با افزایش انتقادها نسبت به ناکافی بودن تسهیلات مالی دولت ایران برای خانوادههای کمدرآمد در بحران کرونا؛ عبدالناصر همتی، رییسکل بانک مرکزی، اعلام کرد حذف کارمزد وام یکمیلیون تومانی یارانهبگیران برای دولت ممکن نیست.
همتی روز شنبه ۲۳ فروردینماه با انتشار یادداشتی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «نرخ ۱۲ درصدی کارمزد این وامها، تنها با کمک بانک مرکزی و تعدیل نرخهای ذخیره قانونی میسر شده و کاهش بیش از این در نرخ کارمزد، با توجه به سایر تکالیف بانکها، امکان نداشت.»
او تحریمهای آمریکا، کاهش قیمت نفت و هزینههای دولت برای مقابله با بیماری کرونا را از علتهای «تنگنای امکانات داخل و خارج از بودجه» و عدم توانایی دولت برای کاهش این نرخ دانست.
پرداخت وامهای یک میلیون تومانی با بهره ۱۲ درصد به دریافتکنندگان یارانه در قالب بسته حمایتی دولت ایران صورت میگیرد. برای خانوادههای کمدرآمد، نرخ این وام یک میلیون تومانی چهار درصد اعلام شده است.
به گفته حسن روحانی، رییسجمهوری ایران، کمک مالی خانوادههای «تحت فشار» در این طرح ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان خواهد بود.
این تصمیم دولت با انتقاد فعالان اصناف، شهروندان و برخی نمایندگان مجلس مواجه شده است.
اصناف توان پرداخت ندارند
قاسم نودهفراهانی، رییس اتاق اصناف تهران، در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا گفت که کارکنان اصناف از او خواستهاند در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا خواستار حذف کارمزد این تسهیلات شود.
او همچنین از نیاز به سه تا چهار ماه بیمه بیکاری برای اصناف سخن گفت. فراهانی اضافه کرد: «این افراد برای بازپرداخت اصل پول مشکل دارند، چه برسد به اینکه بخواهند این میزان بهره را هم متقبل شوند.»
پیش از این نیز حسینعلی حاجیدلیگانی و محمداسماعیل سعیدی، دو نماینده مجلس، از دولت خواسته بودند تا نسبت به حذف نرخ کارمزد این وام اقدام کند.
سعیدی این نوع وام را موجب «آسیب به مردم و یارانهبگیران» دانسته و حاجیدلیگانی نیز آن را «نگرانکننده» خوانده بود.
طی روزهای گذشته برخی کاربران رسانههای اجتماعی با انتشار پستهایی در توییتر و اینستاگرام ضمن انتقاد از عدم حمایت مالی کافی از سوی دولت گفتهاند با وجود خطر کرونا، قادر به ادامه خانهنشینی نیستند و باید برای امرار معاش از منزل خارج شوند.
نتایج یک نظرسنجی مشترک از سوی شهرداری تهران و مرکز افکارسنجی ایسپا که روز ۲۰ فروردینماه منتشر شد حاکی از آن بود که یکسوم مردم تهران در حال حاضر گرفتار مشکل معاش روزانه شده و یک سوم نیز اظهار کردند نهایتا تا یک یا دوماه دوام میآورند.