مصطفی قمری، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی، مدعی شده است که بخشی از «منابع مالی مسدودشده ایران» در کشورهای دیگر آزاد شده و در اختیار تهران قرار گرفته است.
خبرگزاری «ایسنا»، شنبه، 13 نوامبر، به نقل از قمری، نوشت که «یک میلیارد دلار از این منابع آزادشده، در اختیار بانک مرکزی ایران قرار گرفته تا برای خرید کالاهای اساسی» اختصاص یابد.
پیشتر علی نادری، مدیر عامل خبرگزاری «ایرنا» در توییتی مدعی شده بود که «بیش از سه و نیم میلیارد دلار» از داراییهای ایران در یکی از کشورها آزاد شده است.
او به این کشور اشاره نکرد اما تهران در کشورهای مختلفی مانند آمریکا، کرهجنوبی، عمان، بریتانیا، ژاپن، لوکزامبورگ، عراق و چین منابع ارزی مسدودشده دارد.
«ایسنا» هم ادعا کرده است، پول مسدودشده ایران در کشورهای دیگر به میزان «50 میلیارد دلار» میرسد.
سیاست «گفتار درمانی»
با این حال، برخی کارشناسان اقتصادی اخباری از این دست را در چارچوب سیاست «گفتار درمانی» ایران تلقی میکنند.
به گفته فعالان حوزه اقتصاد، هرگاه نرخ ارز در ایران با روندی صعودی مواجه میشود، دولت این کشور با اعلام آزادسازی بخشی از منابع مسدودشده، با ایجاد «تاثیر روانی مثبت» سعی در کاهش و کنترل قیمت ارزهای خارجی میکند.
برخی از کارشناسان اقتصادی مانند میثم هاشمخانمی، اقتصاددان و تحلیلگر حوزه سیاستگذاری معتقداند که حتی اگر ایران به تمام منابع ارزی خود دسترسی داشته باشد، دلار به کمتر از 15 هزار تومان خواهد رسید اما در «خوشبینانهترین» حالت، این قیمت تا دو یا سه ماه ادامه داشته و دوباره «جهش» پیدا میکند.
صندوق بینالمللی پول در گزارشی نوشته است، ایران پیش از خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا از توافق هستهای موسوم به «برجام»، 122 میلیارد دلار ذخایر نقدی در اختیار داشت اما پس از خروج آمریکا از این توافق و آغاز کمپین «فشار حداکثری» علیه این کشور، این عدد در اواخر سال 2020 به 4 میلیارد دلار کاهش یافت.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران که در حال آمادگی برای بازگشت به میز مذاکرات وین است، بارها عنوان کرده بود که واشینگتن برای اثبات حسننیت خویش در این مذاکرات، میباید 10 میلیارد دلار از منابع مسدودشده ایران را آزاد کند.
شماری از سناتورهای آمریکایی و مقامات پیشین این کشور، با انتقاد از عملکرد جو بایدن رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا در آزادکردن بخشی از منابع مسدودشده تهران و نادیدهگرفتن فروش نفت تحریمی این کشور به چین، اقدامات او را در جهت «جسورتر» کردن تهران دانستهاند.