خانه / اخبار مهم روز / حدود ۱۸۰ دیپلمات روسی در آلمان «همکار سرویس‌های اطلاعاتی» شناخته شدند

حدود ۱۸۰ دیپلمات روسی در آلمان «همکار سرویس‌های اطلاعاتی» شناخته شدند

برپایه اطلاعات اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان از ۵۴۴ دیپلمات روسی مامور در آلمان یک سوم آنها، یعنی حدود ۱۸۰ تن برای سرویس‌های مخفی روسیه خبرچینی می‌کنند. آلمان در ماه آوریل سال گذشته ۴۰ دیپلمات روسی را «عنصر نامطلوب» خواند و اخراج کرد. مناسبات برلین و مسکو در پی تجاوز نظامی روسیه به اوکراین به شدت تیره شده است.

تبلیغ بازرگانی
توماس هالدنوانگ، رئیس اداره حفاظت از قانون اساسی آلمان که مهم‌ترین نهاد امنیتی این کشور است، شامگاه پنجشنبه ۳۰ مارس / ۱۰ فروردین در گفتگو با شبکه اول تلویزیون سراسری آلمان ضمن اعلام خبر طبقه بندی یک سوم دیپلمات‌های روسی مامور آلمان به عنوان «همکاران سرویس‌های اطلاعاتی روسیه» گفت که مسکو از هر امکانی برای کسب اطلاعات محرمانه و اعمال نفوذ بر آلمان استفاده می‌کند و به ویژه درعرصه حمله‌های سایبری بسیار فعال شده است.

دیپلمات‌ها و جمع آوری اطلاعات نظامی
به گفته رئیس اداره حفاظت از قانون اساسی آلمان، دیپلمات‌های همکار با سرویس‌های اطلاعاتی روسیه در درجه اول می‌کوشند در آلمان اطلاعاتی را جمع‌آوری کنند که در جهت تقویت بنیه نظامی روسیه و نیازهای صنایع نظامی این کشور می‌تواند مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

هالدوانگ هشدار داده که با توجه به گسترش فعالیت‌های جاسوسی روسیه، آلمان باید خود را برای کشف و خنثی کردن این فعالیت‌ها آماده کند. به همین دلیل است که حدود ۱۸۰ دیپلمات روسی از سوی اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی به عنوان «همکار سرویس‌های اطلاعاتی روسیه» طبقه بندی شده و تحت نظر هستند.

گسترش جاسوسی پس از جنگ اوکراین
اواخر ماه دسامبر سال گذشته یکی از دیپلمات‌های روسیه در برلین بازداشت شد. این بازداشت مورد تأیید سرویس اطلاعات آلمان، «بند» قرار گرفت. رئیس اداره حفاظت از قانون اساسی در مصاحبه خود توضیح داد که جاسوسی روسیه در آلمان در یک سال گذشته پس از حمله این کشور به اوکراین به سطح دوران جنگ سرد بازگشته است.

پیش از مصاحبه رئیس اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی، رسانه‌های آلمانی به نقل از مقام‌های بلندپایه امنیتی این کشور بارها خبر از گسترش فعالیت‌های جاسوسی روسیه در این کشور داده بودند. از جمله هفته نامه فوکوس در ماه مارس سال ۲۰۲۲ به نقل از منابع اطلاعاتی خود گزارش داد که ده‌ها جاسوس روسی زیر پوشش دیپلمات وابسته به سفارت روسیه در برلین به جاسوسی اشتغال دارند. اما به دلیل مصونیت دیپلماتیک تعقیب قضائی آنان ممکن نیست.

جاسوسی افسر سابق آلمان برای روسیه
روسیه برای جاسوسی علیه آلمان تنها از دیپلمات‌های خود استفاده نمی کند، بلکه در زمینه جذب شهروندان آلمانی نیز کوشش‌هایی کرده و بعضا موفق بوده است. سال گذشته دادگاه عالی ایالت نوردراین وستفالن در شهر دوسلدورف یک افسر پیشین نیروی ذخیره ارتش آلمان را در زمینه انتقال اطلاعات محرمانه به آژانس اطلاعاتی ارتش روسیه مجرم شناخت و محکوم کرد.

این افسر پیشین که «رالف گ.» نام دارد، متهم شده بود که در فاصله سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ اطلاعات حساسی در مورد نیروهای مسلح و افسران بلندپایه آلمان را در اختیار افرادی در داخل سفارت روسیه در برلین قرار داده است تا به آژانس اطلاعاتی ارتش روسیه برسانند.

اخراج ۴۰۰ دیپلمات از اروپا در یک سال
در پی تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، حساسیت نسبت به فعالیت‌های جاسوسی روسیه نه تنها در آلمان، بلکه در اغلب کشورهای اروپایی شدت گرفته است.

به گفته مایک پاولوفسکی، رئیس واحد ضدجاسوسی اداره حفاظت از قانون اساسی آلمان، ظرف یک سال گذشته در مجموع حدود ۴۰۰ دیپلمات روسی از کشورهای اروپائی اخراج شده‌اند و این ضربه سنگینی به زیرساخت‌های جاسوسی روسیه زده است.

به گفته این مقام، اکنون روسیه می‌کوشد این ضربه را به گونه‌ای غیرقابل پیش بینی جبران کند. او بر این باور است که جاسوسی سایبری و کسب اطلاعات از راه دور یکی از راه‌هایی است که روسیه در پیش گرفته است.

یکی از گروه‌های سایبری گروه فروریتر نام دارد که نگرانی‌های زیادی در آلمان ایجاد کرده است. به گمان مقام‌های اداره حفاظت از قانون اساسی آلمان این گروه به آژانس اطلاعاتی ارتش روسیه وابسته است.

حمله سایبری به نمایندگان آلمان و تاسیسات برق اوکراین
از آغاز حمله روسیه به اوکراین تاکنون ده‌ها نماینده مجلس و شخصیت سیاسی مهم آلمان از سوی گروه نامبرده مورد حمله سایبری قرار گرفته‌اند. به نظر کارشناسان حوزه سایبری، این حمله‌ها به طور مداوم رو به افزایش است.

به گفته رئیس اداره حفاظت از قانون اساسی آلمان، حمله‌های سایبری به نمایندگان پارلمان و سایر سیاستمداران آلمان محدود نبوده و علیه اوکراین نیز به شدت گسترش یافته است. او در گفتگوی تلویزیونی از حمله سایبری روسیه به تأسیسات برق اوکراین به عنوان یک نمونه مهم یاد کرد. این حمله سایبری بخش بزرگی از اوکراین را برای مدتی گرفتار خاموشی مطلق کرد.