علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران،گفت که لحظه به لحظه سختی کار مذاکرهکنندگان ایران در وین برای پیشبرد دستورالعمل تهران افزایش مییابد.
شمخانی در توئیتی که روز یکشنبه منتشر کرد، نوشته است که پس از یک گفتوگوی تلفنی با علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه ایران و مذاکره کننده ارشد هستهای جمهوری اسلامی، برای او قطعی شده است که «کار مذاکرهکنندگان ایران برای پیشبرد دستورالعمل منطقی و قانونی تهران» هر لحظه سختتر میشود.علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، در توییتی با اشاره به گفتوگوی تلفنی یکشنبه شب خود با علی باقری، مذاکرهکننده ارشد ایران در وین، نوشت که این گفتوگوی تلفنی دو گزاره را درباره مذاکرات وین در ذهن من قطعی کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامه افزود که یکی از این دو گزاره «افزایش لحظه به لحظه سختیِ کار مذاکرهکنندگان ایران برای پیشبرد دستورالعمل منطقی و قانونی تهران» است.
شمخانی درباره دومین گزارش مورد اشاره خود را «تداوم نمایش ابتکار عمل از سوی طرفهای غربی برای فرار از تعهدات» عنوان کرد.
او همچنین «طرفهای غربی» در مذاکرات وین را متهم کرده است که میخواهند با «نمایش ابتکار عمل» از تعهدات خود «فرار» کنند.
سخنان مایوسانه دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در حالی است که در همین روز میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام، در توئیتی گفت که ارزیابیها از وضعیت کنونی گفتوگوهای وین «مثبت» است.
اولیانوف در گذشته نیز به رغم نگرانی کشورهای غربی نسبت به مسیر مذاکرات برجام، عمدتا ابراز خوشبینی میکرده است.
خبرگزاری بلومبرگ میگوید که اولیانوف جزئیات بیشتری درباره خوشبینی روز یکشنبه خود ارائه نکرد.
آلمان پیشتر پیشنهادهای ارائه شده از سوی ایران در هفتمین دور مذاکرات احیای برجام را غیرقابل قبول خوانده و اعلام کرده بود که انتظار بر این است که هیئت ایرانی با پیشنهادات «واقع بینانه» در مذاکرات شرکت کند. ایران بارها بر آنچه دریافت «تضمین» از آمریکا برای عدم خروج دوباره از برجام مینامد، تاکید کرده است. مقامات آمریکایی گفتهاند که نمیتوانند تضمینی که مد نظر تهران است را ارائه دهند.
اظهارات شمخانی در زمانی است مقامات غربی میگویند مذاکرات وین در مراحل پایانی خود قرار گرفته و نوبت «تصمیمات سیاسی» ایران فرا رسیده است.
شبکه سیانان هفته پیش به نقل از مقامات آمریکایی نوشت که، دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، معتقد است که با توجه به سرعت پیشروی برنامه هستهای ایران، واشنگتن تا پایان فوریه فرصت دارد تا توافق هستهای ایران را نجات دهد، در غیر این صورت آمریکا باید مسیر خود را تغییر دهد و تلاشهای تهاجمی را برای جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای آغاز کند.
مذاکرات غیرمستقیم دولت آمریکا با جمهوری اسلامی در وین از چند ماه پیش در جریان بوده است. جو بایدن بعد از خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا از برجام، گفت اگر ایران به تعهدات خود در برجام بازگردد، او نیز آمریکا را به توافق هستهای باز میگرداند.