هزاران نفر در شهرهای برلین و هامبورگ به خیابان آمدند و خواستار پذیرش پناهجویان سرگردان در مرز ترکیه و یونان شدند. ترکیه برای تحت فشار قرار دادن اروپا راه پناهجویان برای رفتن به سمت گذرگاههای مرزی را باز گذاشته است.
به گزارش رسانههای آلمانی هزاران نفر در چند شهر آلمان برای حمایت از پناهجویان و مهاجرانی که در مرز ترکیه و یونان سرگردان ماندهاند و آنهایی که پیش از این به طور غیرقاونی خود را به یکی از جزایر یونان رساندهاند دست به تظاهرات زدند.
بزرگتترین تجمعهای اعتراضی در این ارتباط روز شنبه، ۱۷ اسفند (هفتم مارس) در شهرهای هامبورگ و برلین برگزار شد.
پلیس آلمان میگوید شمار تظاهرکنندگان در هامبورگ کمتر از چهار هزار نفر بوده، سازمان دهندگان این حرکت اعتراضی تعداد شرکتکنندگان در آن را بیش از پنج هزار نفر اعلام کردهاند.
به گزارش خبرگزاری آلمان یکی از سازماندهندگان تظاهرات هامبورگ گفته است وقتی سیاستمداران اروپایی تصمیم به بستن مرزها میگیرند و نیروهای انتظامی علیه پناهجویان خشونت به کار میبرند این وظیفه تمام شهروندان است که برای همبستگی با آنها و دفاع از حق پناهندگی به خیابان بیایند.
معترضان در هامبورگ از مقامات اتحادیه اروپا، آلمان و مسئولان محلی میخواهند که پذیرای مردم سرگردان در “ناکجاآباد” مرز یونان و ترکیه باشند و برای انتقال پناهجویانی که در اردوگاههای جزایر یونان شرایط سختی دارند اقدام کنند. آنها معتقدند که هامبورگ امکانات و ظرفیت پذیرش تعدادی از پناهجویان را دارد.
در برلین نیز در یک راهپیمایی که شمار شرکتکنندگان در آن حدود چهار هزار نفر اعلام شده، تظاهرکنندگان خواستار باز کردن مرزهای اتحادیه اروپا بر روی پناهجویان نیازمند کمک و حمایت شدند.
روز سهشنبه نیز چند هزار نفر مقابل دفتر آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان تجمع کردند و خواستار گشودن مرزهای اتحادیه اروپا به روی پناهجویان شدند.
تصمیم اردوغان برای فشار بر اتحادیه اروپا
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه بارها کشورهای عضو اتحادیه اروپا را تهدید کرده بود که اگر کمکهای خود برای نگهداری پناهجویان در این کشور را افزایش ندهند راه حرکت آنها با سوی مرزهای اروپا را باز میگذارد.
دولت ترکیه از چند روز پیش این تهدید را عملی کرده و مطابق برخی گزارشها حتی برای رسیدن پناهجویان به گذرگاههای مرزی مشترک با یونان به آنها کمک کرده است.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا دو سال پیش با ترکیه توافق کردند که در ازای جلوگیری از ورود پناهجویان و مهاجران غیرقانونی به کشورهای اروپایی حدود شش میلیارد دلار به این کشور کمک کنند.
در ادامه تنش بر سر تصمیم آنکارا برای بازگذاشتن راه عبور مهاجران غیرقانونی، اردوغان روز جمعه با صدراعظم آلمان تلفنی گفتوگو کرد. به گزارش خبرگزاری آناتولی رئیس جمهوری ترکیه در این گفتوگو تاکید کرده که سازوکارهای مورد توافق میان آنکارا و اتحادیه اروپا بر سر مهاجران کارآمدی لازم را ندارد و لازم است در آن تجدید نظر شود.
پس از اعلام باز گذاشتن راه عبور مهاجران به سمت اروپا هزاران مهاجر خود را به گذرگاههای مرزی شمال ترکیه رساندند تا وارد خاک اروپا شوند. پلیس یونان با پشتیبانی نیروهای مرزبانی اتحادیه اروپا به شدت با ورود غیرقانونی مهاجران به این کشور مقابله میکند و در روزهای گذشته درگیریهای سختی میان دو طرف رخ داده است.
“تسلیم باجخواهی ترکیه نمیشویم”
وزارت کشور ترکیه میگوید در مورد مهاجرانی که قصد دارند به طور غیرقانونی این کشور را ترک کنند “اصل عدم دخالت” همچنان معتبر است. کشورهای عضو اتحادیه اروپا این سیاست را به عنوان تلاش برای باجگیری محکوم کرده و گفتهاند تسلیم آن نمیشوند.
وبسایت “ولت” بامداد شنبه به نقل از دیپلماتهای اروپایی گزارش داد که رجب طیب اردوغان قرار است در یک سفر غیر منتظره و به دعوت شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا روز دوشنبه وارد بروکسل شود.
بنابر این گزارش هدف از این سفر رایزنی در مورد یافتن راه حلی برای بحران مهاجران غیرقانونی در مرزهای یونان و فراتر از آن بررسی اساسی رابطه میان ترکیه و اتحادیه اروپا است.
همچنین قرار است در سفر اردوغان به بروکسل درباره بازگرداندن مهاجران غیرقانونی از یونان به ترکیه، کنترل بهتر مرزها توسط مرزبانان ترکیهای و مبارزه مشترک با تروریستهای گروه دولت اسلامی (داعش) در سوریه نیز بحث و گفتوگو شود.