سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، آمادگی ایران برای مذاکره بر سر برنامه موشکی این کشور را تکذیب کرد و گفت خبرگزاریای که این تفسیر از صحبتهای محمد جواد ظریف را منتشر کرده، حرفهای وزیر خارجه ایران را تحریف کرده است.
علیرضا میریوسفی، سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد شامگاه ۱۶ ژوئیه/۲۵ تیر در توئیتر نوشت که برداشت خبرگزاری آسوشیتدپرس از مصاحبه ظریف با انبیسی اشتباه و تحریف است.
محمدجواد ظریف شامگاه دوشنبه در گفتوگو با شبکه انبیسی آمریکا در نیویورک گفته بود که ایران حاضر است درباره برنامه موشکی خود گفتوگو کند به شرطی که آمریکا به متحدانش در منطقه سلاح نفروشد.
نقل قولی که علیرضا میریوسفی میگوید آسوشیتدپرس آن را اشتباه تفسیر کرده چنین است:
“اگر میخواهید درباره برنامه موشکی صحبت کنید در آن صورت باید درباره میزان سلاحی که به منطقه ما فروخته میشود هم گفتوگو کنیم. (…) این تسلیحات آمریکایی هستند که وارد منطقه ما میشوند و منطقه ما را در آستانه انفجار قرار میدهند. از این رو اگر آنها میخواهند درباره موشکهای ما حرف بزنند، اول باید فروش این تسلیحات از جمله موشکها را متوقف کنند.”
اکنون علیرضا میریوسفی میگوید این نقل قول به مفهوم آمادگی ایران برای گفتوگو بر سر برنامه موشکی این کشور نیست. او در توئیتر نوشته است که متن پرسش و پاسخ انبیسی با ظریف نشان میدهد تفسیر آسوشیتدپرس از این سخنان “شفاهی” اشتباه بوده است و “میتواند موجب کاهش اعتماد عمومی به رسانهها شود.”
میریوسفی نوشته است که ایران به طور قطع آمادگی برای گفتوگو بر سر موشکهایش را تکذیب میکند.
او در ادامه نوشته:
“برنامه موشکی ایران و موشکهایش به هیچ وجه و در هیچ شرایطی موضوع قابل مذاکره نیستند”.
سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در ادامه موضوع را به محاورهای بودن گفتوگو ربط داده و گفته است که استخراج معنی از این گفتوگوی شفاهی درست انجام نشده است:
“مطمئن هستم که خبرنگاران آسوشیتدپرس به اندازه کافی با زبان محاورهای انگلیسی آشنا هستند که بدانند و بفهمند که زمینه نظرات را در یک صحبت فرضی تشخیص بدهند و استفاده از کلمات گوینده را برای بیان نکتهای درک کنند.”
سهشنبه ۱۶ ژوئیه/۲۵ تیر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در نشستی با کابینه خود اعلام کرد که در روابط با ایران پیشرفتهای بزرگی حاصل شده است. ترامپ گفت آمریکا به دنبال تغییر نظام در ایران نیست.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا هم در همین نشست اعلام کرد که ایران آماده مذاکره درباره برنامه موشکی خود است.
مشخص نیست که مبنای سخن وزیر خارجه آمریکا همین اظهارات ظریف بوده یا دلایل دیگری برای بیان آمادگی ایران برای مذاکره دارد.
مقامهای ایرانی بارها هر گونه مذاکره درباره برنامه موشکی را رد کرده و گفتهاند توسعه برنامه موشکی ایران امری دفاعی است و به توافق هستهای و قرارداد برجام ربطی ندارد.
مدیریت برنامه موشکهای بالستیک ایران در دست سپاه پاسداران است و آمریکا به دنبال آن است که موضوع محدودیت برنامه موشکی ایران را بخشی از گفتوگوها برای ایجاد قراردادی “بهتر از برجام” کند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی هشت خردادماه سال جاری گفته بود که توان نظامی “مسائل ناموسی انقلاب” است و جمهوری اسلامی بر سر آن مذاکره نمیکند.