حسن روحانی روز جمعۀ آینده به ژاپن میرود و با آبه شینزو، نخستوزیر دیدار میکند. اما پیش از آن، رئیس جمهوری اسلامی در اجلاس سران کشورهای اسلامی در کوالالامپور شرکت خواهد داشت. گفته میشود که سیاست کلی اجلاس کوالالامپور، مقابله با نفوذ عربستان در جهان اسلام است.
روز سهشنبه ٢۶ آذر/١٧ دسامبر، حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس سران کشورهای اسلامی وارد کوالالامپور پایتخت مالزی شد. به گفتۀ وی در مالزی “عمدتا روابط چند جانبه دنیای اسلام مورد بررسی قرار میگیرد”.
خبرگزاری فرانسه مینویسد که اجلاس کوالالامپور به دو موضوع توجه خاص دارد: رقابتها برای افزایش نفوذ در خاورمیانه و وضعیت اقلیت مسلمان اویغور در چین که به شدت زیر فشار پکن قرار دارند.
اجلاس کوالالامپور که رسماً روز پنجشنبه آغاز به کار خواهد کرد، به ویژه با تلاش و پیگیری ماهاتیر محمد نخستوزیر مالزی تشکیل میشود. برخی ناظران معتقدند که جهتگیری کلی این اجلاس، مقابله با نفوذ عربستان است. عربستان هیچ نمایندۀ درجه اولی به اجلاس اعزام نکرده، در حالی که قرار است امیر قطر شخصاً به مالزی برود. همچنین رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز در اجلاس شرکت خواهد داشت.
برخی تحلیلگران میگویند که اجلاس کوالالامپور قصد دارد خود را به عنوان بدیل یا رقیبی برای سازمان همکاریهای اسلامی مطرح کند. این سازمان که مقر اصلیاش در جده قرار دارد، عملاً توسط ریاض هدایت میشود.
عمران خان نخستوزیر پاکستان که قرار بود به مالزی برود، بعد از سفر کوتاهی به عربستان، از شرکت در اجلاس کوالالامپور عذر خواست.
امیدهای روحانی به ژاپن
حسن روحانی که بعد از مالزی، روز جمعۀ آینده به ژاپن خواهد رسید، بر روابط ویژۀ خود با آقای آبه شینزو نخستوزیر ژاپن تأکید کرد و گفت: “یکی از مسائل مورد توجه آقای آبه امنیت منطقه و به خصوص امنیت کشتیرانی است”.
روحانی گفت که روابط ایران و ژاپن همیشه محکم بوده و اگر در شرایط کنونی، به دلیل تحریمهای آمریکا، این روابط تا اندازهای محدود شده، وضعیتی موقتی است که “مطمئناً پایدار نخواهد بود”.