معاون وزیر خارجه آمریکا، جهش غنی‌سازی اورانیوم در ایران را «مخوف» دانست

معاون وزیر امور خارجه آمریکا، در هجدمین نشست سالانه ناتو درباره منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی، افزایش غنی‌سازی اورانیوم در ایران را «مخوف» خواند.

وندی شرمن روز سه‌شنبه، ۲۹ فروردین، با استناد به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، درباره جهش سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران ابراز نگرانی کرد.

معاون وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به شکل‌گیری رقابت تسلیحاتی گسترده در جهان، از عدم شفافیت فعالیت‌های تسلیحاتی و هسته‌ای برخی کشورها از جمله چین، روسیه، کره شمالی و ایران انتقاد کرد.

نوک تیز انتقادات خانم شرمن در نشست ناتو، متوجه روسیه و تهدید مسکو به استفاده از تسلیحات هسته‌ای در جنگ با اوکراین بود.

معاون وزیر خارجه آمریکا در بخشی از اظهاراتش از روسیه به دلیل تعلیق مشارکتش در پیمان «استارت جدید» انتقاد کرده و این اقدام را تهدیدی علیه ثبات هسته‌ای جهان دانست.

روسیه اسفندماه گذشته به بهانه دخالت غرب در تلاش برای حمله به پایگاه‌های هوایی کشورش اعلام کرد مشارکت در این پیمان را به حالت تعلیق درمی‌آورد.

پیمان «استارت جدید» که با هدف کاهش تسلیحات هسته‌ای دوجانبه میان آمریکا و روسیه، در سال ۲۰۱۰ به امضا رسید، بر محدودیت شمار کلاهک‌های هسته‌ای در دو کشور نظارت دارد.

وندی شرمن همچنین از گسترش پرشتاب و غیرشفاف تسلیحات هسته‌ای چین انتقاد کرده و آن را موجب تشدید تنش‌ها در منطقه هند-(اقیانوس) آرام برشمرد.

ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو

ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، هم در موضعی مشابه، درباره عدم کنترل گسترش تسلیحات کشتار جمعی در جهان شدیدا ابراز نگرانی کرده و به مسئولیت روسیه و چین دراین باره اشاره کرد.

استولتنبرگ روسیه را «مستقیم‌ترین تهدید امنیتی» خوانده و از ساخت ۱۵۰۰ کلاهک انفجاری در چین تا سال ۲۰۳۵ خبر داد.

با این حال، استولتنبرگ بر تمایل ناتو به مذاکره با کشورهای رقیب برای انجام توافقات در مورد کنترل تسلیحات تاکید کرد.

دبیر کل ناتو چین را قدرتی جهانی خوانده که همزمان «دارای مسئولیت‌های بین‌المللی است.»

او پیشتر هم خواستار پیوستن کشورهای بیشتری به مذاکرات محدودیت تسلیحات موشکی شده بود.

ایران و کره شمالی در حال گسترش برنامه‌های هسته‌ای
ینس استولتنبرگ، دبیر کل سازمان پیمان آتلانیتک شمالی (ناتو)، روز سه‌شنبه ۲۹ فروردین چشم‌انداز امنیت جهانی را نگران‌کننده خواند و هشدار داد که ایران و کره‌شمالی نیز آشکارا در حال گسترش برنامه‌های هسته‌ای خود هستند.

آقای استولتنبرگ که در هجدهمین کنفرانس سالانه ناتو در مورد کنترل تسلیحات، خلع سلاح و منع گسترش سلاح‌های کشتار جمعی صحبت می‌کرد، اظهار داشت: «جنگ روسیه علیه اوکراین بخشی از یک الگوی طولانی از رفتار تهاجمی است. روسیه به دنبال تضعیف پایه‌های سیستم قانونمند بین‌المللی است.»

دبیر کل ناتو همچنین را روسیه به نادیده گرفتن، نقض یا کنار گذاشتن بسیاری از معاهده‌های بین‌المللی کنترل تسلیحات که جهان را ایمن نگه داشته، متهم کرد و گفت، کرملین تصمیم گرفته است که کنترل تسلیحات را از بین ببرد و ثبات استراتژیک را تضعیف کند.

او در ادامه خروج روسیه از معاهده «استارت نو»، عدم پایبندی به «پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد» (ای‌ان‌اف)، تشدید لفاظی‌های تحریک آمیز هسته‌ای، و تهدید به استقرار سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی در بلاروس را از جمله اقدامات مسکو در این زمینه برشمرد.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، ۲۱ فوریه خروج مسکو از مشارکت در «پیمان استارت نو» را اعلام کرد.

ینس استولتنبرگ در ادامه گفت: «این‌ها اقدامات غیرمسئولانه‌ای است و با هدف جلوگیری از حمایت متحدان ناتو از اوکراین طراحی شده‌اند. اما این کارها نتیجه‌بخش نیستند و ما اگرچه تهدیدهای روسیه را جدی می‌گیریم، اما مرعوب نخواهیم شد.»

او همچنین اضافه کرد: «روسیه مستقیم‌ترین تهدید برای امنیت ما است. اما چشم‌انداز گسترده‌تر امنیت جهانی نیز نگران ‌ننده است. »

دبیرکل ناتو گفت: «چین به سرعت در حال رشد زرادخانه هسته‌ای خود است و هیچ‌گونه شفافیتی در مورد توانایی‌هایش نداشته است . ایران و کره شمالی آشکارا در حال توسعه برنامه‌های هسته‌ای و سیستم‌های انتقال‌دهنده (موشکی) خود هستند.»

هشدار آمریکا درباره غنی سازی ایران

وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا، نیز در این کنفرانس نسبت به سطح غنی‌سازی اورانیوم ایران هشدار داد.

خانم شرمن در سخنرانی خود همچنین از اقدام روسیه در تعلیق پیمان «استارتنو» انتقاد کرد.

معاون وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «آژانس بین المللی انرژی اتمی از جهش وحشتناک سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران خبر داده است.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ماه گذشته تایید کرد که بازرسان این نهاد ذرات اورانیوم غنی‌شده با غلظت ۸۳.۷ درصد را در تاسیسات غنی سازی فردو در نزدیکی کشف کرده‌اند. مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی هم گفته بود که این سطح از غنی‌سازی اورانیوم فاصله چندانی با سطح ۹۰ درصدی مورد نیاز برای تولید سلاح هسته‌ای ندارد.

بریتانیا، فرانسه و آلمان در واکنش به این گزارش گفته بودند که غنی‌سازی بی‌سابقه تا سطح ۸۳.۷ درصد همزمان با تداوم ذخیره‌سازی اورانیوم با غنای بالا تا ۶۰ درصد و ادامه گسترش ظرفیت‌های غنی‌سازی ایران رخ می‌دهد.

این سه کشور می‌گویند٬ هیچ توجیه غیرنظامی معتبری برای غنی‌سازی تا این حد در ایران وجود ندارد. این گام، همراه با برنامه هسته‌ای گسترده‌تر این کشور، ایران را به طور خطرناکی به فعالیت‌های واقعی مرتبط با تسلیحات نزدیک می‌کند.