وزارت خزانهداری آمریکا «گشت ارشاد»، فرماندهان پلیس امنیت اخلاقی و فرمانده نیروی زمینی ارتش را تحریم کرد. این تحریمها که در پی کشته شدن مهسا امینی و اعتراضات سراسری در ایران اعلام شد، شش مقام امنیتی جمهوری اسلامی را در بر میگیرد.وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه ۳۱ شهریور پلیس امنیت اخلاقی ایران را به اتهام آزار و خشونت علیه زنان ایرانی و نقض حقوق معترضان ایرانی، تحریم کرد.
وزارت خزانهداری همچنین اعلام کرد که کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش، سالار آبنوش، فرمانده عملیات سازمان بسیج کشور، حاج احمد میرزایی، رئیس پلیس امنیت اخلاقی تهران، و وزیر اطلاعات را همراه با منوچهر اماناللهی، فرمانده انتظامی استان چهارمحال و بختیاری، و محمد رستمی، رئیس پلیس امنیت اخلاقی انتظامی جمهوری اسلامی را تحریم کرده است.
حکومت ایران طی چهار دهه گذشته همواره در حال اجرای «قانون حجاب اجباری» بوده است. این قانون از سال ۱۳۸۵ با راهاندازی «گشت ارشاد»، شکل سازمانیافتهتری به خود گرفت.
با افزایش واکنشهای منفی به گشت ارشاد، از سال ۱۳۸۹ پلیس اعلام کرد که رویکردی جدید با عنوان «طرح امنیت اخلاقی» اجرا خواهد کرد. پس از آن در تیرماه ۹۸ علیرضا ادیانی، رئیس سازمان عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی، از تشکیل «پلیس امنیت اخلاقی» خبر داد.
اجرای این طرح موجب پایان یافتن فعالیت گشت ارشاد نشد و تنها دایره فعالیتهای نیروی انتظامی علیه شهروندان را افزایش داد.
در هفته جاری جانباختن مهسا امینی در بازداشتگاه پلیس امنیت اخلاقی در خیابان وزرای تهران پس از بازداشت از سوی مأموران گشت ارشاد، به موجی از اعتراضات در داخل کشور و واکنشهای بینالمللی دامن زده است.
برابر اعلام وزارت خزانهداری آمریکا، علاوه بر پلیس گشت ارشاد جمهوری اسلامی، احمد میرزایی، رییس پلیس امنیت اخلاقی تهران هم تحریم شده است.
پس از قتل مهسا امینی، گزارشهایی درباره برکناری میرزایی مطرح شد اما مقامهای نیروی انتظامی این گزارشها را تکذیب کردند.
در فهرست تحریم وزارت خزانهداری آمریکا همچنین نام محمد رستمی چشمه گچی ذکر شده است. محمد رستمی، رییس پلیس امنیت اخلاقی است.
وزارت خزانهداری ایالات متحده، قاسم رضایی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی را نیز تحریم کرده است.
این وزارتخانه، سال ۹۹ نیز حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی ایران را تحریم کرد.
آمریکا همچنین کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش را نیز تحریم کرده است.
در این فهرست، نام منوچهر امناللهی، مشهور به اماناللهی بهاروند نیز ذکر شده که فرمانده نیروی انتظامی استان چهار و محال بختیاری است.
در اعتراضات ضد حکومتی اردیبهشت ماه در استان چهارمحال و بختیاری که پس از قطع یارانهها آغاز شد، چندین نفر کشته و دهها نفر دیگر بازداشت شدند.تلویزیون حکومتی جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه شمار کشتهشدگان اعتراضات به جانباختن مهسا امینی را ۱۷ تن اعلام کرد.
عفو بینالملل با انتشار بیانیهای که روز ۳۰ شهریور منتشر کرد، معاف بودن ناقضان حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران از هرگونه مجازات را یک «بحران» توصیف کرد و نوشت که «رهبران جهان در مجمع عمومی سازمان ملل باید از درخواستها برای ایجاد یک سازوکار مستقل تحقیقاتی و پاسخگویی بینالمللی برای رسیدگی به بحران معافیت از مجازات در ایران پشتیبانی کنند».
در حالی که تصاویر گستردهای از سرکوب اعتراضات مردمی توسط نیروهای انتظامی و امنیتی ایران منتشر شده است، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز پنجشنبه اعتراضات خیابانی در دهها شهر ایران پس از مرگ مهسا امینی را «فتنه» نامید و از قوه قضائیه خواست با «دروغپردازان» در فضای مجازی، برخورد «عبرتآموز» انجام دهد.
مهسا امینی، جوان ۲۲ ساله اهل سقز که برای دیدار با خویشاوندان، همراه با خانواده به تهران سفر کرده بود، پس از بازداشت از سوی مأموران گشت ارشاد، روز ۲۵ شهریور جان خود را از دست داد.