انتشار گزارشهایی درباره مهرشاد سهیلی، نوجوان ۱۷ سالهای که با تاسیس «قرارگاه جهادی» وابسته به بسیج توانست به میلیاردها تومان پول برسد، گوشههایی از ساختار فساد در «گروههای جهادی» در جمهوری اسلامی را آشکار کرده و واکنشهایی را نیز به دنبال داشته است.
با این حال شماری از وبسایتها در ایران به دفاع از مهرشاد سهیلی پرداختهاند و خود او نیز تکذیبیههایی منتشر کرده است.
بر اساس گزارشهایی که در ماههای اخیر در وبسایت روزآرزو و سپس در روزنامه فرهیختگان منتشر شد، مهرشاد سهیلی نوجوان ساکن موسیان، در استان ایلام، توانست با ایجاد «قرارگاههای جهادی» و همچنین دیدار با مراجع تقلید به شهرت و ثروت برسد و حسابهای بانکی او دستکم چندین میلیارد تومان گردش داشته است.
این گزارشها نشان میداد ثبت قرارگاههای جهادی به راحتی و فقط با مراجعه به یک وبسایت امکانپذیر است و نظارتی هم بر فعالیتهای آنها صورت نمیگیرد؛ از جمله در مورد سهیلی، برخی از اقداماتی که او درباره کمک به افراد نیازمند مدعی شده بود صحت ندارد.
این نوجوان ۱۷ ساله همزمان «فرمانده قرارگاه حضرت ولیعصر»، «مدیر موسسه حضرت ولیعصر» و «مدیر «موسسه امام صادق» بود و فعالیتهایش را عمدتا از طریق این سه نهاد پی میگرفت.
مهرشاد سهیلی در روزهای اخیر تکذیبیههایی درباره این گزارشها، از جمله در تکذیب سخنان یک مسئول دیجیکالا، منتشر کرده است که گوشههایی دیگری از فساد را آشکار میکند.
امیرحسن موسوی، مدیر ارشد ارتباطات سازمانی دیجیکالا، گفته بود مهرشاد سهیلی در سال ۹۸ در تماس با این شرکت مدعی شد از طرف آستان حرم معصومه در قم تماس میگیرد و خواستار کمک۵۰ میلیون تومانی به موکب های مراسم اربعین شد اما تولیت حرم معصومه چنین موضوعی را رد کرد.
پیش از این رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران، از جمله فارس و تسنیم، دهها خبر و گزارش در تمجید از مهرشاد سهیلی منتشر کرده بودند. از جمله خبرگزاری فارس نوشته بود سهیلی فعالیت فرهنگی خود را از ۱۱ سالگی آغاز کرد و مورد حمایت فرماندار موسیان در استان ایلام بوده است.
بخشی از گزارش خبرگزاری صداوسیما درباره فعالیتهای مهرشاد سهیلی
همچنین به روایت گزارشهای مشابه، سهیلی هنگامی که ۱۳ ساله بود در قالب «موسسه حضرت مهدی» با تعدادی از مراجع تقلید، از جمله ناصر مکارم شیرازی و موسی شبیری زنجانی، دیدار کرد.
در بهمن ۹۸ نیز گزارش دیگری مبنی بر «رونمایی از کتاب زندگینامه سهیلی در مراسمی با حضور آیتالله مصباح یزدی» منتشر شد. اما بعدا نعمتالله داودیان، شاعر ساکن ایلام و نویسنده این کتاب، به روزآروز گفت که یک روحانی با او تماس گرفت و در ازای سه میلیون تومان از او خواست کتابی در مورد سهیلی بنویسد و در نهایت به او فقط ۷۰۰ هزار تومان پرداخت شد.
پس از آن نیز دهها خبر درباره برگزاری جشنوارههایی توسط سهیلی با عنوان «جوانترین نوجوان فعال فرهنگی کشور» منتشر شده و با عنوان «فرمانده قرارگاه فرهنگی جهادی حضرت مهدی» با شبکههای تلویزیونی جمهوری اسلامی مصاحبه کرده است.
گزارش وبسایت روزآروز در تیرماه امسال منتشر شد. چندی پیش نیز انتشار گزارشی جدید در روزنامه فرهیختگان نام سهیلی را بر سر زبانها انداخت.
بر اساس گزارش فرهیختگان، هزینه کمکهایی که سهیلی مدعی شده در قرارگاه جهادی خود انجام داده بالغ بر ۶۰-۷۰ میلیارد تومان میشود که رقمی بزرگ برای او و قرارگاه جهادیاش است.
مهرشاد سهیلی ادعاهایی مانند توزیع یک میلیون بسته معیشتی، تهیه جهیزیه برای زوجهای جوان، تعمیر ۵۰ هزار خانه محرومان، و توزیع دو میلیون غذا مطرح کرده اما مستندی درباره اجرای آن ارائه نکرده است.
نویسنده گزارش فرهیختگان با اشاره به سخنان مهرشاد سهیلی درباره توزیع یک میلیون قرص نان، به سراغ برخی نانواها در موسیان رفته و از آنها شنیده است که هیچ کدامشان چنین سفارشی نداشتهاند.
برخی ساکنان موسیان در استان ایلام در گفتوگو با این گزارشگر با اشاره به دیدار سهیلی با مراجع تقلید گفتهاند که او «به آدم های کلهگنده وصل بود».
چند نفر نیز گفتهاند که «سهیلی چند خانه خریده که هر کدامش یکمیلیارد و خردهای ارزش دارد.»
مهرشاد سهیلی خود نیز به روزنامه فرهیختگان گفته یک خانه در دهلران به قیمت بیش از ۵۰۰ میلیون تومان و همچنین یک خودرو برای «قرارگاه جهادی» خریده و حدود یک و نیم میلیارد تومان در حساب شخصیاش و تقریبا همین میزان در حساب موسسه «امام صادق» موجودی هست.
بر اساس این گزارش، «قرارگاه جهادی حضرت مهدی» دفتری در موسیان ندارد و دفتر آن خانه پدری مهرشاد سهیلی است که در مقابل آن «دو دوربین حفاظتی» وجود دارد.
سهیلی به روزنامه فرهیختگان گفته که سال ۹۸ در جشنواره «آتش به اختیار» در تهران شرکت کرده است. او همچنین گفته که همراه اول پذیرفته که برای کمک به این «قرارگاه جهادی» پیامک ارسال کند و از این طریق حدود سه میلیارد تومان به حساب این قرارگاه پرداخت شده است.
در سالیان اخیر مقامهای ارشد سپاه پاسداران بارها از ایجاد قرارگاههای جهادی برای محرومیتزدایی در ایران سخن گفتهاند.
محمد زهرایی، رییس سازمان بسیج سازندگی، فروردین امسال گفته بود: ۵۰ هزار گروه جهادی شناسنامهدار، ۹۲ قرارگاه جهادی استانی و هشت قرارگاه ملی جهادی داریم.
سپاه پاسداران ساختاری برای نظارت بر فعالیت این گروه های جهادی ندارد و مشخص نیست که نظارت بر گردش مالی این گروهها چگونه انجام میشود.
با این حال یک وبسایت محلی در ایلام نوشته است درباره مهرشاد سهیلی «قضاوت اشتباه» صورت گرفته است.