وزیر خارجه آمریکا میگوید رسما به درخواستهای روسیه در ارتباط با بحران اوکراین پاسخ داده و تاکید کرد که قصد ندارد از بررسی پذیرش اوکراین در ناتو خودداری کند.
آنتونی بلینکن جزئیاتی از این پاسخ ارائه نکرد اما گفت که این پیشنهاد “یک مسیر جدی دیپلماتیک برای حرکت به جلوست، البته اگر روسیه این مسیر را انتخاب کند.”
آقای بلینکن گفت که این پاسخ “بر آن چیزی تاکید می کند که ما برای چندین هفته به طور علنی تکرار کرده ایم.”
او گفت که تصمیم آمریکا در مورد بررسی عضویت اوکراین در ناتو عوض نشده و علیرغم فشار روسیه قصد ندارد در این زمینه کوتاه بیاید.
آقای بلینکن هشدار داد که آمریکا “به همین اندازه” بر تقویت توان دفاعی اوکراین تمرکز دارد. او همچنین شهروندان آمریکایی در اوکراین را به “بررسی جدی” خروج از این کشور ترغیب کرد.
روسیه اخیرا فهرستی از نگرانیهایش درباره گسترش پیمان ناتو و مسائل مرتبط امنیتی را منتشر کرد که یکی از اینها عدم امکان عضویت اوکراین و بعضی از کشورهای دیگر در ناتو بود.
روسیه در هفتههای اخیر مشغول صفآرایی شمار زیادی از نیروهای خود در مرزهای اوکراین بوده است؛ اقدامی که کشورهای غربی آن را مقدمهچینی حمله احتمالی قلمداد میکنند. روسیه این موضوع را رد میکند.
آقای بلینکن گفت که پاسخ آمریکا “اصول اساسی” از جمله مساله حاکمیت ملی اوکراین را روشن میکند.
او گفت: “نباید در مورد جدی بودن پیشنهاد ما در زمینه دیپلماسی شک و تردیدی وجود داشته باشد. ما به همین اندازه بر تقویت توان دفاعی اوکراین و آمادگی برای واکنش سریع و هماهنگ به تعرضات بیشتر روسیه تمرکز داریم.”
او افزود: “تصمیم با روسیه است که چطور میخواهد واکنش نشان دهد. ما برای هر دو حالت آمادهایم.”
وزیر خارجه آمریکا گفت که این کشور این هفته سه کشتی “کمک” نظامی به اوکراین فرستاده است؛ از جمله موشکهای جاولین، سلاح زرهشکن، صدها تن مهمات و تجهیزات.
گفت و گوهای محرمانه
آقای بلینکن همچنین هرگونه شکاف یا اختلاف دیدگاه آمریکا با متحدان اروپایی رد کرد. به گفته او ناتو پیشنهادهای خود را آماده کرده است که “کاملا پیشنهاد ما را تقویت می کند و برعکس.”
آقای بلینکن گفت که آمریکا “برای هر دو حالت آماده است”
وزیر خارجه آمریکا گفت: “دیپلماسی در صورتی بیشترین بخت موفقیت دارد که فضایی محرمانه برای گفتوگوها فراهم شود.”
ژنرال ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، هم گفت که این سازمان هم به مسکو پاسخ داده است. او گفت هرچند آماده گوش سپردن به نگرانیهای روسیه است اما همه کشورها از جمله اوکراین حق دارند آرایش امنیتی مطلوب خود را انتخاب کنند.
پیشتر در روز چهارشنبه سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در پاسخ به سوالی درباره تقویت حضور ناتو در نزدیکی مرزهای روسیه گفته بود که حرفهای آقای استولتنبرگ “با واقعیت فاصله دارد”.
او که در پارلمان روسیه با رسانهها صحبت میکرد گفت: “میدانید! من خیلی وقت است که در مورد اظهارات او نظر نمیدهم.”
در تحولی دیگر دیپلماتهای روسیه، اوکراین، فرانسه و آلمان بر تعهد به توافق آتشبس فعلی در اوکراین تاکید کردند. براساس این توافق، شورشیان مورد حمایت روسیه کنترل ناحیه دونباس در شرق اوکراین را حفظ کردهاند.
براساس بیانیه دفتر ریاست جمهوری فرانسه هر چهار کشور به حمایت از آتشبس “صرف نظر از اختلاف بر سر سایر مسائل” مرتبط با موافقتنامه ۲۰۱۵ مینسک ادامه میدهند.
دمیتری کوزاک، از مقامهای کرملین، گفت مذاکرات هشت ساعته در پاریس آسان نبوده و این کشورها دو هفته دیگر در برلین نشست دیگری برگزار خواهند کرد.