فعالان دانشجویی، تشکلها و نهادهای دانشگاههای مختلف در آستانه روز دانشجو بیانیهای مشترک منتشر کردند. آنها نوشتند دانشجویان در کنار سایر اقشار و معترضان با تکیه بر پیروزیهایی که مقابل دیکتاتورها و زورگویان به دست آمده، انقلاب «زن، زندگی، آزادی» را تا پیروزی کامل پیش میبرند.
نویسندگان این بیانیه، روز ۱۶ آذر را نماد ایستادگی و مبارزات دانشجویان برابر هر گونه دیکتاتوری خواندند و گفتند امسال برای دومین بار این روز به نام جنبش «زن، زندگی، آزادی» آغشته است.
سال گذشته و در جریان خیزش انقلابی، فراخوانهایی سه روزه برای اعتصاب سراسری همزمان با روز دانشجو منتشر شد.
علاوه بر اصناف و کسبه، دانشجویان دهها دانشگاه کشور نیز در روزهای ۱۴، ۱۵ و ۱۶ آذر به اعتصاب سراسری پیوستند و از حضور در کلاسهای درس خودداری کردند.
پیش و پس از آن فضای دانشگاههای کشور شاهد اعتراض، تحصن و تجمعهای دانشجویی گسترده بود؛ بهطوری که جنبش دانشجویی در سال گذشته، به گفته ناظران به یکی از موثرترین بخشهای خیزش انقلابی تبدیل شد.
امضاکنندگان بیانیه یادآور شدند دانشجویان مبارز، پیشرو، انقلابی، رادیکال، مدافع برابری، سکولار و آزادیخواه از «فعالترین، متشکلترین و سرسختترین بخشهای جامعه» در مبارزه علیه جمهوری اسلامی بوده و هستند.
به گفته امضاکنندگان بیانیه، تداوم انقلاب «زن، زندگی، آزادی» در دانشگاهها موجب شد جمهوری اسلامی از آغاز سال تحصیلی جاری سنگینترین ابزار کنترل خود را به کار گرفته و تمام تلاش خود را برای تبدیل دانشگاه به پادگان نظامی به کار ببرند.
تلاشها برای سرکوب جنبشهای دانشجویی و جلوگیری از دور جدید اعتراضات در دانشگاهها از ابتدای سال تحصیلی جدید و بازگشایی دیرهنگام کلاسها آغاز شد.
از مهر امسال تاکنون گزارشهایی درباره برخوردهای قهری با دانشجویان، اخراج و تعلیقها و برگزاری جلسات کمیته انضباطی منتشر شده است.
برای برخی از دختران دانشجوی مخالف حجاب اجباری، حکم لغو اسکان در خوابگاهها صادر کردهاند.
به گفته نهادها و فعالان دانشجویی امضاکننده بیانیه، تداوم اعتراضات و مطالبهگری در دانشگاهها تلاشهای حکومت را برای سرکوب دانشجویان، بیاثر کرده است.
به گفته آنها، دانشجویان و بخش عظیمی از جامعه هر سال در روز ۱۶ آذر، «نه» بنیادین خود را علیه هر نوع دیکتاتوری و جمهوری اسلامی فریاد میزنند.
در بخشی از بیانیه آمده که دانشجویان تا همین حالا هم در جریان انقلاب «زن، زندگی، آزادی»، ضربههایی مهلک به جمهوری اسلامی وارد کردهاند: «به عنوان یکی از ملموسترین پیروزیها، خاکریز حجاب و تفکیک جنسیتی جمهوری اسلامی را مقتدرانه فتح کردیم.»
از جمله اعتراضهای دانشجویی به جمهوری اسلامی و سیاستهای آن، تحصن شماری از دانشجویان دانشگاه هنر تهران در اعتراض به اعلام اجباری بودن پوشش مقنعه بود که از ۲۴ خرداد امسال آغاز شد و با وجود حضور مقامهای امنیتی و ماموران یگان ویژه برای روزهای متوالی ادامه پیدا کرد.
دانشجویان معترض در روز ۲۸ خرداد بیانیهای با جملهای اثرگذار منتشر کرده و خطاب به حکومت گفتند: «ما با شما هیچ حرفی نداریم الا یک کلمه: نه!»
شماری از هنرمندان با کلمه کلیدی این بیانیه یعنی «نه» تصویرسازی و بارها این جمله دانشجویان معترض دانشگاه هنر را بازنشر کردند.
تشکلها و فعالان دانشجویی در بیانیه خود به «لیست بلندبالای موفقیتهای عظیم» معترضان در سطح اجتماع طی سال گذشته اشاره کردند که «لرزه بر پیکر نیمهجان سیستم دیکتاتوری حاکم» انداخته است.
اعتصابها و اعتراضهای سراسری دانشجویان، اعتراضات مداوم بازنشستگان و کارگران نفت، مارشهای عظیم هزاران نفره در دانشگاهها و …، مواردی هستند که بر اساس این بیانیه، نشان از «آیندهای پرتلاطم برای جمهوری اسلامی و آیندهای روشن برای ایرانیان» دارند.
بر اساس این بیانیه، روز ۱۶ آذر امسال هم مانند سالهای پیشین، «خواستههای روشن برابری و آزادی» را نمایندگی میکند.
به گفته نویسندگان، روند نخنمای سرکوب حکومت در دانشگاهها برای مهار فعالان دانشجویی و حاکم کردن حجاب و تفکیک جنسیتی و نیروهای سرکوب، امنیتی، عقیدتی، نظامی و شبهنظامی موفق نبوده و نخواهد بود.
دانشجویان پیشرو، آزادیخواهان تهران شمال، آزاداندیشان جندیشاپور، دانشجویان آزاد خوراسگان (دانشگاه آزاد اصفهان)، صدای آزاد دانشگاه (دانشگاه هنر اصفهان)، دانشجویان دانشگاه الزهرا، دانشگاه صنعتی اصفهان و کمیته سراسری دانشجویان کردستان جمعی از تشکلها و نهادهای امضاکننده این بیانیه هستند.
جمعی از دانشجویان و فعالان دانشگاههای علوم پزشکی ارومیه، شیراز، اصفهان، علوم پزشکی اصفهان، کردستان، آزاد تهران مرکز واحد پونک، فنی دخترانه سنندج و یزدانپناه سنندج نیز این بیانیه را امضا کردند.
پیش از این جمعی از دانشجویان تعلیق شده با انتشار بیانیهای اعلام کردند حاکمیت به منظور ارعاب و سرکوب، پیشانی دانشگاه را هدف گرفته و مشروعیت خود را بر مبنای خودکامگی تعریف و به نیروهای قهری دلخوش کرده است.
به گفته آنان حکومت با دور کردن دانشجوهای معترض از دانشگاه، بیش از پیش پای خود را بر گلوی دانشجویان فشار میدهد.
آنها برای برگزاری اعتصاب سراسری در دانشگاهها فراخوان دادند و از دانشجویان خواستند تا روز چهارشنبه ۱۵ آذر از شرکت در کلاسهای درس خودداری کنند.