معاونت علمی و فناوری رئیسجمهوری ایران جمعیت ایرانیان مهاجر در جهان را تا سال ۲۰۲۰ حدود ۱.۹ میلیون نفر اعلام کرد که این عدد معادل تقریبا ۲.۳ درصد از کل جمعیت کشور است.
گزارش معاونت علمی و فناوری رئیسجمهوری در جلسه روز یکشنبه ۱۲ دیماه هیات دولت ایران ارائه شد.
اعلام آمار ۱.۹ میلیون مهاجر ایرانی در جهان در حالی است که دبیرخانه شورای عالی امور ایرانیان مقیم خارج، وابسته به وزارت خارجه ایران، پارسال اعلام کرده بود در حال حاضر حدود چهار میلیون و ۳۷ هزار ایرانی مقیم خارج از کشور هستند که ۷۶ درصد آنها ساکن آمریکا و اروپا هستند.
مقامات ایران تاکنون گزارشهای متفاوت و متضادی از شمار واقعی ایرانیان مقیم خارج، شامل مهاجران، پناهجویان، کارگران و دانشجویان منتشر کردهاند.
معاونت علمی و فناوری رئیسجمهوری ایران همچنین گفته است براساس آمارهای موجود، کمترین رتبه ایرانیان در میان گروههای مهاجر در جوامع میزبان مربوط به کشور سوئد (رتبه ۵) و بیشترین رتبه مربوط به کشور انگلستان (رتبه ۲۹) است.
این در حالی است که آمارهای دبیرخانه شورای عالی امور ایرانیان مقیم خارج نشان میدهد هم اکنون ۱.۵ میلیون ایرانی ساکن قاره آمریکا هستند که حدود ۷۹ درصد آنها مقیم ایالات متحده آمریکا و ۲۱ درصد در کانادا زندگی میکنند.
از سوی دیگر، حدود ۱.۲ میلیون ایرانی در قاره اروپا زندگی میکنند که بریتانیا با ۴۰۰ هزار نفر و آلمان با ۳۱۹ هزار نفر بزرگترین میزبانان ایرانیان ساکن اروپا هستند. سوئد، فرانسه و هلند در رتبههای بعد قرار دارند.
معاونت علمی و فناوری رئیسجمهوری همچنین در گزارش خود براساس رتبه بندی کشورها در شاخصهای سهگانه جریان بالقوه مهاجرت گالوپ، ایران در بین ۱۵۰ کشور جهان، در رتبه ۸۷ قرار گرفته است.
نظرسنجیهای گالوپ که در سایت آن منتشر شده است، نشان میدهد اگر ایرانیهایی که خواهان ترک کشور هستند، خواسته خود را عملی کنند، جمعیت ایران ۱۶ درصد کاهش خواهد یافت.
این رقم برای قشر تحصیلکرده ۲۷ درصد است. البته این آمار مربوط به نظرسنجیهایی است که طی سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ و قبل از خروج آمریکا از برجام انجام شده است.
وضعیت اقتصاد، معیشت و رفاه کشور از سال ۲۰۱۷ به این سو به شدت بحرانی شده است.
اخیرا مقامات جمهوری اسلامی ایران طی اظهاراتی از ایرانیان مقیم خارج خواستهاند که به کشور بازگشته و سرمایهگذاری کنند.
مقامات ایران مدعی هستند که منعی برای بازگشت ایرانیان مقیم خارج وجود ندارد، اما تاکنون گزارشهای زیادی از بازداشت ایرانیانی که به کشور بازگشتهاند منتشر شده و حتی برخی از آنها با زندانیان وابسته به جمهوری اسلامی در کشورهای خارجی معامله شدهاند.