خانوادهها و همکاران جعفر پناهی، مصطفی آلاحمد و محمد رسولاف، نسبت به شرایط نگهداری این سه سینماگر در سلول انفرادی ابراز نگرانی کردند. ©
خانوادههای سه سینماگر در بازداشت، جعفر پناهی، محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد، در اعتراض به «عدم پاسخ مشخص از سوی مراجع ذیربط» در خصوص وضعیت آنان، نسبت به شرایط و امنیت جسمانی این فیلمسازان بازداشتشده ابراز نگرانی کردند. محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد، همزمان با غروب جمعه ۱۷ تیر ماه، در ارتباط با بیانیه سینماگران، در جریان سرکوب اعتراضهای فروریختن ساختمان متروپل آبادان بازداشت شدند. جعفر پناهی، نیز روز دوشنبه ۲۰ تیر، همزمان با مراجعه به زندان اوین برای پیگیری وضعیت بازداشت دو همکار خود، بازداشت شد.
خانوادهها و همکاران جعفر پناهی، محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد، با انتشار بیانیهای نگرانی خود نسبت به وضعیت جسمانی و امنیت سلامت این سه سینماگر در بازداشت را اعلام کرده و تاکید کردند: آنان همچنان در سلول انفرادی و تحت بازجویی قرار دارند.
خانوادههای این سه سینماگر در بازداشت، در این بیانیه، متذکر شدند: در ادامه روند بازداشتهای فراقانونی هنرمندان، کنشگران و منتقدین، بیاعتنا به افکار عمومی در ایران و سراسر جهان، پس از گذشت بیش از ده روز از دستگیری عزیزانمان، پاسخ مشخصی در خصوص وضعیت آنها از طرف مراجع ذیربط ارائه نشده است.
محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد، همزمان با غروب جمعه ۱۷ تیر ماه، در ارتباط با بیانیه سینماگران، در جریان سرکوب اعتراضهای فروریختن ساختمان متروپل آبادان بازداشت شدند. شماری از سینماگران ایرانی در این بیانیه از نیروی انتظامی خواسته بودند تا «تفنگ خود را زمین بگذارد».
سه روز پس از آن، روز دوشنبه ۲۰ تیر، همزمان با مراجعه جعفر پناهی با گروهی از سینماگران ایرانی به منظور پیگیری بازداشت محمد رسولاف و مصطفی آل احمد، به دادسرای زندان اوین، وی هنگام خروج از دادسرا بازداشت شد.
در بیانیه خانوادههای سینماگران در بازداشت، با اشاره به نحوه دستگیری جعفر پناهی، آمده است: جعفر پناهی که به دلیل پیگیری وضعیت بازداشتشدگان و به درخواست خود برای مذاکره در دادسرای اوین حضور پیدا کرده بود، بدون ابلاغ و احضار قبلی و به بهانه اجراء حکم ۱۱ سال پیش، بازداشت و به بند عمومی منتقل شد.
خانوادههای سینماگران در بازداشت، با بیان اینکه «فیلمسازان بازداشت شده از ابتداییترین حقوق انسانی و حقوق متهم از قبیل ملاقات با وکیل و دسترسی به پزشک محروم هستند»، تصریح کردند: این محرومیت در حالی اعمال شده است که مدارک پزشکی آنان به مسئولین ارائه و بر ضرورت رسیدگی پزشکی سریع خارج از سلول انفرادی تاکید شده است.
خانوادهها و همکاران این سه سینماگر در بازداشت، با اشاره به شیوع موج هفتم کرونا، نسبت به وضعیت سلامت آنان ابراز نگرانی کرده و تاکید کردند: «مسئولیت امنیت و تضمین سلامتی همکاران ما با بازداشتکنندگان است، به ویژه که از تراژدی مرگ بکتاش آبتین، شاعر و فیلمساز، دیرزمانی نمیگذرد».
بکتاش آبتین، عضو زندانی کانون نویسندگان ایران، در آبان ماه سال گذشته، پس از ابتلا به ویروس کرونا در زندان، به دلیل اهمال مسئولان در روند درمان وی و تاخیر در اعزام وی به بیمارستان خارج از زندان، جان خود را از دست داد. شماری از زندانیان سیاسی رجاییشهر کرج، مرگ بکتاش آبتین را «قتل سیستماتیک زندانیان سیاسی» و ادامه «قتلهای زنجیرهای» توسط حاکمیت جمهوری اسلامی برشمردند.
در ادامه بیانیه همکاران و خانوادههای سه سینماگر در بازداشت تصریح شده است: بدون تردید بازداشتکنندگان، نهادها و سازمانهای مربوطه، مسئول و موظف به پاسخگویی، رعایت حقوق شهروندی، همچنین تضمین سلامتی و امنیت منتقدین و هنرمندان دربند هستند.
در پی بازداشت این سه سینماگر ایرانی، صدها تن از سینماگران، هنرمندان و فعالان مدنی، همچنین شماری از برگزارکنندگان جشنوارههای بینالمللی از جمله جشنواره کن و برلین، خواستار آزادی فوری این سینماگران شدند.