خانه / اخبار مهم روز / بلینکن: غنی‌سازی ۸۴ درصدی توسط ایران موضوعی بسیار جدی است

بلینکن: غنی‌سازی ۸۴ درصدی توسط ایران موضوعی بسیار جدی است

در پی کشف آثار اورانیوم با غلظت ۸۴ درصد در تأسیسات هسته‌ای ایران، بلینکن گفت واشنگتن با آژانس و سه کشور اروپایی در تماس است. یک مقام اسرائیلی هشدار داد غنی‌سازی ۸۴ درصدی یعنی “یا حالا باید ایران را متوقف کرد یا هیچ‌وقت.”

آنتونی بلینکن گزارش‌ها در مورد غنی‌سازی ۸۴ درصدی اورانیوم توسط ایران را “موضوعی بسیار جدی” خواند و گفت ایالات متحده در همین رابطه در تماس تنگاتنگ با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سه کشور اروپایی است.

وزیر خارجه آمریکا که روز دوشنبه (۲۰ فوریه) در جریان نشستی مطبوعاتی با مولود چاوش اوغلو، همتای ترک خود در آنکارا به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ می‌داد، گفت ایالات متحده در حال تلاش برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد غنی‌سازی ۸۴ درصدی اورانیوم در تأسیسات هسته‌ای ایران است. بلینکن اضافه کرد: «پس از کسب این اطلاعات، چیزهای بیشتری برای گفتن خواهم داشت، اما البته این موضوعی بسیار جدی است.»

خبرگزاری بلومبرگ روز یکشنبه (۱۹ فوریه) گزارش داده بود که بازرسان آژانس در جریان بازدید از تأسیسات هسته‌ای ایران آثار اورانیوم با غنای ۸۴ درصد را کشف کرده‌اند. در این گزارش آمده بود که هنوز مشخص نیست آیا غنی‌سازی تا سطح ۸۴ درصد عامدانه توسط جمهوری اسلامی صورت گرفته یا اینکه از رسوب در لوله‌هایی ناشی شده است که سانتریفوژ‌ها را به هم وصل می‌کنند.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، ساعاتی پس از انتشار این گزارش، آن را “تحریف حقایق” و “سیاه‌نمایی” خواند و مدعی شد جمهوری اسلامی تا کنون برای غنی‌سازی بالای ۶۰ درصد اقدامی نکرده است. او گفت: «وجود ذره یا ذرات بالاتر از ۶۰ درصد در فرآیند غنی‌سازی به معنی تولید با غنای بالای ۶۰ درصد نیست.»

“متوقف کردن ایران، یا حالا یا هیچ‌وقت”

در همین حال زاخی هانگبی، مشاور امنیت ملی اسرائیل، روز دوشنبه (۲۰ فوریه) در مصاحبه‌ای با روزنامه “جروزالم پست” توسعه برنامه هسته‌ای ایران و کشف آثار اورانیوم ۸۴ درصدی را “نگران‌کننده” خوانده و تأکید کرد برای توقف ایران “باید یا همین حالا اقدام کرد یا هیچ‌وقت.”

او گفت اسرائیل در تلاش است تا “همه را متقاعد کند که برای جلوگیری از رویارویی با ایران، باید یک تهدید نظامی معتبر از سوی اسرائیل، آمریکا یا جامعه بین‌الملل” مطرح باشد.

هانگبی با اشاره به اینکه اسرائیل مدتهاست در تلاش بوده تا جامعه جهانی را نسبت به خطر فزاینده تهران آگاه کند، گفت انتشار این خبر باعث “غافلگیری” اسرائیل نشده است. او با بیان اینکه برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی هدفی غیر از مصارف غیرنظامی دارند گفت: «جهان اینک به آنچه که ما سال‌ها تلاش کردیم توضیح دهیم اذعان دارد.»

مشاور امنیت ملی اسرائیل از شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواست تا در نشست بعدی خود که روز ۶ مارس در وین برگزار می‌شود، موضعی سخت علیه ایران اتخاذ کند.

هانگبی بریتانیا و آلمان را دو عضو این نهاد خواند که به گفته او تمایلی برای اتخاذ موضعی سختتر علیه ایران ندارند. به گفته او در مقابل، ایالات متحده موضعی مشابه با اسرائیل در قبال تهران دارد و تل‌آویو و واشنگتن “اکنون در حال حاضر بیش از همیشه” با یکدیگر در این موضوع هم‌نظر هستند.

ابراز نگرانی چهار کشور غربی درباره افزایش تنش اتمی با ایران
وزرای خارجه ‌آمریکا، آلمان، بریتانیا و فرانسه در کنفرانس امنیتی مونیخ در مورد بالا گرفتن “تنش هسته‌ای” با ایران و همکاری ناکافی این کشور با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ابراز نگرانی کردند.

وزرای خارجه آمریکا، آلمان، فرانسه و بریتانیا در کنفرانس امنیتی مونیخ نسبت به برنامه هسته ای ایران ابراز نگرانی کردند.

بر اساس بیانیه مشترک منتشر شده از سوی وزارت خارجه آمریکا، چهار دیپلمات ارشد کشورهای غربی بر “نگرانی” خود در مورد “تشدید تنش هسته‌ای” با ایران و “نقصان در همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی” تاکید کردند.

آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان و همتایانش آنتونی بلینکن (آمریکا)، جیمز کلورلی (بریتانیا) و کاترین کولونا (فرانسه) روز جمعه ۲۹ بهمن در بیانیه‌ای از ایران خواستند در روند مذاکرات احیای برجام رویکرد خود را تغییر دهد.

چهار وزیر خارجه کشورهای غربی توافق کردند به “هماهنگی نزدیک در ارتباط با فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده جمهوری اسلامی” ادامه دهند.

بر اساس این بیانیه مشترک، وزرای خارجه چهار کشور غربی در دیدار خود درباره “تعمیق همکاری‌های نظامی متقابل” ایران و روسیه نیز گفتگو کردند.

غرب از جمله ایران را متهم می‌کند که به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین پهپاد می‌دهد. مقامات تهران ولی استدلال می‌کنند که پهپادهای ایرانی پیش از آغاز حمله روسیه به خاک اوکراین در ۲۴ فوریه سال گذشته به روسیه تحویل داده شدند.

مذاکرات با ایران برای احیای توافق هسته‌ای که در آوریل ۲۰۲۱ آغاز شده بود، با آغاز خیزش مردمی ایران در ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در بن‌بست قرار گرفت.

سیاستمداران غربی از جمله بیژن جیرسرایی، دبیرکل حزب دموکرات‌های آزاد آلمان (لیبرال‌ها) خواهان توقف رسمی مذاکرات برجام و تحریم‌ هدفمند سپاه پاسداران شده‌اند.

جیرسرایی که حزبش در دولت ائتلافی آلمان حضور دارد در رابطه با مذاکرات احیای برجام گفته است، ادامه این گفت‌وگوها به معنای مذاکره با “یک رژیم غیرانسانی است که از سوی مردم خود کاملا طرد شده و هیچ مشروعیتی ندارد.”