رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، روز دوشنبه ۱۸ مرداد در توئیتر هشدار وزارت خارجه آمریکا به اتباع این کشور برای سفر به ایران را بازنشر کرد.
وی دراین توئیت که ساعاتی پس از گفتههای رئیس قوه قضاییه ایران به اشتراک گذاشت، نوشت «ما همچنان به همه آمریکاییها» نسبت «به سفر به ایران هشدار میدهیم» که به آنجا نروند.
رابرت مالی پیشتر نیز در تیرماه خطاب به کسانی که قصد سفر به ایران دارند گفته بود خودتان را به خطر نیاندازید. آقای مالی گفته بود خیلی از شهروندان دو تابعیتی خواهان سفر به ایران هستند و یا هم اکنون در ایران هستند، او افزود اما افراد باید به شدت درباره سفر به ایران احتیاط کنند و تاکید کرد هر کس که در ایران نیست باید درباره سفر به ایران خوب فکر کند به ویژه شهروندان آمریکایی. او گفت برای غیرآمریکاییها نیز در سفر به ایران مشکل ایجاد شده است. او خطاب به کسانی که میخواهند به ایران سفر کنند گفت «کشور زیبایی است، روابط خانوادگی وجود دارد، اما خودتان را در معرض چنان خطری قرار ندهید.»
در توصیههای سفر وزارت خارجه آمریکا به شهروندان این کشور، سفر به ایران در گروه چهار با رنگ قرمز قرار دارد و به عبارتی نام ایران در گروه به آن کشور سفر نکنید، قرار دارد.
در بخشهایی از این توصیه که در زمان همهگیری کرونا روز آمده شده به اتباع آمریکایی گفته شده است که برپایه تحقیقات و دادههای مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها سطح ابتلا در این کشور بالاست.
در ادامه این توصیه عدم سفر به ایران آمده است: شهروندان آمریکایی که در ایران یا مقیم ایران هستند به اتهامات جعلی ربوده، دستگیر و بازداشت شدهاند. مقامات ایرانی به طور غیرعادلانه شهروندان آمریکایی، به ویژه ایرانیان آمریکایی دو تابعیتی-شامل دانشجویان، روزنامه نگاران، مسافران تجاری و دانشگاهیان را به اتهامات جاسوسی و تهدید امنیت ملی، بازداشت و زندانی می کنند. مقامات ایرانی به طور معمول دسترسی کنسولی به شهروندان آمریکایی بازداشت شده را به تأخیر می اندازند و به طور مداوم دسترسی کنسولی به شهروندان دوگانه ایرانی-آمریکایی را رد می کنند.
روز دوشنبه، غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه در جمهوری اسلامی ایران گفت هیچ تبعه ایران که اکنون بیرون از این کشور است، «ممنوعالورود» نیست و برای بازگشت به ایران منعی ندارد و میتواند «با هماهنگی مراجع قضایی» به کشور وارد شود.
او این سخنان را در مورد «ابراز تمایل برخی ایرانیان مقیم خارج کشور برای بازگشت به وطن» و نگرانی آنها از «برخوردهای قضایی» بیان کرد.
اژهای به دادستانها و رؤسای دادگستریها گفت کسانی که در «سالیان دور» ممنوعالخروج بودهاند اما اکنون حکم جلب ندارند، حتما نباید به محض ورود به کشور دستگیر شوند.
او گفت: «اتفاقا مواردی هست که اگر این افراد بیایند و در این جا به مسائل آنها رسیدگی شود، به نفع آنها است و از وضعیت بلاتکلیفی خارج میشوند.»
به گفته رئیس قوه قضائیه ایران، ایرانیانی اکنون در خارج از کشور زندگی میکنند که «اموال و امکانات آنها در داخل سرپرست ندارد» و برخی ذینفعان آنها را نسبت به «بازگشت به کشور میترسانند»، در حالی که اگر آنها برگردند، «در یک تحقیق و بررسی ساده و دقیق» مسائل مالیشان روشن میشود.
اکنون تعداد قابل توجهی از افراد دوتابعیتی که به ایران سفر کرده بودند، در این کشور زندانی هستند و شمار دیگری نیز خانوادههایشان در داخل کشور هدف فشار مقامات امنیتی و قضایی قرار گرفتهاند.
هم اکنون تعدادی از اتباع دو گانه، شامل آمریکاییان، بریتانیایی و اروپاییان ایرانی تبار در زندانهای جمهوری اسلامی حبس هستند.