گزارش گاردین از “تعدی و تجاوز جنسی” به معترضان در ایران

روزنامه بریتانیایی «گاردین» در گزارشی جزئیات گفت‌وگو با 11 معترض ایرانی که در زمان بازداشت خود مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته بودند را منتشر کرده است.

این معترضان مرد و زن در این گزارش تصریح کرده‌اند، نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی در زمان بازداشت آن‌ها را مورد تعرض جنسی، تجاوز، ضرب و شتم و شکنجه قرار داده‌اند. برخی از آن‌ها همچنین گفته‌اند، بخشی از این آزارها در خوردوی «ون» سبز رنگ پلیس صورت گرفته است.

یکی از معترضان بازداشت‌شده که از نام «درسا» برای گفت‌وگو با گاردین انتخاب کرده است، خاطرنشان کرده که نیروهای امنیتی پس از بازداشت او در یک ایست بازرسی در استان گیلان، اقدام به برهنه کردن و آزار جنسی او کرده‌اند.این زن ۲۵ ساله می‌گوید، به هنگام بازداشت با خواهر و دو مرد از دوستانشان در خودرو بوده است. ۲۵ تا ۳۰ مأمور تا دندان مسلح با داد و فریاد از مردم می‌خواستند از خودروهایشان پیاده شوند.

خودروی آن‌ها تفتیش می‌شود. وقتی مأموران در کیف خواهرش دو قوطی اسپری رنگ پیدا می‌کنند آن‌ها بازداشت می‌شوند.

درسا می‌گوید، آن‌ها را به ساختمانی بردند و قبل از این که جدایشان کنند به‌زور مجبورشان کردند اعتراف‌نامه‌ای را مبنی بر شرکت در اعتراضات امضا کنند.

وقتی جدایشان کردند درسا در اتاق بازجویی تنها شد و می‌توانست فریاد دوستان مرد را بشنود که در نزدیکی ‌آن‌جا شکنجه می‌شدند.

در بازجویی او را مورد ضرب و شتم قرار داده، برهنه‌اش می‌کنند و می‌گویند، یک پزشک زن می‌آید معاینه‌اش می‌کند. اما در عوض، یک مرد وارد شد و به او تعرض و تجاوز جنسی کرد.درسا که می‌گوید دچار پیامدهای روانی شده شرح می‌دهد، بعد از آزادی به پزشکی مراجعه کرده که تجاوز جنسی با یک شئ که سبب عفونت شده بود را تأیید کرده است.

او همچنین می‌گوید، تحت روان‌درمانی قرار دارد، دارو مصرف می‌کند و هر بار که به بیمارستان می‌رود دچار “پنیک” (هجوم ناگهانی ترس و اضطراب) می‌شود.»
یک زن چهل ساله کرد نیز در مصاحبه با گاردین گفته است، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی در شهر سنندج، علاوه بر ضرب و شتم، قربانی «خشونت جنسی» نیز بوده است.

این معترض که خود را «سارا» معرفی کرده است، می‌گوید که او از اولین موج بازداشتی‌ها در جریان خیزش سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی در سال 1401 بود.

او درباره نحوه بازداشت خود گفته است: «8 مامور مرا به داخل ماشینی کشاندند. در مدتی که منتظر بودیم، آن‌ها با خشونت به من لگد می‌زدند. بدنم را لمس کرده و دست‌های خود را بین ران‌هایم قرار می‌دادند و به اندام‌های خصوصیم فشار وارد می‌کردند.»سارا در ادامه افزود: «هنوز به همسرم درباره آزار جنسی نگفته‌ام. او مرا دوست دارد و این موضوع باعث شکسته‌شدن او خواهد شد.»

گاردین همچنین با یک پرستار شاغل در استان گیلان نیز مصاحبه کرده است. این پرستار تصریح کرده است که در ماه‌های گذشته موارد متعددی از قربانیان تجاوز و خشونت جنسی به بیمارستان مراجعه کرده‌اند.

این پرستار در این زمینه گفته است: «دست‌کم 5 معترض زن زیر 30 سال که مبتلا به عفونت واژینال بودند را درمان کرده‌ام. آن‌ها به من گفته‌اند که در زمان بازداشت مورد آزار قرار گرفته‌اند. برخی از آن‌ها دچار خونریزی از ناحیه اندام تناسلی بودند.»

خشونت جنسی ابزاری برای توقف اعتراضات در ایران
«کامیار»، یک معترض 30 ساله که در شهر مشهد بازداشت شده بود نیز به گاردین گفته است، دو مامور پس از بازداشت و انتقال او به خودروی ون پلیس، به اندام تناسلی او دست‌زده‌اند.

کامیار افزود، نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی گمان می‌کنند که آزار جنسی باعث می‌شود تا مردم دیگر اعتراض نکنند. او در این زمینه گفت: «آن‌ها به شکلی فکر می‌کنند که ما مورد تحقیر تحمیلی قرار می‌گیریم. (اما) آن‌ها تحقیر شده‌اند. یکی از آن‌ها به من گفت: «شصت روز است که به خاطر شما معترضان خوابمان نمی‌برد.»

او افزود: «من دلم برای خودم نمی‌سوزد، دلم برای این مردان تنفرآمیز که زندگی کوچکی دارند می‌سوزد. آن‌ها باید به جای قربانیان احساس حقارت کنند.

به گفته سازمان حقوق بشر ایران، «مقامات جمهوری اسلامی آزارها علیه معترضان بازداشت‌شده را به‌طرز چشمگیری افزایش داده‌اند.»

خبرگزاری «هرانا» وابسته به «مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران» در آخرین گزارش روزانه خود خبر داده است، از آغاز جنبش سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی تا یکشنبه 16 بهمن، دست‌کم 19623 تن توسط نیروهای حکومتی بازداشت شده‌اند.