خانه / اخبار مهم روز / چین: سوگواری در مرگ لیو دخالت در امور داخلی کشور ماست

چین: سوگواری در مرگ لیو دخالت در امور داخلی کشور ماست

لیو شیائوبو

مقامات چین واکنش جهانی به مرگ لیو شیائوبو را مداخله در امور داخلی کشورشان دانسته‌اند. کشورهای گوناگون از چین خواسته‌اند که به همسر لیو شیائوبو اجازه سفر بدهد.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، به همراه بسیاری از سران و مقامات کشورها “اندوه عمیق” خود را از مرگ لیو شیائوبو ابراز کرد. خانم مرکل از این فعال حقوق بشر، به عنوان “مبارز دلیر حقوق مدنی و آزادی عقیده و بیان” یاد کرد.

جمهوری خلق چین واکنش‌های گسترده در جهان به مناسب مرگ لیو شیائوبو را دخالت در امور داخلی خود دانسته، از کشورهای مختلف خواسته است به “دادگستری مستقل و حاکمیت چین” احترام بگذارند.

لیو شیائوبو، ۶۱ ساله و یکی از برجسته‌ترین کنشگران حقوق بشر در چین، روز پنجشنبه (۱۳ ژوئیه) درگذشت و مرگ او در سراسر جهان با اندوه و افسوس روبرو شد.

لیو شیائوبو در سال ۲۰۰۹ به خاطر فعالیت‌های صلح‌آمیز در راه برقراری مناسباتی دموکراتیک در چین به ۱۱ سال زندان محکوم شد. یک سال بعد او در ۲۰۱۰ جایزه نوبل صلح را “به خاطر مقاومت در برابر قهر دولتی” دریافت کرد.

ابراز تأسف مقامات آلمان

لیو شیائوبو قرار بود برای درمان سرطان به آلمان سفر کند، اما مقامات چین به او اجازه خروج از کشور را ندادند. زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان، گفت که چه بسا اگر او به موقع به آلمان آمده بود، اکنون به این عاقبت دچار نشده بود.

مارتین شولتس، رهبر حزب سوسیال دموکرات آلمان، درباره لیو شیائوبو گفت: «با مرگ او یک مبارز سرسخت آزادی و دموکراسی را از دست دادیم».

دو پزشک آلمانی و امریکایی که به تازگی لیو شیائوبو را معاینه کردند، او را توانا به سفر تشخیص داده بودند، اما مقامات چین با این درخواست مخالفت کردند.

لیو شیا، همسر لیو شیائوبو نیز از فعالان حقوق بشر است. در زمانی که شوهر او در زندان به سر می‌برد، این زن در پکن از سوی مقامات تحت حصر خانگی قرار گرفت. به گفته فعالان حقوق بشر اکنون جان این زن در خطر است و جامعه بین‌المللی باید برای نجات او بر چین فشار وارد آورد.

وزیر خارجه آلمان از مقامات چین تقاضا کرد که به همسر لیو شیائوبو اجازه بدهند به آلمان یا هر کشوری که مایل است، سفر کند. ایالات متحده و اتحادیه اروپا نیز این خواست را مطرح کرده‌اند.

رکس تیلرسون، وزیر خارجه امریکا، احترام عمیق خود را به مناسبت درگذشت “این مبارز آزادی و عدالت و حقوق مدنی” ابراز داشت.

ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه، از مقامات چین درخواست کرد که به خانواده لیو شیائوبو اجازه سفر به خارج بدهد.

ابراز همدردی بنیادهای بین‌المللی

ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، و دونالد توسک، رئیس پارلمان اتحادیه اروپا، از چین خواستند که به بازماندگان اجازه دهد مراسم بزرگداشت و سوگواری برای لیو شیائوبو را در آرامش برگزار کنند.

زید رعد حسین، رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، از شیائوبو به عنوان “مبارز دلیر حقوق بشر” ستایش کرد و گفت که او در سراسر زندگی سرسختانه و صلح‌آمیز برای احقاق حقوق مردم چین مبارزه کرد و به خاطر باورهای انسانی خود فشارها و آزارهای زیادی را متحمل شد.

لیو شیائوبو شاعر و نویسنده‌ای توانا بود. به همین مناسبت انجمن بین‌المللی قلم (پن) در بیانیه‌ای تأسف خود را بیان کرد و نوشت: این نویسنده چینی با این که سخت ترین فشارها را تحمل می‌کرد، اما زبان و قلمش همیشه سرشار از عشق و امید و خوش‌بینی بود.