت بعدا کارکنان خود را برای ادامه عملیات به عراق باز گرداند.
حق نشر عکس Reuters
Image caption ایالات متحده حکومت جمهوری اسلامی ایران را مسئول حمله به نفتکشها دانسته اما مقامات جمهوری اسلامی این اتهام را رد کردهاند
دولت عراق به منظور افزایش تولید نفت خود به طور گسترده به همکاری با شرکتهای خارجی از جمله شرکت اکسون موبیل آمریکا روی آورده است. از نظر سطح تولید در اوپک، عراق در حال حاضر پس از عربستان سعودی در رده دوم قرار دارد و دولت این کشور برای جبران هرگونه کمبود در بازار جهانی نفت ابراز آمادگی کرده است.
پیش از این نیز گزارشهایی از پرتاب موشک به نقاطی در نزدیکی سفارت آمریکا در بغداد منتشر شده بود که ایالات متحده شبهنظامیان وابسته به حکومت جمهوری اسلامی ایران را مسئول آنها معرفی کرده است.
موشکپرانی به سوی دفاتر شرکتهای نفتی در بصره در حالی گزارش میشود که در هفتههای اخیر، انتقال نفت از منطقه خلیج فارس و دریای عمان دستخوش ناامنی بوده است.
ماه گذشته، درچهار نفتکش متعلق به نروژ، امارات متحده عربی و عربستان سعودی در آبهای امارات انفجارهایی روی داد و هفته گذشته نیز به دو نفتکش در دریایی عمان حمله شد. همچنین، ماه گذشته شبهنظامیان حوثی، که از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردارند، خطوط لوله انتقال نفت عربستان را با پهپاد حامل مواد منفجره هدف قرار دادند.
مقامات آمریکایی حکومت ایران را مسئول این حملات معرفی کردهاند.
پیشتر، برخی از مقامات جمهوری اسلامی هشدار داده بودند که در صورت توقف صادرات نفت ایران، صدور نفت از منطقه خلیج فارس مختل خواهد شد اما اتهام دست داشتن در حملات اخیر به نفتکشها را رد کرده و این وقایع را “مشکوک” خواندهاند.