خانه / اخبار مهم روز / دعوای تند هند و پاکستان بر سر افغانستان

دعوای تند هند و پاکستان بر سر افغانستان

نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند که در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی می‌کرد، با انتقاد شدید از سیاست‌های پاکستان گفت که رفتار این کشور در افغانستان باید زیر نظر قرار گیرد. یک روز قبل، عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان، هند را به حکومت وحشت و “پاکسازی” مذهبی متهم کرده بود. گذشته از افغانستان، هند و پاکستان در مورد کشمیر نیز اختلاف دارند.
تبلیغ بازرگانی

روز شنبه ۲۵ سپتامبر/۳ مهر، نخست‌وزیر هند در مجمع عمومی سازمان ملل با کنایه به پاکستان گفت: “ما باید اطمینان یابیم که خاک افغانستان برای گسترش تروریسم و یا تدارک حملات تروریستی مورد بهره‌برداری قرار نمی‌گیرد”.

نارندرا مودی افزود: “باید مراقب باشیم که هیچ کشوری از وضعیت شکنندۀ افغانستان سوءاستفاده نکند و این کشور را به خاطر منافع خودخواهانۀ خود آلت دست قرار ندهد”.

نارندرا مودی طی دیدار روز قبلش با جو بایدن نیز نگرانی خود را در مورد نقش پاکستان در افغانستان ابراز کرده بود.

به دنبال سخنرانی نارندرا مودی در سازمان ملل، وزیر امور خارجۀ هند کم و بیش سخنان او را در مقابل خبرنگاران تکرار کرد و صریحاً خواستار نظارت دقیق بر رفتار پاکستان در افغانستان شد و تأکید کرد که “نقش پاکستان در قبال مسئلۀ تروریسم باید مورد بررسی قرار گیرد”.
پاکستان، مدافع طالبان

در جناح مقابل، عمران خان نخست‌وزیر پاکستان که یک روز قبل از همتای هندی‌اش به شکل مجازی در مجمع عمومی سخنرانی کرد، به دفاع از طالبان برخاست و جامعۀ جهانی را به گفتگو با آنان ترغیب کرد، زیرا به گفتۀ وی، “طالبان قول داده‌اند که حقوق بشر را رعایت کنند”. او گفت: “ما باید به خاطر منافع ملت افغانستان، حکومت فعلی این کشور را تقویت و تثبیت کنیم”…

اگرچه اختلافات دهلی نو و اسلام‌آباد بعد از تحولات افغانستان دوباره شدت گرفته، اما دو کشور از آغاز جدایی (۱٩۴۷) پیوسته با یکدیگر مناقشه و حتی جنگ داشته‌اند. عمران خان به طور کلی هند را متهم به “دهشت‌افکنی” کرد و گفت که ناندرا مودی به دنبال “پاکسازی هند از مسلمانان” است. عمران خان افزود: “بدترین و رایج‌ترین شکل اسلام‌هراسی را در هند می‌بینید”.

عمران خان که باید بزودی با جو بایدن دیدار کند، واشنگتن را متهم کرد که در مقابل نقض حقوق بشر توسط دولت هند، چشم‌ها را می‌بندد.

یکی از اختلافات بزرگ دو کشور بر سر کشمیر است که اکثریت ساکنان آن مسلمان هستند. به ویژه از سال ۲٠۱٩ که هند با افزایش ناگهانی قوای نظامی، چیرگی خود بر کشمیر را تقویت کرد و بدون مقدمه خودمختاری محدود این منطقه را باطل دانست، خشم و نارضایتی مسلمانان شدت گرفته است.

بعد از پخش سخنرانی ویدئویی عمران خان در سازمان ملل، یکی از اعضای هیئت دیپلماتیک هند خواستار پاسخگویی شد. خانم سنیها دوبی دولت پاکستان را به پناه دادن به اسامه بن لادن متهم کرد و گفت: “پاکستان کشور آتش‌افروزی است که می‌خواهد نقش آتش‌نشان را بازی کند”.

این دیپلمات جوان هندی افزود: “پاکستان در خانۀ خود تروریست‌ها را پرورش می‌دهد و بعد، انتظار دارد که آنها فقط به کشورهای همسایه ضربه بزنند”.

از چهل روز قبل که طالبان قدرت را در دست گرفتند، تنش میان اسلام‌آباد و دهلی نو مدام افزایش یافته است.