«خانه آزادی»، در آخرین گزارش خود، ایران را در کنار چین، بهعنوان بدترین کشور در زمینه آزادی اینترنت معرفی کرد.
کشورها در این لیست بر اساس معیارهای مختلف آزادی اینترنت، از جمله موانع دسترسی، اعمال محدودیت بر محتوا و نقض حقوق کاربران در فهرستی صد امتیازی قرار گرفتند. بهترین کشورها به عدد صد و بدترین آنها به صفر نزدیکتر است.تبهبندیهای جهانی سال ۲۰۲۱ میلادی برای ۷۰ کشور جهان انجام شده است. در این فهرست، کشورهای دارای اینترنت آزاد رتبههای بین ۷۰ تا ۱۰۰ را دارا هستند، برای نمونه: گرجستان ۷۷، ارمنستان ۷۱، صربستان ۷۱ و مجارستان ۷۰. اوکراین با ۶۲ امتیاز و قرقیزستان با ۵۳ امتیاز در زمره کشورهای تقریباً آزاد دستهبندی شدهاند.
در زمره کشورهای غیرآزاد اینترنتی جمهوری آذربایجان قرار دارد با ۳۵ امتیاز و پایینتر از آن در لیست، قزاقستان ۳۳، بلاروس ۳۱، روسیه ۳۰، ازبکستان ۲۸، پاکستان ۲۷ و ایران با ۱۶ امتیاز دیده میشود.
جمهوری اسلامی ایران با 16 امتیاز بدترین کشور در غرب آسیا و پس از چین، در قعر این جدول قرار دارد.
در بخشی از این گزارش، از اعدام روح الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز به عنوان خشنترین نمونه احکام دولتی علیه مخالفان اینترنتی یاد شده است.
در زمره کشورهای غیرآزاد اینترنتی جمهوری آذربایجان با 35 امتیاز قرار دارد و پایینتر از آن در لیست، قزاقستان 33، بلاروس 31 و روسیه با 30 امتیاز دیده میشود.
ایران در حال طراحی و اجرای شبکهای است که ارتباط کاربران ایرانی را با اینترنت جهانی قطع خواهد کرد، نسخه اولیه «شبکه ملی اطلاعات» یا اینترنت ملی در سال 1395 افتتاح شد اما هنوز مشخص نیست که چه زمانی به صورت کامل پیادهسازی خواهد شد.
از سوی دیگر طرحی در کمیسیون فرهنگی مجلس ایران، با نام «طرح صیانت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» ارائه شد که میتواند بدون تصویب در صحن علنی مجلس، به صورت آزمایشی اجرا گردد.
منتقدان، این طرح را پایان اینترنت آزاد در ایران میدانند. «سازمان گزارشگران بدون مرز» با محکومیت این طرح، آن را برگرفته از روش «سانسور در چین» میداند.
بر اساس گزارش «خانه آزادی»، آزادی جهانی اینترنت برای یازدهمین سوال متوالی روندی کاهشی داشته است.