در حالیکه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ـ ناتو ـ اعلام کرد که کلیۀ نشانههای موجود از آمادگی روسیه برای حمله به اوکراین حکایت میکند، آمریکا و کشورهای اتحادیۀ اروپا نسبت به پراکندن اخبار ساختگی از سوی مسکو و نیروهای نیابتی این کشور در شرق اوکراین هشدار دادند. جدائی طلبان روسیه گرای شرق اوکراین با افزایش فعالیتهای نظامی و پرتاب پیاپی خمپاره به غرب خط جداکنندۀ منطقۀ زیر کنترل خود از خاک اوکراین در صدد تحریض ارتش این کشور به پاسخ هستند. مقامات کیاف، به رغم کشته شدن دو سرباز ارتش این کشور، اعلام کردهاند که به این تحریکات پاسخ نخواهند داد.
رهبران کشورهای غربی و مقامات پیمان آتلانتیک شمالی یک بار دیگر تاکید کردند که بر اساس کلیۀ نشانههای موجود، روسیه یک تهاجم گسترده به خاک اوکراین را تدارک میبیند. بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا بر این باور است که این حمله «گسترده ترین جنگ در اروپا از ١٩۴۵ به اینسو خواهد بود». این نشانهها از یکسو افزایش چشمگیر تحریکات نظامی نیروهای نیابتی روسیه در شرق اوکراین، تقویت و تراکم گستردۀ نفرات و تجهیزات نظامی روسیه در مرز این کشور و باقی ماندن نیروهای روسیه در بلاروس پس از پایان رزمایش مشترک میان دو کشور است.
بر اساس گزارش ناظران سازمان امنیت و همکاری در اروپا، عملیات نظامی با شلیک خمپاره و دیگر پرتابهها در ٢۴ ساعت گذشته شدت گرفته و آتش بس برقرار شده بر پایۀ توافق مینسک میان جدائی طلبان و دولت اوکراین، روز شنبه دستکم ٢٠٠٠ بار نقض شده است.
استفان سیوآن، فرستادۀ ویژۀ رادیوی ما به شهر مرزی «شستیا» در شرق اوکراین، روز شنبه شاهد بمباران مواضع نیروهای اوکراین از سوی شبه نظامیان طرفدار روسیه با پرتاب خمپارههای ١۵٢ میلیمتری بوده است. بگزارش وی وضعیت در سراسر خط حائل میان اوکراین و منطقۀ زیر کنترل جدائی طلبان همین گونه است.
ناتو و کشورهای غربی این عملیات را آغاز تدارک «بهانه» برای تهاجم گسترده از سوی روسیه تلقی میکنند و نسبت به این تحریکات و اخبار جعلی مبنی بر یک حمله فرضی از سوی نیروهای اوکراین برای توجیه ورود ارتش روسیه به کارزار هشدار میدهند.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، صبح یکشنبه از این فراتر رفت و با اشاره به این حملات گفت که طرح تهاجم گستردۀ روسیه «در واقع آغاز شده است».
اوج گرفتن تنشها در منطقۀ مرزی اوکراین، ساکنان آن را که از هشت سال پیش در وضعیتی نیمه جنگی و پر ابهام بسر میبردند، چنان که در بیرون تصور میشود، آشفته حال نساخته است. آنان با این حال برای جنگ آماده میشوند. این آمادگی در مناطق شمالی با تدارک اسلحه و تمرینات نظامی نیز همراه است. بگزارش فرستادگان ویژۀ رادیوی ما به شمال اوکراین، در «سلاووتیچ» باشگاههای تیراندازی مردم را به این منظور آموزش میدهند و بیلبوردهای بزرگ در شهر چگونگی پُرکردن خشاب و یا رساندن کمکهای اولیه را یادآوری میکنند.
ناظران نظامی آگاه پیش بینی میکنند که در صورت تهاجم، نیروهای روسی از شمال اوکراین و از خاک بلاروس بسوی کیاف وارد خواهند شد. وزارت دفاع بلاروس، امروز اعلام کرد که رزمایش مشترک با روسیه که قرار بود امروز پایان یابد، به «دلیل افزایش فعالیتهای نظامی در نزدیکی مرز و وخامت فزایندۀ وضع در دنباس» همچنان ادامه خواهد یافت. به زبان دیگر، نیروهای روسی که قرار بود در پایان این رزمایش بلاروس را ترک کنند، در خاک این کشور و در نزدیکی مرز شمالی اوکراین مستقر میشوند.
بیانیۀ وزارت دفاع بلاروس تصریح میکند که در این مرحلۀ تازه، رهبران مسکو و مینسک با «بازرسی» نیروها، «اجزای دفاعی» دو کشور را که در رزمایشهای پیشین چنانکه باید بکار گرفته نشد، «مورد بازبینی» قرار میدهند. از نظر کارشناسان نظامی ، دو کشور در تدارک استقرار سلاحهای اتمی در خاک بلاروس هستند.
به نظر میرسد که در پی گفتگوی طولانی امروز امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، با همتای روس خود، ولادیمیر پوتین، آخرین خشاب دیپلماتیک غرب برای جلوگیری از جنگ کاملاً خالی شده باشد. آمریکا در پی این گفتگو اعلام کرد که «پوتین تصمیم خود را گرفته است». رئیس جمهوری اوکراین، روز شنبه از رهبران کشورهای غربی خواسته بود به سیاست «آرام کننده» و «تسکین دهنده» خود در برابر مسکو پایان دهند.