ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، با اشاره به سفر انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به ایران گفت همچنان با قطعی شدن مذاکرات وین فاصله وجود دارد.
پرایس در نشست خبر جمعه خود گفت که واشینگتن در انتظار گفتوگویی مفصلتر با انریکه مورا درباره جزییات سفرش به ایران است و تاکید کرد که نوبت ایران است که برای نهایی شدن توافق فورا تصمیمگیری کند.
از سوی دیگر، یک روز پس از سفر امیر قطر به تهران، وزیر خارجه قطر نیز طی تماسهایی با رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره آخرین تحولات مذاکرات وین و مسائل دوجانبه گفتوگو کردند.
لورا روزن، رونامهنگار آمریکایی، به نقل از یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا، گزارش داد که همچنان موانع سختی در مذاکرات برجام باقی مانده، اما مذاکرات انریکه مورا با طرف ایرانی نشان داد که تهران برای حل این موضوعات در تلاش است.
با این حال، جوزپ بورل سفر اخیر معاونش، انریکه مورا، به تهران را مثبت خواند و گفت: «چشماندازی برای دستیابی به توافق نهایی هست.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «مذاکرات دو ماه بود که به خاطر اختلاف بر سر سپاه پاسداران دچار وقفه بود. مورا با پیامی مشخص از طرف من به ایران رفت. پاسخ به این اندازه مثبت بود که باور کنیم میتوانیم کار بین طرفها را از سربگیریم.»
در همین حال، سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان ابراز امیدواری کرد که ایران از پیگیریخواستههای فرابرجامی خودداری کند و گفت: «پیشنهادی روی میز است که برای همه طرفها منصفانه است.»
از سوی دیگر، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، پس از سفر انریکه مورا به تهران گفت: «توافق خوب و قابل اتکا در دسترس است، اگر آمریکا تصمیم سیاسی خود را گرفته و به تعهداتش پایبند باشد.»
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، نیز گفت: «گره مذاکرات وین تنها با پایبندی طرف خاطی به راهکارهای منطقی و اصولی ایران باز میشود. آمریکا و اروپا فرصت بهرهمندی از حسننیت اثبات شده ایران را به نابودی کشاندند.»
در همین حال، میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات وین گفت: روسیه در شرایطی متفاوت احتمالا میتوانست برای نهایی کردن توافقی درباره برجام کمکهایی در اختیار دو طرف قرار دهد. اما در شرایط کنونی نمیتواند.میخائیل اولیانوف روز جمعه ۲۳ اردیبهشت با انتشار توئیتی اعلام کرد «اگر شرایط متفاوت بود، روسیه احتمالا میتوانست کمکهایی به دو طرف (ایران و آمریکا) بکند تا توافقات بر سر برجام نهایی شود، اما الان نه.»
وی در پاسخ به چند توئیت روزنامهنگاران که گفتههای وی را به عنوان «عدم تمایل روسیه» به احیای برجام تفسیر کرده بودند، نیز گفت که روسیه نمیتواند انتظار گفتوگوی نتیجهبخش با آمریکا درباره برجام را داشته باشد، چرا که آمریکا هماکنون در جنگ نیابتی با روسیه است.اسفند پارسال روسیه خواستار دریافت تضمین از آمریکا درباره عدم تاثیر تحریمهای روسیه بر روابطش با ایران شده بود، موضوعی که کشورهای غربی آن را «گروکشی کرملین» در میانه تحریمها علیه این کشور به خاطر تهاجم نظامی به روسیه عنوان کردند. از آن زمان مذاکرات برجام متوقف شده است.
گزارشها حاکی است که جمهوری اسلامی سه شرط از جمله خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا، تعهد واشینگتن به عدم خروج دوباره از برجام و رفع همه تحریمهای ایالات متحده را بهعنوان شروط نهایی شدن توافق اعلام کرده است.
در پایان سفر روز جمعه انریکه مورا، هماهنگکننده اتحادیه اروپا، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، نتیجه سفر او را «مثبت» ارزیابی کرده و از باز شدن راه برای رسیدن به توافق نهایی خبر داد.