یک منبع کشتیرانی روز پنجشنبه ۲۵ ژوئیه (چهارم مرداد ۱۴۰۳) به خبرگزاری رویترز اعلام کرد که ایران محموله نفتی شناور یونانی با پرچم جزایر مارشال را که در اوایل سال جاری میلادی (دیماه ۱۴۰۲) در خلیج عمان توقیف کرده بود، آزاد کرده است.
این منبع افزود که خود نفتکش سنت نیکولاس همچنان در اختیار ایران است. این نفتکش در زمان توقیف یک میلیون بشکه نفت خام عراق را به مقصد ترکیه حمل میکرد.
این منبع گزارش داد: «این محموله اوایل این هفته پس از مذاکرات آزاد شد.»
کِلِر یانگمن، رئیس یک گروه ذینفوذ آمریکایی به نام «متحد علیه ایران هستهای» که برای ردیابی ترافیک نفتکشهای مرتبط با ایران از دادههای ماهوارهای استفاده میکند، گزارش داد که این محموله در اوایل این هفته از طریق انتقال کشتی به کشتی در نزدیکی جزیره لارک ایران به تانکر «سماهت» با پرچم ترکیه منتقل شد.دیتاش، شرکتی که تانکر «سماهت» را اداره میکند و عمده مالکیت آن متعلق به پالایشگاه نفت توپراش ترکیه است، هنوز در این مورد اظهارنظر نکرده است و اطلاعات بیشتری در این زمینه موجود نیست.
بر اساس دادههای کشتیرانی گروه بورس لندن، این شناور روز پنجشنبه به سمت بندر فجیره در امارات عربی متحده در حرکت بود و از ایران دور میشد.
دادههای گروه بورس لندن نیز نشان داد که تانکر سماهت پیشتر در روز ۲۱ ژوئیه (۳۱ تیر) به جزیره لارک رسیده بود و پس از بارگیری کامل نفت از منطقه خارج شد.
وزارتخانههای امور خارجه و نفت ایران هنوز در این رابطه اظهار نظر نکردند.
چرا نفتکش سنت نیکولاس توقیف شد؟
ایران در دیماه این نفتکش را در واکنش به اقدام آمریکا در مصادره همان کشتی و محموله نفت آن در سال گذشته، توقیف کرد.
نیروی دریایی ارتش ایران در تاریخ ۲۱ دیماه ۱۴۰۲ اعلام کرد که با «حکم قضایی» این نفتکش را که تحت مدیریت آمریکا بوده است را در آبهای دریای عمان توقیف کرد.
بنا به گزارش روابط عمومی نیروی دریایی ارتش «به دنبال تخلف کشتی سوئز راجان در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ و سرقت نفت ایران توسط آمریکا، نفتکش یاد شده با نام جدید سنت نیکولاس در دیماه توقیف شد.»در ادامه ذکر شد که «نفتکش یاد شده محموله نفت ایران را با هدایت آمریکا سرقت و به بنادر آن کشور منتقل کرده و در اختیار آمریکا قرار داده بود.»
همزمان وزارت خارجه آمریکا توقیف نفتکش آمریکایی توسط ایران را محکوم کرد و خواستار آزادی فوری کشتی و خدمه آن شد.