خانه / اخبار مهم روز / ضد حمله اوکراین؛ نبرد در مناطق تحت اشغال روسیه چگونه پیش می‌رود؟

ضد حمله اوکراین؛ نبرد در مناطق تحت اشغال روسیه چگونه پیش می‌رود؟

ارتش اوکراین که بیش از یک هفته در مورد این کارزار تازه خود علیه نیروهای روسیه سکوت مطلق خبری را در دستور کار خود داشت، روز پنجشنبه با برگزاری اولین نشست رسانه‌ای، به تبلیغ دستاوردهایش پرداخت.

پس از یک هفته نبرد سنگین، هنوز تا محک واقعی میزان موفقیت ضدحملات کی‌یف فاصله وجود دارد، نخست اینکه نیروهای اوکراینی تا حدودی از خطوط دفاعی روسیه فاصله دارند و دوم آنکه بخش اعظمی از نیروهای پیشروی هنوز در حالت آماده‌باش هستند.

سرتیپ اولکسی هروموف در نشست خبری امروز خود گفت که سربازان اوکراینی تاکنون دست‌کم هفت روستا و ۱۰۰ کیلومتر مربع قلمرو را در دو حمله بزرگ در جنوب این کشور تصرف کرده‌اند.

همزمان روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که قصد دارد انتخاباتی را در بخش‌های اشغالی اوکراین در ظرف سه ماه آینده برگزار کند، اقدامی از جانب مسکو که برای نشان دادن کنترل اوضاع در این مناطق حتی در شرایطی ضد حمله اوکراین تلقی می‌گردد.

تاکتیک‌های روسیه برای به حداکثر رساندن تلفات نیروهای اوکراینی
اوکراین بعد از مدت‌ها انتظار، هفته گذشته همزمان با آغاز مرحله اصلی عملیات خود، به دو منطقه در امتداد جبهه جنوب شرقی حمله کرد، که بنابر گزارش‌های اعلام شده توانست بخش‌هایی را بازپس‌گیرد اما در عین حال متقبل خساراتی از جمله از دست دادن تانک‌های جنگی و نفربرهای غربی نیز شد.
اوکراینی با موشک روسی در تاریخ ششم ژوئن ۲۰۲۳آسوشیتدپرس
راب لی، از کارشناسان ارشد «موسسه تحقیقات سیاست خارجی» در این رابطه می‌گوید که «خطری که [اوکراینی ها] با آن مواجه‌اند این است که قبل از رسیدن به آن خط دفاعی [روسیه]، به شدت فرسوده خواهند و شکستن [خط دفاعی روسیه] و بهره برداری از آن بسیار سخت خواهد بود.»

روسیه با استفاده از میادین مین، خندق‌‌های ضد تانک، و سنگرهای بتنی موسوم به «دندان اژدهایی»، از مرزهای غربی روسیه گرفته تا کریمه اشغالی در دریای سیاه، هزاران موقعیت دفاعی را برای خود مهیا کرده تا مانع پیشروی نیروهای اوکراینی گردد.

این مواضع دفاعی، بیشتر در مناطق مهم راهبردی در جنوب متمرکز هستند، درست همان جایی که احتمالا کی‌یف هم قصد خواهد داشت پل زمینی روسیه به کریمه را قطع کند و بین نیروهای کرملین فاصله بیاندازد.

به گفته آقای لی، راهبرد مسکو در جنوب احتمالا با هدف به حداکثر رساندن تلفات اوکراینی قبل از رسیدن کی‌یف به خط دفاعی اصلی روسیه در فاصله ۱۰-۱۵ کیلومتری است. او معتقد است: «هیچ فایده‌ای ندارد (آنها) در آنجا تا سرحد مرگ بجنگند یا خطر محاصره را بپذیرند.»

آیا اوکراین می‌تواند از عنصر غافلگیری استفاده کند؟
پس از بازپس‌گیری شهر بزرگ خرسون در جنوب غربی اوکراین در ماه نوامبر، که به دنبال بازپس‌گیری بخش‌هایی از منطقه خارکیف در سپتامبر و عقب نشینی نیروهای روسی از اطراف کی‌یف در ماه آوریل رخ داد، دست‌کم شش ماه بود که کی‌یف از آمادگی برای حمله متقابل خبر داده بود.

ممکن است اوکراین بتواند از عنصر غافلگیری استفاده کند، اما دشوار خواهد بود. ویژگی جنگ‌های امروزی این است که تصاویر ماهواره‌ای در دسترس طرف مقابل است. اوکراین نمی‌تواند ده‌ها هزار سرباز را مخفیانه به خطوط روسیه برساند.

با این حال تحلیلگران نظامی معتقدند که با توجه به اینکه اوکراین بخش عمده‌ای از نیروهای ضد حمله خود را در گردان‌های هوایی دارد، در نتیجه قادر است مکا‌ن‌هایی را که مسکو نیروهایش را برای تقویت خطوط متمرکز کرده را شناسایی کند و به مناطق کم دفاع‌تر، از جمله در شرق حمله‌ور شود.

جنگ اوکراین؛ کی‌یف مدعی پیشرفت در جنوب و بازپس‌گیری یک شهر کلیدی در شرق شد
ارتش اوکراین وارد شهر خرسون شد؛ مسکو: خرسون متعلق به روسیه است
به گفته تحلیلگران، ارتش اوکراین دوازده تیپ زرهی برای این عملیات در نظر گرفته است که ۹ تیپ از ۱۲ تیپ زرهی آموزش‌دیده و تجهیز شده از سوی غرب هستند. هر تیپ معمولا شامل دست‌کم ۳۵۰۰ تا چهار هزار سرباز است. اوکراین همچنین گفته است که هشت تیپ تهاجمی متشکل از ۴۰ هزار سرباز تشکیل داده است که توسط وزارت کشور به خدمت گرفته شده‌اند.

محورهای اصلی پیشروی در نزدیکی شهر «اوریخیف» در منطقه زاپوریژیا و «ولیکا نووسیلکا» در منطقه دونتسک هستند. با این حساب احتمالا ژنرال های اوکراین چشمشان به شهر اشغالی «توکماک» در منطقه زاپوریژزیا است که به شدت از سوی روسیه سنگربندی شده است.

طرح موضوع انتخابات از جانب روسیه
اعلام روسیه برای برگزاری انتخابات در مناطق اشغالی، آخرین تلاش مسکو برای عادی جلوه دادن وضعیت این مناطق است.

خبرگزاری دولتی تاس روسیه به نقل از «الا پامفیلووا»، رئیس ستاد انتخابات این کشور گفت که هم وزارت دفاع و هم سرویس امنیت فدرال (FSB) به این نتیجه رسیده‌اند که امکان برگزاری رای‌گیری در ماه سپتامبر وجود دارد.

روسیه سال گذشته چهار استان اوکراین را ضمیمه خود اعلام کرد، اگرچه هیچ یک از آنها را به طور کامل کنترل نمی‌کند و مراکز اصلی دو استان را نیزدر اختیار ندارد.