نشریه فارین پالیسی به نقل از مقامهای ارشد دولت سومالی و مقامهای امنیتی گزارش داد که ایران با حمایت مالی و تسلیحاتی از شبهنظامیان الشباب، از این گروه برای بیثباتسازی شاخ آفریقا و حمله به نیروهای آمریکایی و دیگر نیروهای خارجی در سومالی و منطقه استفاده میکند.
به گزارش فارین پالیسی، ایران روابط مخفیانهای با گروه تروریستی الشباب مستقر در سومالی برقرار کرده است و این گروه تروریستی به سبب حملات خود در شاخ آفریقا شناخته شده است.به گفته مقامات ارشد دولتی و امنیتی سومالی و بر اساس اطلاعات امنیتی، تهران از الشباب برای حمله به ارتش آمریکا و دیگر نیروهای خارجی در سومالی و منطقه استفاده میکند.
این نشریه، اقدام ایران در سومالی را تکرار استراتژی روسیه در افغانستان توصیف کرد. روسیه از سوی برخی مقامهای ایالات متحده متهم است که در ازای حملات مرگبار طالبان به نیروهای آمریکایی در افغانستان به آنها پول پرداخت کرده است.
در گزارش فارین پالیسی آمده که ایران شبکهای از نیروهای نیابتی در سومالی تشکیل داده است و از واسطهها برای حمایت مالی و تسلیحاتی از گروههایی خشن و افراطی برای مقابله با نفوذ ایالات متحده و کشورهای خلیج فارس استفاده می کند. «انتقال تسلیحات به شبه نظامیان حوثی در یمن» از جمله اقداماتی است که به نوشته این نشریه، ایران آن را از طریق سومالی انجام میدهد.
فارین پالیسی با اشاره به اینکه فعالیتهای ایران در قاره آفریقا موضوع تازهای نیست، یادآوری کرده است که گروههای مذهبی و اطلاعاتی طی چند دهه گذشته به انجام تبلیغات گسترده و تاثیرگذار در آفریقا اقدام کردهاند که اعطای بورس تحصیلی برای مقابله با نفوذ کشورهای حوزه خلیج فارس از حمله این اقدامات است.
علاوه بر این، ایران برای شماری از آفریقاییها امکان تحصیل در مراکز مذهبی شیعه از جمله در قم را فراهم کرده است تا پس از تحصیل به کشورهای خود بازگردند و به شکل مستقیم و غیرمستقیم اهداف اطلاعاتی تهران را در منطقه دنبال کنند.به گفته مقامهای سومالی، سپاه پاسداران ابزار اصلی حضور ایران در سومالی است و نیروی قدس، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران، با گروههای افراطی و شبکههای جنایتکار در سومالی ارتباط دارد.
مقامهای پلیس و وزارت دارایی سومالی ادعا میکنند که نیروی قدس سپاه پاسداران از این شبکهها برای قاچاق نفت از ایران به سومالی و سپس فروش ارزان قیمت آن در سراسر آفریقا برای دور زدن تحریمهای ایالات متحده استفاده میکند و بخشی از درآمد آن را نیز صرف حمایت از شبهنظامیان مورد حمایت خود در یمن و سومالی میکند.
به نوشته فارین پالیسی، مقامهای نظامی سومالی تاکید دارند که ایران در حال اجرای عملیات مخفی برای ضربه زدن به ایالات متحده در سومالی است و به همین منظور اقدام به تهیه سلاحهای پیشرفته، مواد منفجره، خمپاره و مواد شیمیایی کرده است که در ساخت بمب استفاده می شود.
مقامات نظامی سومالی همچنین ادعا کردهاند که ایران و نیروهای نیابتیاش در حملات شبه نظامیان الشباب به نیروهای آمریکا، نیروهای سومالی و نیروهای اتحادیه آفریقا دست دارند.
یک مقام ارشد نظامی که در عملیات علیه الشباب در جنوب سومالی مسئولیت دارد به فارین پالیسی گفته که شبهنظامیان الشباب از سوی ایران حمایت مالی و نظامی دریافت کرده و همچنین احتمالا ایران برای حمله به نیروهای آمریکایی در سومالی و منطقه به این شبهنظامیان پول پرداخت کرده است.
به گفته مقامهای وزارت دفاع و مقامهای امنیتی سومالی، پول، سلاح و مهمات ایرانی احتمالا طی سال ۲۰۱۹ و همچنین سالجاری در حملات شبهنظامیان الشباب به پایگاههای نظامی آمریکا در سومالی، شمال کنیا و همچنین کاروان نظامی اتحادیه اروپا در موگادیشو مورد استفاده قرار گرفته است.
این مقامها گفتهاند که برای نمونه شبهنظامیان الشباب دو روز پس از حمله ۱۳ دی ماه آمریکا و کشتن قاسم سلیمانی و ابومهدی به پایگاه سیمبا حمله کردند. الشباب عنوان کرده که هیچ ارتباطی بین قتل سلیمانی و این حمله وجود ندارد، اما زمان و تاریخ حملات الشباب نشان میدهد که این دو واقعه احتمالا با هم ارتباط دارند.
فارین پالیسی در پایان گزارش خود تاکید کرد که برای مقابله با نفوذ ایران و روسیه در سومالی و شاخ آفریقا، دولت آمریکا باید کمک های نظامی، امنیتی و اقتصادی به سومالی را افزایش دهد و از تلاشهای دولت این کشور برای افزایش توانمندی نیروهای امنیتی خود برای مبارزه با تروریسم و عملیات ضد شورش حمایت کند.
این نشریه تاکید کرده که هدف شبهنظامیان الشباب حمله به مواضع ایالات متحده در منطقه و فراتر از آن تهدید امنیت ملی و سیاست خارجی ایالات متحده است.
فارین پالیسی نوشت که شکست شبهنظامیان الشباب و محدود کردن نفوذ ایران و سایر عوامل خارجی در سومالی، دولت آمریکا را ملزم میکند تا از همه ابزارهای قدرت خود از جمله ابزارهای اقتصادی، نظامی، امنیتی برای پایان دادن به فرزند خوانده القاعده استفاده کند.