مجلس سنای آمریکا یک ماه پیش با اکثریت قاطع آرا تحریمهای تازهای را علیه ایران و روسیه تصویب کرد.
لایحهای که در سنای آمریکا به تصویب رسید برنامه موشکهای بالستیک ایران و همه اشخاص و شرکتهایی که با این برنامه در ارتباطاند را در طی ۹۰ روز تحریم میکند. این تحریمها به تحریمهای اقتصادی علیه ایران که در دوران قبل از توافق هستهای با قدرتهای جهانی وضع شده بود، ربطی ندارند.
علاوه بر این سنای آمریکا برای نخستین بار سپاه پاسداران را هم به طور مستقیم تحت تحریم قرار داده است.
بر اساس این لایحه همچنین دارایی افراد و نهادهایی که در معاملات مرتبط با تأمین، فروش و یا انتقال سلاح به ایران دست دارند، توقیف میشود.
همزمان با تصویب لایحه تحریمها علیه ایران، تحریمهایی هم علیه روسیه، به دلیل دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و همچنین الحاق کریمه به فدراسیون روسیه با اکثریت آرا به تصویب رسید.
تحریمهای تازه هنگامی جنبه قانونی پیدا میکنند و لازمالاجرا هستند که مجلس نمایندگان آمریکا هم آنها را تصویب کند و به امضای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برسد.
رئیس جمهوری آمریکا با بخشی از این لایحه که به تحریم روسیه ربط داشت موافق نبود. او گفته بود که ممکن است تصویب این لایحه گفتوگوهای واشنگتن و مسکو را تحت تأثیر قرار دهد.
اما اکنون اعضای ارشد حزب جمهوریخواه و دموکرات در کنگره اعلام کردهاند قصد دارند در همین هفته تحریمهای مصوبه سنا را در مجلس نمایندگان آمریکا به رأی بگذارند.
آدام شیف، نماینده ارشد کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا در سخنانی گفته است:
«فکر میکنم ما در هر دو حزب آماده هستیم، تا طرح سنا را با اکثریت آرا تصویب کنیم. شکی ندارم که اگر این طرح به رأی گذاشته شود، اکثر قریب به اتفاق نمایندگان به آن رأی مثبت خواهند داد.»
دونالد ترامپ جونیور – پسر رئیس جمهور آمریکا – پذیرفته که سال گذشته و در جریان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری با یک وکیل روس دیدار کرده است. ترامپ جونیور گفته است آن وکیل روس به او وعده داده بود اطلاعاتی علیه هیلاری کلینتون، رقیب انتخاباتی ترامپ در اختیارش قرار دهد. این ماجرا ممکن است دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را ثابت کند. تحریم روسیه برای مجازات این کشور به دلیل دخالتش در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به تصویب سنا رسیده است. تحریم ایران فقط بخش دیگری از این لایحه است.