معاون رئیسجمهوری عراق از ایران خواست که مداخله در این کشور و حمایت از گروههای شبهنظامی شیعه را متوقف کند.
علاوی در کنار جورج بوش، رئیسجمهوری اسبق ایالات متحده – عکس آرشیوی
ایاد علاوی، معاون فواد معصوم، رئیسجمهوری عراق در گفتوگو با خبرگزاری «رویترز»، جمعه، ۱۶ ژوئن گفت که «چندی است که ایران در فرآیند تصمیمگیری مردم عراق دخالت میکند. ما انتخابات مبتنی بر فرقهگرایی نمیخواهیم، فرآیند سیاسی فراگیر میخواهیم … امیدواریم عراقیها بدون مداخله قدرتهای خارجی خودشان دست به انتخاب بزنند.»
علاوی، سیاستمدار شیعه سکولاری که طرفدارانی در میان بخشی از اهل سنت عراق نیز دارد، در قاهره در حال دیدار با عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر بود تا درباره نفت و نیز جنگ در عراق و سوریه و یمن و لیبی به رایزنی بپردازد.
تنشهای مذهبی بین شیعیان و اهل سنت در عراق با مداخله نظامی ایالات متحده و بریتانیا در سال ۲۰۰۳ در عراق و سقوط صدام به تدریج پدیدار شد و پس از خروج سربازان آمریکایی از این کشور در ۲۰۱۱ شدت گرفت. ایالات متحده و ترکیه گهگاه ایران را به دلیل حمایت از شبهنظامیان شیعه در عراق، موسوم به حشد الشعبی به دامنزدن به اختلافات مذهبی در عراق متهم کردهاند.
ایران اما اتهام مداخله در امور داخلی عراق را رد میکند. به گفته تهران حمایت از حشدالشعبی برای مبارزه با گروه «دولت اسلامی» (داعش) است که از سال ۲۰۱۴ در بخشهایی از عراق و سوریه خلافت خودخواندهاش را اعلام کرد.
نخستوزیر پیشین و کنونی عراق، نوری المالکی و حیدر العبادی، هر دو به حزب دعوت اسلامی، حزبی شیعه و نزدیک به ایران تعلق دارند. المالکی به دلیل روابط نه چندان خوب با اهل سنت عراق از قدرت کنار رفت و عبادی جایگزین او شد. عبادی روابط بهتری با سنیان عراق و نیز همچنین عربستان سعودی، مهمترین رقیب منطقهای ایران دارد. برخی گزارشها حتی از دورترشدن العبادی از ایران حکایت میکنند.
انتخابات آینده عراق در سال آینده برگزار میشود. سیاستمداران عراقی امیدوارند که تا آن زمان داعش را به طور کامل از عراق بیرون برانند.
علاوی به رویترز گفته که «اکنون زمان مناسب برای برگزاری یک انتخابات آزاد و منصفانه است که هیچکس در آن دخالت نکند: نه ترکیه، نه سوریه، نه ایران، و نه آمریکا».
ایاد علاوی خود پیشتر ایران را متهم کرده بود که در انتخابات ۲۰۱۰ جلوی رقابت او برای کسب مقام نخستوزیری را گرفته است، اگرچه حزب او، «جنبش وفاق ملی» در ائتلاف «العراقیه» در آن انتخابات کرسیهای بیشتری از دیگر رقبا کسب کرد؛ هرچند با اختلافی بسیار جزئی. العراقیه به رهبری ایاد علاوی خود را جریانی سکولار و فراقومیتی معرفی میکند و بخشی از اهل سنت عراق نیز در آن حضور دارند. علاوی بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۵ نخستوزیر عراق بود.