دیپلماتهای غربی با اشاره به اینکه ایران خواستار تغییرات بزرگی در متن پیشنویس توافق در وین شده است این امر را «ناامیدکننده» خواندند.
این دیپلماتهای غربی جمعه، 3 دسامبر، مطالبات ایران در دور هفتم مذاکرات وین را «نگرانکننده» و «ناامیدکننده» توصیف کردند و افزودند: «ایران شکاف در مذاکرات وین ایجاد کرده است و معلوم نیست که چگونه به این امر رسیدگی شود.»
پیش از این نیز امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه جمعه اعلام کرد که «دور اخیر مذاکرات با ایران در وین موفق نبوده است.»
مکرون افزود که تا برگزاری دور جدیدی از این مذاکرات تا حدودی تاخیر خواهد شد. او از سر گیری دور جدیدی از مذاکرات وین در آیندهای نزدیک را بعید دانست.
این در حالی است که نماینده چین در مذاکرات وین گفته که دور جدیدی از این مذاکرات در اواسط هفته آینده آغاز خواهد شد.
از سویی انریکه مورا، هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در این راستا گفت که مذاکرات وین تا ابد ادامه نخواهد یافت و ضرورت دارد که این مذاکرات فورا به نتایجی برسد.
پیش از این وبگاه «اکسیوس» به نقل از مذاکرهکنندگان غربی نوشته بود که تیم مذاکرهکننده ایران در جریان مذاکرات وین خواستههای «غیر معقول» و «یکجانبهای» مطرح کرده است.
به گزارش اکسیوس، جمعه، 3 دسامبر، مذاکرهکنندگان غربی به طرف ایرانی در مذاکرات گفتند که خواستهای آنها «غیر قابل قبول» است.
علی باقری کنی، سرپرست تیم مذاکرهکنندگان ایران در مذاکرات احیای «برجام» در وین، پنجشنبه، 2 دسامبر، خبر داد که در چهارمین روز این مذاکرات، ایران دو سند مربوط به لغو تحریمها و اقدامات هستهای این کشور را در اختیار طرفهای مقابل قرار داده است.
اکسیوس به نقل از مذاکرهکنندگان غربی آورده که ایران خواستار کاهش دائمی تعهدات خود در برجام شده است.
مذاکرهکنندگان غربی تاکید کردند که خواستههای ایران نقض توافقات شش دور پیشین از گفتوگوهای وین بهشمار میرود.
از طرفی لارنس نورمن، خبرنگار روزنامه «والستریت ژورنال» به نقل از یک دیپلمات اروپایی نوشت که پیشنویسهای پیشنهادی ایران «غیرقابل پذیرش» و «زیادهخواهی» است.
او در رشته توییتی، به نقل از این دیپلمات اروپایی نوشته که ایران در پیشنویسهای خود درخواستهای مربوط رفع تحریمها را افزایش داده و همزمان به تمام تفاهمهای قبلی درباره گامهای ایران برای بازگشت به «برجام» پشت پا زده است.
نورمن نوشته است که دیپلماتهای اروپایی به مذاکرهکنندگان ایرانی گفتهاند که پیشنهادات آنها بسیار «سختگیرانه» است و باید مواضع «انعطافپذیری» اتخاذ کنند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا شب گذشته در حاشیه یک کنفرانس امنیتی در استکهلم به خبرنگاران گفت که «اقدامات اخیر ایران در پیشبرد برنامه هستهای خود» خطر شکست مذاکرات بینالمللی در وین برای احیای توافق هستهای را به دنبال دارد.علی باقری، مذاکره کننده ارشد ایران در وین، روز گذشته گفته بود که هیئت ایرانی متن پیشنهادی خود را در قالب دو موضوع لغو «تحریمهای ظالمانه» و مسائل هستهای به طرفهای دیگر مذاکره تحویل داده است. او همچنین ادعا کرد که ایران یک متن سوم هم دارد که هنوز به کشورهای حاضر در مذاکره ارائه نداده است.
خبرنگار والاستریت جورنال همچنین نوشته است که دیپلماتهای اروپایی به مذاکرهکنندگان ایرانی گفتهاند که پیشنهادات آنها بسیار سختگیرانه است و باید مواضع انعطافپذیری داشته باشند.
در روزهای اخیر مقامهای ایران و ایالات متحده نسبت به دستیابی به توافق در این زمینه ابراز بدبینی کرده بودند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفته بود که اقدامات و لفاظیهای اخیر ایران جایی برای خوشبینی باقی نگذاشته است، و در مقابل حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران اظهارات مشابهی بیان کرد و گفت: «درباره اراده و نیت آمریکا و سه کشور اروپایی خوشبین نیستیم.»
مذاکرات بین ایران و طرفهای باقیمانده در برجام پس از شش ماه وقفه برگزار میشود. این مذاکرات قرار است امروز پایان پذیرد و هیئتهای شرکتکننده برای گرفتن مشورت بیشتر به پایتختهای خویش برگردند.
ایالات متحده به دلیل خروج از برجام تنها به صورت غیرمستقیم در این مذاکرات حضور دارد. برخی رسانهها گزارش دادهاند که احتمالا اوایل هفته آینده دور جدیدی از مذاکرات برگزار شود.
در این مذاکرات ایران بر لغو همه تحریمهای یکجانبهای که پس از خروج آمریکا از توافق برجام بر جمهوری اسلامی اعمال شده تاکید دارد و غرب نیز خواستار اجرای کامل تعهدات ایران در این توافق است.
در همین حال مقامهای غربی ایران را متهم کردهاند که در زمینه مذاکرات احیای توافق هستهای در وین پایتخت اتریش وقتکشی میکند و همزمان برنامه هستهای خود را توسعه میدهد تا ابزاری برای فشار در مذاکرات داشته باشد.
دور هفتم مذاکرات وین پس از حدود 6 ماه وقفه از دوشنبه 29 نوامبر با مشارکت کشورهای 1+4 و حضور غیرمستقیم آمریکا از سر گرفته شد، اما با انتشار گزارش اخیر آژانس در رابطه با آغاز غنیسازی اورانیوم توسط ایران در تاسیسات اتمی فردو و همچنین زیادهخواهی ایران، این مذاکرات بدون دستیابی به نتایجی شکست خورد.