مدیر کل آژانس به تکرار سناریوی کره شمالی در ایران هشدار داد
به گفته گروسی، بدون دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات اتمی کرج، برنامه نظارت و بازرسی آژانس کارایی لازم را ندارد
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، هشدار داد اگر ابزار دیپلماسی در پرونده هستهای ایران ناکارآمد شود، سناریوی «کرهشمالی» در خاورمیانه دوباره تکرار میشود.
گروسی، شنبه، 23 اکتبر، در مصاحبهای با تلویزیون «انبیسی نیوز» گفت، ایران اجازه دسترسی بازرسان آژانس را به دوربینهای نظارتی در اکثر مراکز هستهای داده است اما همچنان از حضور این بازرسان در «تسا»، تأسیسات اتمی کرج، ممانعت میکند.
«تسا» که قطعات سانتریفیوژ تولید میکند، اوایل ماه ژوئیه سال جاری هدف حملات پهپادی قرار گرفت. گفته میشود اسرائیل عامل این حملات بوده است.
به گفته گروسی، بدون دسترسی به این مرکز، برنامه نظارت و بازرسی آژانس ناقص است و کارایی لازم را ندارد.
او در ادامه گفت اگر ایران با نصب دوربینهای نظارتی در تأسیسات هستهای خود موافقت نکند، سناریوی فاجعهانگیز کره شمالی در خاورمیانه تکرار خواهد شد.
گروسی در این زمینه گفت: «باید کره شمالی را به یاد بیاوریم. این کشور نمونه بارز شکست دیپلماسی است. بنابراین میتوان با وضعیتی روبهرو شد که تاثیری عظیم بر روی خاورمیانه و فراتر از آن خواهد گذاشت.»
کره شمالی، بازرسان آژانس بینالمللی را در سال 2009 از این کشور اخراج کرد. هماکنون گمان میرود این کشور دهها سلاح اتمی در اختیار خود داشته باشد.
او در بخش دیگری از این مصاحبه اذعان کرد که پس از سرکار آمدن ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، نتوانسته با دولت جدید این کشور ارتباط مستقیمی برقرار کند.
گروسی در این خصوص افزود: «با وزیر خارجه ایران حتی یک بار هم صحبت نکردهام. امیدوارم بهزودی فرصت دیدار با او را داشته باشم.»
در واکنش به نگرانیهای روزافزون جامعه جهانی، ایالات متحده و شرکای اروپایی واشینگتن، روز جمعه در جریان رایزنیهایی در پاریس، بر ضرورت بازگشت سریع ایران به مذاکرات هستهای توافق کردند.
از سوی دیگر ایالات متحده و اسرائیل به صراحت اعلام کردهاند در صورت شکست ابزار دیپلماسی در قبال ایران، این دو کشور «طرح جایگزین» را بررسی خواهند کرد.
به گفته کارشناسان، «طرح جایگزین» که در اظهارات مقامات اسرائیلی و آمریکایی بارها تکرار شده است، به معنای رویآوردن به «گزینه نظامی» در راستای توقف برنامه هستهای ایران است.
مذاکرات هستهای ایران با قدرتهای جهانی که 6 آوریل گذشته در وین برای احیای توافق هستهای آغاز شده بود پس از انجام شش دور در ژوئن گذشته با پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران بدون احراز نتیجهای ملموس متوقف شد و زمانی هم برای از سرگیری دور هفتم آن تعیین اعلام نشده است.