خانه / اخبار مهم روز / رهبری کلیسای پروتستان آلمان با ۲۰ میلیون عضو به زنان سپرده شد

رهبری کلیسای پروتستان آلمان با ۲۰ میلیون عضو به زنان سپرده شد

کلیسای پروتستان آلمان در گزینشی کم سابقه آنته کورشوس معاون شورای رهبری خود را با اکثریت قاطع آرای هیئت‌های نمایندگی سراسر آلمان به عنوان رئیس جدید این شورا و اسقف زن هامبورگ را به عنوان معاون او برگزید. در این انتخابات که به صورت آنلاین انجام شد، ۱۲۶ نماینده و رئیس کلیسا از ۲۰ حوزه کلیسائی به خانم کورشوس رای دادند. در این رای‌گیری، رهبر جدید کلیسای پروتستان آلمان تنها ۴ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع داشت.

این نخستین بار نیست که یک زن در صدر کلیسای پروتستان آلمان می‌نشیند. در سال‌های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ نیز، خانم مارگوت کسمن ریاست شورای رهبری این کلیسا را به عهده گرفت، اما دوران ریاست او چندماه بیشتر طول نکشید. اکنون بالاترین مقام کلیسای پروتستان آلمان برای شش سال به آنته کورشوس سپرده شده است.

همزمان با گزینش آنته کورشوس، «کیرستن فرز» اسقف زن هامبورگ نیز به عنوان قائم مقام شورا برگزیده شد. به این ترتیب، همانطور که بسیاری از رسانه‌های آلمانی نوشته‌اند، کلیسای پروتستان آلمان با حدود ۲۰ میلیون و ۲۰۰ هزار عضو برای نخستین بار در تاریخ به طور کامل از سوی زنان اداره می‌شود. یک مقام مهم دیگر این کلیسا نیز به یک زن سپرده شده است.

آنته کورشوس که تا روز گذشته قائم مقام بدفورد اشتروم رئیس پیشین شورای رهبری بود، از امروز به جای وی تکیه می‌زند. او از سوی اعضای همین شورا برای کسب عالی ترین مقام کلیسای پروتستان نامزد شده بود. بدفورد اشتروم از سال ۲۰۱۴ رهبری کلیسا را به عهده داشت و در سال گذشته اعلام کرد که در پایان دوران ماموریت خود دیگر نامزد این مقام نخواهد شد.

سوء استفاده‌های جنسی دهه‌های گذشته در هر دو کلیسای کاتولیک و پروتستان باعث کناره گیری ده‌ها مقام کلیسائی شده است.

ثمره یک سخنرانی احساسی

آنته کورشوس ۵۶ ساله از زمانی در میان اعضای کلیسای پروتستان در سراسر آلمان شهرت یافت که در سال ۲۰۱۵ مراسم سوگواری قربانیان سقوط هواپیمای گرمن وینگز را در کلیسای جامع کلن (دم) برگزار کرد. هواپیمای شرکت گرمن وینگز روز ۲۴ مارس سال ۲۰۱۵ در فرانسه سقوط کرد و همه ۱۵۰ سرنشین و خدمه آن جان باختند. ۱۶ تن از قربانیان را آموزگاران و دانش آموزان مدرسه ای در شهر «هالترن ام زی»در آلمان تشکیل می‌داد. تحقیقات بعدی نشان داد که خلبان هواپیما که دارای پیشینه مشکلات روحی و روانی بود، هواپیما را به عمد ساقط کرده است. آنته کورشوس با سخنرانی در مراسم سوگواری قربانیان با حضور خانواده‌های آن‌ها نشان داد که واعظی سرشار از احساسات عمیق انسانی است.

رهبر جدید کلیسای پروتسان پس از گزینش خود در یک سخنرانی کوتاه گفت که انتقادها از کلیسا نشان دهنده انتظارات بزرگی است که مردم از کلیسا دارند. وی افزود «کلیسا باید امید را در مردم تقویت کند. ما یک ماموریت بزرگ و پرارزش در جهان داریم. کلیسا باید لحنی را در زندگی داشته باشد که هیچکس دیگر نمی‌تواند داشته باشد».

