سه حزب تشکیل دهنده دولت ائتلافی آینده آلمان، در توافقنامهای که برای این ائتلاف امضا کردند، درکنار مسائل داخلی، سیاست خارجی و نقش خود در قبال ایران و اسرائیل را نیز روشن کردهاند. این توافقنامه ١٧٨ صفحه ای دارای ٩ بخش است و در فرازی از بخش هفتم شرح میدهد که سیاست دولت آینده در برابر جمهوری اسلامی ایران چه خواهد بود.
تبلیغ بازرگانی
دولت آینده آلمان از روز ششم دسامبر امسال رسما مسئولیت اداره این کشور را با کسب رای اعتماد مجلس فدرال به عهده میگیرد. در متن توافقنامه ائتلاف که هفته گذشته از طریق انتشار در رسانهها به آگاهی افکار عمومی رسید، در سه جا به وضوح و در چند مورد دیگر به صورت تلویحی از ایران نام برده شده است.
در این متن تاکید شده که دولت آینده آلمان به توافقی که در سال ٢٠١۵ میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ١+۵ با عنوان برجام حاصل شده پای بند میماند و خواستار اجرای آن از سوی همه امضاکنندگان است.
در فرازی دیگر از توافقنامه ائتلاف از جمهوری اسلامی خواسته شده است که به همکاری شفاف و سازنده با آژانس انرژی اتمی ادامه دهد و الزامها و تعهدهای خود در چارچوب برجام را به طور جدی رعایت کند. دولت آینده آلمان در عین حال از ایران میخواهد که به منشور حقوق بشر احترام بگذارد و همه زندانیان سیاسی را در کشور آزاد کند، اما توضیح نداده است که اگر جمهوری اسلامی به روال همیشگی از انجام این خواستهها خودداری کند با چه واکنشی از سوی برلین روبرو خواهد شد.
ایران، آلمان و امنیت اسرائیل
بخشی دیگر از توافقنامه احزاب به تضمین امنیت اسرائیل مربوط میشود و در آن بار دیگر با نام بردن از جمهوری اسلامی ایران، تاکید شده است که «تهدید دولت اسرائیل، برنامه موشکی، پشتیبانی از فعالیتهای تروریستی و اصرار بر یک سیاست تهاجمی در منطقه از سوی ایران خطری جدی برای صلح و امنیت به شمار میآید».
در این زمینه سیاست آلمان نسبت به گذشته تغییری نکرده است. آلمان به دلیل جنایات رژیم نازی که در دوران جنگ جهانی دوم علیه یهودیان رخ داده است، خود را ملتزم به پشتیبانی از موجودیت و منافع اسرائیل میداند و تغییر دولتها تاثیری بر این رویکرد نمیگذارد.
دولت ائتلافی آینده بر اساس توافقنامه ائتلاف ضمن ابراز پشتیبانی از اسرائیل البته انتقادهائی نیز نسبت به تل آویو دارد که در متن توافقنامه به آن اشاره شده است. بر اساس این توافق «آلمان، مثل گذشته با سیاست گسترش شهرکهای یهودی نشین در مناطق فلسطینی تحت تصرف اسرائیل مخالف است و راه حل دو دولت مستقل را بهترین گزینه برای خروج از بحران خاورمیانه میداند».
احزاب موتلف خواهان پایان سیاست تهاجمی جمهوری اسلامی در منطقه شدهاند و ترکیه را نیز به خاطر عدم پایبندی به موازین دموکراتیک، نقض حقوق زنان و سرکوب اقلیتهای قومی مورد انتقاد قرار دادهاند، اما در عین حال اعلام کردهاند که در دولت آینده به همکاری با ترکیه ادامه خواهند داد.