وزارت دادگستری ایالات متحده شرکت هواوی چین را متهم کرده است که فناوری ردیابی و هویتیابی معترضان را در اختیار سازمانها و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی قرار داده است.
اتهامهای تازه واشینگتن علیه غول فناوری چین جزئی از مجموعهای از اتهامهاست علیه این شرکت که بزرگترین سازنده قطعات و تجهیزات مخابراتی در جهان است.
در کیفرخواست تازهای که روز ۲۴ بهمن ماه علنی شده، شرکت هواوی متهم شده «با نصب ادوات جاسوسی، از جمله ادوات مورد نیاز برای رصد، تشخیص هویت و بازداشت معترضان، در جریان اعتراضات سال ۲۰۰۹ (۱۳۸۸) در تهران به دولت ایران یاری رسانده است».
اعتراضات گسترده سال ۱۳۸۸ پس از اعلام پیروزی محمود احمدینژاد، به نتیجه انتخابات صورت گرفت. در واکنش ِ نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، دستکم ۷۲ نفر کشته و دهها تن دیگر زخمی شدند. هزاران نفر نیز روانه بازداشتگاههایی شدند که مرگ معترضان در آنها خود خبرساز شد. میرحسین موسوی، همسرش زهرا رهنورد، و مهدی کروبی نیز از آن زمان در حصر خانگی به سر میبرند.
پیامدهای اعتراضات، کشتهشدن دهها تن از شهروندان و از جمله آنچه «موج بازداشتها» توصیف شد، واکنشهای گسترده بینالمللی را همراه داشت.
مقامهای جمهوری اسلامی -بهمانند موارد مشابه- این اعتراضات را «فتنه» توصیف کرده و کشورها و عوامل خارجی را مسئول رخدادهای آن متهم کردند.
دادستانی آمریکا در کیفرخواست تازه در عین حال هواوی را متهم کرده دستکم یک نفر را در ایران استخدام کرده که ناقض تحریمهای واشینگتن علیه تهران به شمار میرود.
پیش از این در دی ماه سال گذشته خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی گفته بود اتهامها و پروندههای موجود در آمریکا علیه منگ وانجو، رئیس امور مالی شرکت هواوی که در کانادا بازداشت شده، متمرکز بر «روابط مشکوک» این شرکت و دو شرکت گمنام است؛ از جمله یک فروشنده تجهیزات مخابراتی که در تهران فعال بود.
ا
به گزارش رویترز مقامهای آمریکایی گفته بودند هواوی «بارها» در مورد روابط خود با شرکت اسکایکام «دروغ گفته» و از این واقعیت که «اسکایکام بهطور کلی در کنترل هواوی است» پرده برنداشتهاست. این شرکت نیز مشغول نقل و انتقال پول ایران و ارائه تجهیزات به شرکتهای ایرانی بود.
بنا بر مدارک دادگاه، هواوی اما گفته بود سهم خود در اسکایکام را در سال ۲۰۰۹ (۱۳۸۸) فروختهاست.
کیفرخواست تازه علیه هواوی اتهامهای دیگری را نیز در بر میگیرد؛ از جمله «توطئه» برای سرقت اسرار تجاری از شش شرکت فناوری آمریکایی یا تلاش برای «پنهان کردن» روابط با کره شمالی، با وجود تحریمهای که علیه پیونگیانگ اعمال شدهاست.
هواوی در بیانیهای که روز ۲۴ بهمن ماه منتشر کرده، اتهامها را «فاقد ارزش و شایستگی» توصیف کرده است. به گفته هواوی این اتهامها «بخشی از تلاشهای وزارت دادگستری (آمریکا) برای وارد کردن ضربههای جبرانناپذیر به شهرت هواوی و تجارت آن است؛ به دلایلی که قبل از آنکه به مسئله اجرای قانون ربط داشته باشند، به رقابت مربوط میشوند».
آمریکا پیشتر نیز هشدارهایی در مورد فعالیتهای هواوی و ارتباط آن با دولت چین داده بود و از متحدان خود نیز خواسته از همکاریهای کلیدی، از جمله در مورد نسل جدید اینترنت، با این شرکت پرهیز کنند. هواوی ارتباط با دولت چین را رد کردهاست.