در حالیکه شمار درگذشتگان بر اثر ابتلا به کووید ١٩ در شبانه روز اخیر یکبار دیگر از روند صعودی و افزایش مرگ و میر در ایران حکایت میکند، وزارت بهداشت مخالفت خود را با برگزاری مراسم پُرجمعیت محرم اعلام داشت و در این باره هشدار داد. بر اساس آمار رسمی ارائه شده از سوی وزارت بهداشت، از روز گذشته تا امروز ٧ مرداد ماه/ ٢٨ ژوئیه، ٢٣۵ تن دیگر به سبب ابتلا به بیماری کووید١٩ جان خود را از دست دادهاند.
به گزارش سیما سادات لاری ، سخنگوی وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران، با درگذشت ٢٣۵ نفر در شبانه روز گذشته، شمار رسمی افرادی که به سبب شیوع ویروس کرونا در این کشور فوت کردهاند به ١۶ هزار و ١۴٧ نفر رسید. در همین مدت دو هزار و ۶۶۷ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شده که از این شمار، یک هزار و ۶۸۷ نفر در بیمارستانها بستری گردیدهاند. شمار بیمارانی که در وضعیت حاد پزشکی قرار دارند نیز بر اساس همین گزارش به ۳۹۰۲ نفر میرسد. بگفتۀ وی تا کنون ٢۵٧ هزار و ١٩ بیمار نیز بهبود یافته و یا بیمارستانها را ترک کردهاند.
سخنگوی وزارت بهداشت در گزارش روزانۀ خود اعلام کرد که در یک روز گذشته سه استان دیگر به مناطق قرمز افزوده شده و اینک ١۵ استان کشور در وضعیت قرمز و ١١ استان دیگر در وضعیت هشدار قرار دارند. بر این اساس، استانهای تهران، مازندران، گلستان، فارس، آذربایجان شرقی، اردبیل، اصفهان، البرز، ایلام، خراسان رضوی، کرمان، خراسان شمالی، سمنان، لرستان و هرمزگان در وضعیت قرمز قرار دارند. استانهای آذربایجان غربی، خوزستان، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، زنجان، همدان، کهگیلویه و بویر احمد، مرکزی، یزد، گیلان و قم هم در وضعیت هشدار قرار گرفتهاند.
سیما سادات لاری تاکید کرد که «تعداد موارد بستری روزانه در کشور به دوران اوج پیک بیماری در اسفند نزدیک شده است» و ابراز امیداواری نمود که در تهران که « پرجمعیت ترین و پرترددترین استان کشور» است اعمال محدودیتها «جدی تر تلقی شود».
در همین حال، علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، نسبت به برگزاری مراسم «اعیاد قربان و غدیر و ایام محرم و صفر» هشدار داد و در بارۀ آخرین تصمیمها در این باره با یادآوری اینکه «هنوز هیچ چیز در این باره قطعی نشده»، تاکید کرد که «قطعا مراسم امسال به شکل قبل نخواهد بود و کاملا محدود خواهد بود».
دکتر علیرضا رئیسی گفت «باید یاد بگیریم از فضاهای مجازی استفاده کنیم و خیلی از مراسمها را در خانه خودمان انجام دهیم». وی گفت «بعضیها از باشکوه برگزار کردن صحبت میکنند، باشکوه برگزار کردن فقط به این معنا نیست که جمعیت زیاد باشد، میتواند تعابیر و معانی دیگری هم داشته باشد. میتواند هر خانه یک حسینیه باشد و همه افراد میتوانند در خانه باشند و آن مراسم را در خانه برگزار کنند».
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز سوم مرداد ماه خواستار برگزاری «باشکوه» مراسم «عزاداری محرم چه در شهر و چه در روستا، چه در جایی که قرمز است یا سفید» شد. این سخنان وی با انتقادات بسیار روبرو گردید.
معاون وزارت بهداشت در بارۀ گردهمائیها تاکید کرد که «در فضای سربسته بیش از دو ساعت صلاح نیست که جمعیت حضور داشته باشند. اگر در یک فضایی که در حالت عادی [تراکم در آن] ۱۰۰ درصد است، در این شرایط باید حداکثر تراکم ۲۵ درصد باشد و حتما باید تعداد افرادی که در این فضا قرار میگیرند، بجای ۱۰۰ نفر ۲۵ نفر باشند». او همچنین گفت «در فضای باز هم مراسم نباید تماشاچی داشته باشد. در عین حال معمولا در این مراسمها افراد مختلف از جاهای مختلف حرکت میکنند و در یکجا جمع میشوند. این هم مورد تایید ما نیست و ممنوع است و مردم نباید به هم بپیوندند و در یک جا جمع شوند». او تاکید کرد که «موکبها و تکایا نیز از توزیع مواد غذایی و شربت بپرهیزند که ممنوع است».
دکتر علیرضا رئیسی یادآوری کرد که بیماری کووید١٩«هنوز نه داروی قطعی دارد و نه واکسن در دسترس است و حتی ادعاهایی هم که درباره واکسن است، اگر بخواهیم روی آن حساب کنیم، حداقل یکسال طول میکشد تا در دسترس قرار گیرد». بنابراین بگفتۀ وی باید تمهیدی اندیشید «که ویروس وارد بدن ما نشود». او تاکید کرد که «هرگونه تجمع می تواند خطرناک باشد، تجمعی که تحرک بیشتری داشته باشد مانند عزاداری یا عروسی قطعا شانس انتقال را بالاتر میبرد».
مسیح مهاجری، مدیر مسئول روزنامۀ جمهوری اسلام، یک روز پس از سخنان حسن روحانی، در سرمقالۀ خود خطاب به او نوشت «آقای رئیسجمهور! شما به عنوان فرمانده کل ستاد مقابله با کرونا، مسئول جان مردم هستید. کاملاً روشن است که تصمیمات جدید ستاد، دقیقاً همان بلائی را به جانها خواهد انداخت که لغو محدودیتهای کرونائی با خود آورده است. به این واقعیت تلخ فکر کنید که با این تصمیمات، پائیز سیاهی در انتظار کشور ما خواهد بود. لطفاً تعارف با این و آن را کنار بگذارید و با ایجاد محدودیتهای لازم بویژه در زمینه تجمعات، کاری کنید که پائیز آینده مثل تمام پائیزها رنگارنگ و پر از خاطرههای شیرین برای مردم ایران باشد».
سید محمد علی ابطحی، رئیس دفتر محمد خاتمی در دورۀ ریاست جمهوری وی، نیز در واکنش به سخنان حسن روحانی نوشت «با برافروختن احساسات مذهبی و شور حسینی، جان مردم را به خطر نیندازید. امام حسین سر پل صراط جلوی تکتک کسانی که جان محبانش را به خطر انداختهاند خواهدگرفت». او به روحانی یادآوری کرد که وی « رئیس ستاد کرونا هستید. نه منبری سالهای دور. مراقب سخنانتان برای ایام محرم باشید».
قرار است وزارت کشور و یا ستاد مقابله با کرونا «پس از مشورت، تصمیمات خود را در باره مراسم محرم اعلام دارند».