بر اساس گزارش تحقیق و تفحص شورای شهر تهران درباره قراردادهای شرکت رسا تجارت وابسته به بنیاد تعاون سپاه، شهرداری تهران در سال ۹۳، در قالب یک توافقنامه ۱۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان به شرکتهای وابسته به سپاه داده و «بعد از ۶ سال نتوانسته آن را پس بگیرد».
طرح تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت رسا تجارت و قراردادهای این شرکت با شهرداری تهران که در دوران شهرداری محمدباقر قالیباف بسته شده، ۱۱ آبان سال ۹۸ شروع شد و گزارش نهایی آن روز یکشنبه، ۱۹ اردیبهشت در جلسه شورای شهر تهران قرائت شد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، محمود میرلوحی، رئیس کمیته اقتصادی شورای شهر تهران، که این گزارش را در صحن شورا خواند، گفت در جریان اجرای بخشی از این قراردادها، « ۱۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد منابع شهرداری قربانی» شده است و «شهرداری ۱۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد [تومان] پول داده و بعد از ۶ سال نتوانسته آن را پس بگیرد».
این بخش از مبادلات بین شهرداری و شرکت رسا تجارت به قرارداد بهار سال ۹۳ باز میگردد و اگر ارزش این واگذاریها بر اساس میانگین قیمت دلار در سال ۹۳ یعنی ۳۲۰۰ تومان محاسبه شود، معلوم میشود که بیش از ۴ میلیارد دلار اموال شهرداری به سپاه پاسداران واگذار شده و تاکنون پس داده نشده است.
متن کامل تحقیق و تفحص شورای شهر تهران هنوز منتشر نشده است ولی در شبکههای اجتماعی برخی از روزنامهنگاران و فعالان سیاسی اقدام به انتشار بخشهایی از این گزارش کردهاند.
بر اساس یکی از توییتهای منتشره، مبلغ ۱۷۰۰ میلیارد تومان از بدهیهای سپاه به شهرداری تهران که مربوط به سال ۹۴ بوده، در صورتجلسات مالی سال ۹۵ غیب شده است.
این مبلغ که مربوط به طلب سازمان املاک شهرداری تهران از شرکتهای وابسته به سپاه بوده است، بر اساس متوسط قیمت دلار در سال ۹۴، معادل حدود ۵۰۰ میلیون دلار میشود.
شرکت رسا تجارت زیر مجموعه هلدینگ یاس بود و این هلدینگ مهمترین کانون فعالیتهای اقتصادی بنیاد تعاون سپاه محسوب میشد. بنیاد تعاون اقتصادی سپاه از بازوهای اصلی تامین مالی نیروی قدس سپاه بوده است.
پس از بروز مفاسد گسترده در این هلدینگ اقتصادی، سازمان قضایی نیروهای مسلح ایران از تشکیل پرونده برای چند متهم خبر داد و اواخر اسفند سال گذشته اعلام کرد که در این پرونده مسعود مهردادی، محمود خاکپور محمود سیف به ترتیب به ۲ سال، ۵ سال و ۳۰ سال زندان و جزای نقدی محکوم شدند.
اتهام این افراد مشارکت در کلاهبرداری باندی، مشارکت در پولشویی و برداشت و تصاحب غیرقانونی وجوه اعلام شده است.
علاوه بر این سه نفر، عیسی شریفی، معاون محمدباقر قالیباف در دوران شهرداری تهران، در دیوان عالی کشور نیز به ۲۰ سال زندان، جزای نقدی، و استرداد وجوه تحصیلی محکوم شد.
علاوه بر گزارش هیات تحقیق و تفحص شورای شهر، پیش از این هم گزارشهایی درباره سایر تخلفات رخ داده منتشر شده بود.
از جمله، شامگاه پنجشنبه، ۱۷ اردیبهشت، پیروز حناچی، شهردار تهران با اشاره به ساختمان روزنامه اطلاعات گفت: «این ساختمان و ساختمان پشتی آن چیزی حدود ۵۰۰ میلیارد تومان برای شهرداری تمام شده است. این ساختمان بسیار گران تمام شده است اما در هزینه صورت وضعیت دو برابر این رقم قید شده است».
شهردار تهران گفت که درباره این ساختمان «در این دوره با سپاه توافق کردیم» ولی توضیحی درباره جزییات این توافق نداد.
در تصویری از گزارش هیات تحقیق و تفحص شورای شهر منتشر شده است، از محمدباقر قالیباف، شهردار پیشین ایران که اکنون رئیس مجلس است به عنوان یکی از «متخلفین» این پرونده نام برده شده است.
آقای قالیباف تاکنون درباره این پرونده و اتهامات مطرح شده درباره قائم مقام خود اظهارنظر نکرده و گزارشی از رسیدگی به پرونده او یا احضار قالیباف به نهادهای قضایی نیز منتشر نشده است.