کورشوس همچنین با اشاره به سوء استفاده‌های جنسی در کلیسای کاتولیک و پروتستان از قربانیان خواست که برای تمرکز جامعه روی دردهای خودشان بیشتر تلاش کنند. به گفته کورشوس آن‌ها از وی خواسته‌اند که پی گیری این سوء استفاده‌ها را خود به دست بگیرد. او تاکید ورزید که این کار را خواهد کرد.

رهبر جدید کلیسای پروتستان در بخشی دیگر از سخنان خود گفت که برای جلوگیری از تکرار سوء استفاده‌ها، کلیسا به ساختارها و نسخه‌های تازه‌ای نیاز دارد. خانم کورشوس همچنین روی مبارزه با آلودگی هوا انگشت گذاشت و گفت که کلیسا باید در کنار افراد ضعیف و زخم دیدگان بایستد.

نگاه دینی به سیاست جهان

رسانه‌های آلمانی به طور عمده روی چهار ویژگی در شخصیت رهبر جدید کلیسای پروتستان تاکید ورزیده‌اند. آن‌ها نوشته‌اند که آنته کورشوس یک مداخله گر در امور سیاسی، دارای تفاهم در برابر همجنس گرایان، مخالف سرسخت سامی ستیزی و راستگرائی افراطی و طرفدار پذیرش مهاجران از سوی آلمان و اروپا است.

رادیو تلویزیون ایالت بایرن در جنوب آلمان یک روز پس از گزینش آنته کورشوس در پایگاه اینترنتی خود نوشت «تا دیروز روشن نبود که چه کسی جای رهبر پیشین کلیسای پروتستان را خواهد گرفت. از امروز آنته کورشوس این مسئولیت را به عهده دارد. او هنگامی که در سال ۲۰۱۱ نامزد به عهده گرفتن رهبری کلیسای پروتستان در ایالت نوردراین وستفالن شد، گفت که آواز خواندن عشق و سرگرمی او است. اما از همان زمان دیگر وقت چندانی برای آواز خواندن نداشته است».

به نوشته این پایگاه اینرنتی آنته کورشوس واعظ معتبری است که توانائی سخن راندن در شرایط بسیار سخت را هم دارد. او در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۹ به عنوان قائم مقام شورای رهبری کلیسا انتخاب و تجدید انتخاب شد.

آنته کورشوس در یکی از سخنرانی‌های خود تصریح کرده است: «من این امر را که کلیسا باید کلیسای مهاجران هم باشد یکی از چالش‌های بزرگ کلیسا در آینده می‌دانم».

رهبر جدید کلیسای پروتستان آلمان در دو سال اخیر به خاطر گسترش کرونا از تعطیل مراسم نیایش سال نو در کلیساها پشتیبانی کرده و به این دلیل مورد انتقاد متعصبان مذهبی قرار گرفته، اما به دلیل پافشاری بر موضع خود در میان اعضا و هواداران لیبرال کلیسای پروتستان از استقبال بیشتری برخوردار شده است.

آغاز یک تحول؟

روزهای چهارشنبه و پنجشنبه (۱۰ و ۱۱ نوامبر/۱۹ و ۲۰ آبان) دست کم یکی از تیترهای اصلی اکثر رسانه‌های نوشتاری، شنیداری و تصویری آلمان به خبر گزینش آنته کورشوس و تحلیل تاثیر این گزینش بر آینده کلیسای پروتستان اختصاص داشت.

کلیسای پروتستان ایالت نوردراین وستفالن، در دوران ریاست آنته کورشوس پیش از همه کلیساهای دیگر به سراغ پرونده فساد جنسی در کلیسا رفت و تحقیق در این مورد را آغاز کرد.

با توجه به این پیشینه‌ها، رسانه‌های آلمانی پیش بینی کرده اند که در ۶ سال آینده، کلیسای پروتستان با تحولاتی در زمینه‌های سیاسی و اجتماعی روبرو خواهد شد و به ویژه زنان در هدایت آن جایگاه بهتری خواهند یافت. امری که می‌تواند بر کلیساهای پروتستان در سطح جهان نیز تاثیرگذار باشد.

برخلاف کلیسای پروتستان، در کلیسای کاتولیک به سختی با دست یابی زنان به مقام‌های ارشد موافقت می‌شود.