طالبان روز سهشنبه ۱۶ شهریور فهرست دولت موقت خود را در افغانستان اعلام کرد که بر اساس آن ملاحسن آخُند، دستیار ملاعمر که بنیانگذار این گروه بود، به عنوان «رئیس الوزرا» معرفی شده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، با اعلام این خبر در یک نشست خبری در کابل افزود: ملا عبدالغنی برادر که رئیس دفتر سیاسی طالبان است نیز به عنوان معاون ملاحسن آخوند انتخاب شده است. عبدالسلام حنفی معاون دوم «رئیسالوزرا» است.
سراجالدین حقانی، پسر بنیانگذار شبکه حقانی که آمریکا آن را یک سازمان تروریستی میداند، به عنوان وزیر کشور معرفی شده است.
ملا محمد یعقوب، پسر ملاعمر، نیز وزیر دفاع شده است. سخنگوی گروه طالبان گفته که تمام این افراد نقش سرپرست را خواهند داشت.
هنوز مشخص نیست که نقش ملاهبتالله آخُندزاده، رهبر طالبان، در دولت چه خواهد بود. او از زمان سقوط دولت افغانستان در ماه گذشته نه در انظار عمومی دیده شده و نه خبری از او منتشر شده است.
اسامی منتشر شده بیانگر آن است که برخلاف ادعای پیشین رهبران گروه طالبان که وعده داده بودند دولتی فراگیر تشکیل خواهند داد، حکومت جدید متشکل از اعضای این گروه افراطی است.
این در حالی است که طالبان از مدتها پیش با برخی از مقامات سابق مانند عبدالله عبدالله رئیس گروه کمیسیون مذاکره صلح با طالبان در دولت قبلی و حامد کرزی رئیسجمهوری سابق افغانستان در تماس و مذاکره بوده است.
فهرست دولت جدید طالبان قرار بود هفته گذشته اعلام شود ولی این موضوع به تاخیر افتاد. طالبان از ایران، روسیه و چین درخواست کرده بود که نمایندگان خود را به آیین اعلام دولت جدید افغانستان بفرستند.
از سوی دیگر، سخنگوی طالبان اعلام کرد که مولوی امیرخان متقی بهعنوان سرپرست وزارت خارجه افغانستان تعیین شده است.
اعلام اسامی اعضای دولت جدید افغانستان در حالی است که اعتراضات نسبت به قدرتگیری طالبان افزایش یافته و گزارشها حاکی از تیراندازی نیروهای این گروه به سوی معترضان در کابل است.
احمد مسعود که به عنوان رهبر جبهه مقاومت ملی علیه طالبان شناخته میشود، روز دوشنبه پس از درگیریهای شدید با طالبان، با انتشار پیامی از مردم افغانستان خواست که در گوشه گوشه این کشور علیه طالبان قیام کنند.
همچنین کشورهای غربی به رغم تمایل برای مذاکره با طالبان، هنوز درباره به رسمیت شناختن دولت این گروه افراطی که گفته میشود در صدد تشکیل «امارت اسلامی» است، مردد هستند. افغانها منتظر موضعگیری کشورهای دیگر و واکنش جامعه جهانی به این لیست هستند
تنها چند ساعت از انتشار اسامی اعضای «دولت موقت» طالبان میگذرد و به جز بیانیهای که ایالات متحده منتشر کرده است، در واکنش به این اسامی اظهار نظر بینالمللی دیگری وجود ندارد.
وزارت امورخارجه آمریکا، در بیانیهای کوتاه که شامگاه سه شنبه، 7 سپتامبر منتشر کرد، از «وابستگیها و سوابق» برخی از اسامی این لیست که برای تصدی پستهای مهم انتخاب شدهاند، ابراز نگرانی کرد.
احتمالا فردی که واشینگتن با توصیف «وابستگیهای نگرانکننده» انگشت اتهام را به سمت او گرفته، محمد حسن آخوند، رئیس وزرای دولت طالبان است. او که در لیست سیاه سازمان ملل قرار دارد یکی از مهمترین مهرههای کلیدی رژیم وحشیانه طالبان بین سالهای 1996 تا 2001 در افغانستان بود.
5 میلیون دلار برای وزیر کشور!
سراج الدین حقانی، نگرانکنندهترین نام در این لیست است. سازمان او که به عنوان وزیر داخله (وزیر کشور) انتخاب شده است، «شبکه حقانی» نام دارد و در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا است. پلیس فدرال آمریکا، «اف بی آی»، برای هرگونه اطلاعاتی که منجر به دستگیری او شود، 5 میلیون دلار پاداش مالی تعیین کرده است.
اما تنها حقانی در این لیست نیست. علاوه بر او، سه وزیر دیگر این دولت جدید، وابسته به شبکه حقانی است. خلیل الرحمن حقانی، بهعنوان وزیر مهاجرین، عبدالباقی حقانی بهعنوان وزیر آموزش عالی و نجیب الله حقانی بهعنوان وزیر ارتباطات و فناوری در این لیست منصوب شدهاند.
افغانها منتظر موضع کشورهای دیگر و واکنش جامعه جهانی به این لیست هستند. لیستی که دربردارنده افرادی است که در رژیم قبلی طالبان، نقش کلیدی داشتند و در مورد برخی دیگر از آنها ابهامات زیادی وجود دارد. برخی از اعضای این لیست متهم به طراحی عملیات انتحاری علیه نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا بودهاند.
طالبان که اکنون مهره خود را به حرکت در آورده منتظر جامعه جهانی است که دولت آنها را به رسمیت بشناسد و کمکهای بین المللی برای تزریق به اقتصادی که در حال فروپاشی است، ادامه پیدا کند.