مهیار منشیپور، قهرمان جهانی بوکس: اگر در خارج از ایران در قبال حکومت سکوت کنیم جنایت کردهایم
بهدنبال اعتراضهای سراسری که در پی مرگ مهسا امینی، در بازداشت پلیس روی داده، موجی از حمایت اهالی ورزش، از مردم ایران در جریان است. برخی از ورزشکارها حتی بهنشانه اعتراض از تیمملی خداحافظی کردهاند. واکنش حکومت، تهدید چهرههای شاخص ورزش و بازداشت تنی چند از آنها بودهاست. در خارج از مرزهای ایران نیز ورزشکاران ایرانی و خارجی بهپشتیبانی از مردم و همکارانشان برخاستهاند. برای بررسی آنچه میگذرد، همراه شدیم با مهیار منشی پور، قهرمان ایرانیفرانسوی پیشین بوکس در جهان که ساکن فرانسه است.
مهیار منشیپور در مورد واکنش جامعه ورزشی ساکن خارج از ایران، به رادیو بینالمللی فرانسه میگوید که صدای برخی از این ورزشکاران ایرانیتبار، توسط مردم این کشورها بهخوبی شنیده میشود، پس مهم است که سکوت نکنند.
این قهرمان پیشین بوکس جهان میگوید بهویژه وقتی که یک ورزشکار ایرانی ساکن خارج، از امنیت کافی برخوردار است و خطر بازداشت او را تهدید نمیکند، اگر در برابر آنچه در ایران بر مردم میگذرد، سکوت کند، بهسان یک جنایت است.
منشیپور همچنین میگوید که عدهای در فرانسه فکر میکنند که مساله حجاب در ایران فقط یک «روسری بر موی زنان» است و برخی مبلغان اسلام در فرانسه نیز به این گمان دامن میزنند. او اما باور دارد که مساله «زنان و حجاب» در ایران یک امر «حقوقبشری» است و بنابراین باید در خارج در مورد آن صحبت و اعتراض کرد تا افکار عمومی در این کشورها نسبت به آنچه «واقعا در ایران جریان دارد» آگاه شوند.
این قهرمان ورزش بوکس، مواردی در «ارث، شهادت در دادگاه و حقوق خانواده» را از جمله نقض حقوق بشر میداند که بر زنان ایران اعمال میشود.
او در این گفتوگو اظهار داشته که اگر بر سر مساله حجاب، مبارزه صورت نگیرد، در آینده در کشورهایی بهسان فرانسه نیز ممکن است بر سر فرزندان، پوشش اجباری بگذارند.
منشیپور به رادیو بینالمللی فرانسه خبر داده که روز شنبه نهم مهر ماه ۱۴۰۱، با کمک یک وکیل شناختهشده بینالمللی برنامهای را شروع کردهاست که «سیستم ورزشی» حاکم بر ایران را بهدلیل ویژگیهای «تبعیض نژادی» به محکمه بکشاند.
او میگوید که اما یک ورزشکار، نه سرباز است و نه سیاستمدار، بلکه میتواند در حدود برشمرده و بهعنوان نماینده جامعه کنش داشته باشد و بیش از این در عمل کاری از دستش ساخته نیست.
مهیار منشیپور که از دوران جوانی در فرانسه زندگی میکند با اشاره بهاینکه خودش «بهعنوان یک ورزشکار از رفاه برخوردار است» میگوید که در ایران امروز، مسائلی مهمتر از ورزش و امور ورزشکاران، وجود دارد. او از جمله این موارد را آزادی، مسکن، اقتصاد، کار، سلامتی و آموزش، برشمرده است.
این ورزشکار که اکنون بهعنوان مشاور در وزارت ورزش فرانسه نیز فعالیت میکند، میافزاید اکنون که هموطنانمان در ایران کشته میشوند، دیگر مساله مشارکت یا حضور نداشتن تیمهای ایران در مسابقات خارجی، در نخستین اولویت امور قرار ندارد.
این بوکسور شناختهشده در جهان، با تحسین ورزشکارانی که در ایران نسبت حکومت معترض شده و برخی نیز از پوشیدن پیراهن تیم ملی انصراف دادهاند، آنرا نشانه شهامتشان میداند. بهگفته او، یکی از دلایل اینگونه واکنشها میتواند این باشد که آنها تشخیص دادهاند حکومت رفتنی است.