کمپین بینالمللی برای نابودی سلاحهای هستهای (آیکان) روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت در گزارشی اعلام کرد که ۹ کشور مجهز به سلاح هستهای طی سال گذشته میلادی ۷۳ میلیارد دلار صرف زرادخانه هستهای خود کردند.
این کمپین که به خاطر تلاشهای خود برای از بین بردن سلاحهای اتمی در جهان جایزه نوبل صلح سال ۲۰۱۷ را دریافت کرده است، برآورد کرده که قدرتهای هستهای در سال ۲۰۱۹ به نسبت قبل از آن حدود ۱۰ درصد بیشتر برای این سلاحها هزینه کردهاند.
بر اساس این گزارش، بودجه ایالات متحده در این زیمنه که شامل هزینه تحقیقات هم میشود طی سال گذشته ۵.۸ میلیارد دلار افزایش یافته و به رقم ۳۵.۴ میلیارد دلار رسیده که این رقم برابری میکند با تقریبا نیمی از بودجهای که سال ۲۰۱۹ در جهان هزینه تسلیحات هستهای شده است.
آیکان میگوید: هزینههایی که کشورهای چین، بریتانیا، روسیه، فرانسه و هند در سال ۲۰۱۹ صرف تسلیحات هستهای کردهاند به مراتب رشد کمتری نسبت با ایالات متحده داشته است؛ در این میان تخمین زده میشود که بودجه کشورهای اسرائیل و کره شمالی در این زمینه ثابت مانده است.
طبق این گزارش، چین در سال گذشته ۱۰.۴ میلیارد دلار، فرانسه ۴.۸ میلیارد دلار، هند ۲.۳ میلیارد دلار، اسرائیل یک میلیارد دلار، کره شمالی ۶۰۰ میلیون دلار، پاکستان یک میلیارد دلار، روسیه ۸.۵ میلیارد دلار و بریتانیا ۸.۹ میلیارد دلار خرج زرادخانه هستهای خود کردهاند.
ت
اسرائیل اگرچه تاکنون به طور رسمی اعلام نکرده که از تسلیحات هستهای برخوردار است، اما بسیاری از کارشناسان چنین باوری دارند.
آیکان در گزارش خود عنوان کرده تنها کشوری که هزینه تسلیحات هستهای آن در سال ۲۰۱۹ به نسبت سال قبل آن اندکی کاهش یافته، پاکستان است.
این گزارش تصریح میکند که آمار و ارقام مورد اشاره دربرگیرنده هزینههای انسانی و محیط زیستی نیست که کشورها با برنامه تسلیحات هستهای خود به جهان تحمیل میکنند.
نهاد مدنی آیکان سال ۲۰۱۷ در تصویب نخستین پیمان منع جنگافزارهای هستهای در سازمان ملل متحد نقشی عمده ایفا کرد. این پیمان را ۸۱ کشور امضا کردهاند، اما هیچ یک از کشورهایی که دارای تسلیحات هستهای هستند، آن را نپذیرفتند و از امضای پیمان خودداری کردند.