رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی میگوید نقشهای که طرح صلح آمریکا ارائه کرده است، نه نقشه یک کشور برای فلسطین بلکه یک قالب پنیر سوییسی سوراخ سوراخ است.
به گفته محمود عباس، هدف از ارائه این طرح که او آن را «نژادپرستانه» نامید، حذف قضیه فلسطین است.
وی در نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک که روز سهشنبه ۲۲ بهمن برای بررسی طرح صلح آمریکا برای حل نزاع اسرائیل و فلسطینیان ارائه شد، سخن میگفت.
این نخستین نشست شورای امنیت بعد از رونمایی از طرح موسوم به «معامله قرن» از سوی رییس جمهوری آمریکا بود.
آقای عباس نقشهای را که دونالد ترامپ چندی پیش در توییتر به عنوان مرزهای اسرائیل و فلسطین بر اساس طرح «معامله قرن» منتشر کرد، به حاضران در نشست شورای امنیت نشان داد و گفت این طرح و این نقشه که مناطق زندگی فلسطینیان را به نقاطی در محاصره یهودینشینها در کرانه باختری مبدل کرده، قابلیت اجرا ندارد.
دونالد ترامپ هشتم بهمن طی آیینی در کاخ سفید کنار بنیامین نتانیاهو از طرح معامله قرن رونمایی کرد
ب
وی گفت: «به نام ده میلیون تن فلسطینی به شورای امنیت آمدهام تا صلح را طلب کنم و نه هیچ چیز دیگر.»
ابومازن افزود اما طرح معامله قرن، «یکجانبه، مغایر با قطعنامههای بینالمللی و متضاد با ابتکار صلح عربی است؛ حقوق ملت فلسطین را برای برخورداری از استقلال و کشور نقض میکند؛ یهودینشینها را قانونی، و اراضی فلسطین را مصادره میکند».
محمود عباس از شورای امنیت و جامعه جهانی خواست طرح آمریکا را نادیده گرفته و هیچ بخشی از آن را مشروع یا اساس مرجعیت بینالمللی برای صلح در خاورمیانه ندانند.
رییس تشکیلات فلسطینی گفت «این طرح حق مردم فلسطین را نسبت به زمین، داشتن مرز، حق دسترسی به دریا و هوا پایمال میکند؛ اساس روند سیاسی را که قرار بود به تشکیل کشور فلسطین در مرزهای سال ۱۹۶۷ منجر شود، ویران میکند؛ امنیت و صلح برای منطقه به ارمغان نمیآورد؛ ما آن را نمیپذیریم و با اجرای آن مبارزه خواهیم کرد».
محمود عباس این را نیز گفت که میداند طرحی که به نام دولت آمریکا ارائه شده، چیزی نیست که حتی خود دونالد ترامپ به آن باور داشته باشد. وی توضیح بیشتری در این باره نداد.
آقای عباس گفت که ما «حق موجودیت اسرائیل را به رسمیت میشناسیم؛ با یهودیان و یهودیت در نزاع نیستیم؛ ما علیه اشغالگران سرزمینمان ایستادهایم؛ اسحاق رابین (نخست وزیر دهه نود میلادی اسرائیل) نیز سازمان آزادیبخش فلسطین را به عنوان نماینده ملت فلسطین به رسمیت شناخت؛ ما فرصتی را برای صلح از دست نمیدهیم؛ از کدام فرصت سخن میگویند؟ چیزی که به فلسطینیان ارائه شده، ناعادلانه است».
محمود عباس از اسرائیلیهایی نیز که این طرح را ناعادلانه دانستهاند سپاسگزاری کرد و از جمله یادآور شد که ۳۰۰ افسر ارتش اسرائیل در نامهای با آن مخالفت کردهاند.
محمود عباس گفت ما «بار دیگر دست خود را به سوی صلح به طرف اسرائیلیها دراز میکنیم، اگر صلح بین ما برقرار شود، صلحی بسیار خوب و زیبا خواهد بود و برای آن باید کنفرانس بینالمللی صلح برگزار شود اما آمریکا را به عنوان میانجی نمیپذیریم».
ابومازن در پایان تاکید کرد که عدم پذیرش طرح آمریکا به این معنی نیست که فلسطینیان رو به سوی خشونت دارند؛ وی گفت «ما مخالف ترور و خشونت هستیم».
اما دنی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد که در پاسخ به اظهارات محمود عباس در نشست شورای امنیت سخنرانی کرد، گفت اگر آقای عباس برای انجام مذاکرات با اسرائیل جدیت دارد، به جای آمدن به نیویورک خوب بود که الان در اورشلیم میبود و توصیه اکثر کشورهای عرب را که از او خواستهاند به مذاکرات مستقیم با اسرائیل بازگردد، اجرایی کند.
به گفته سفیر اسرائیل، تا هنگامی که محمود عباس رهبر فلسطینیان است، صلحی برقرار نخواهد شد؛ «تنها زمانی که او از صحنه پایین بیاید، اسرائیل و فلسطینیان خواهند توانست گامی به پیش بردارند؛ زیرا او رهبری لجوج، فتنه انگیز و مشوق ترور است و هرگز شریکی برای صلح نخواهد بود».
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در آغاز نشست شورای امنیت از احتمال تشدید خشونت پس از ارائه طرح صلح آمریکا ابراز نگرانی کرد.
اقای گوترش گفت تنش در خاورمیانه بالا گرفته؛ شرایط در یمن، لیبی و سوریه همچنان وخیم است و این وضع نیاز به دستیابی به راه حلی برای نزاع اسرائیلی- فلسطینی را مورد تاکید قرار میدهد.
نیکلای ملادنوف، نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور خاورمیانه نیز در نشست شورای امنیت گفت در دو هفته اخیر خشونت در کرانه باختری، شرق اورشلیم و غزه افزایش یافته زیرا «گامهای یکجانبه اثرات ویرانگری بر راهحل وجود دو کشور اسرائیل و فلسطین دارد».
با وجود حضور محمود عباس در نشست ویژه شورای امنیت، فلسطینیان درخواست خود را برای رایگیری بر سر پیشنویس قطعنامهای علیه طرح صلح آمریکایی فعلا راکد گذاشتهاند؛ صائب عریقات، دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین گفته است که درخواست رایگیری بر سر چنین قطعنامهای در ادامه ارائه خواهد شد ولی تاریخی برای آن بیان نکرده است.
اما گزارشها حاکی است که آمریکا و برخی کشورهای دیگر، از تونس و اندونزی که پیشنویس این قطعنامه را به نام فلسطینیان تهیه کردهاند، خواستهاند که در آن تغییرات جدی بدهند تا آمریکا آن را وتو نکند.
دولت آمریکا از فلسطینیان خواسته است که نکات مثبت و امتیازات کلان اقتصادی را که از رهگذر طرح معامله قرن نصیب فلسطینیان و نسلهای آینده آنها خواهد شد، در نظر بگیرند و آن را قبول کنند.