.
1⃣ واتسلاو هاول در کتاب “قدرت بیقدرتان” در وصف حکومتهای توتالیتر معتقد است این حکومتها چون در همان آغاز همه نیروهای سیاسی مخالف را از بین میبرند، مجبورند در مرحله بعد به زندگی روزمره مردم تجاوز کنند و با در اختیار گرفتن ابعاد متفاوت زندگی روزمره مردم بر آنها اعمال قدرت کنند…
هاول معتقد است در اینجا سیاست تبدیل به منازعه میان دو برداشت مختلف از زندگی میشود: «زندگی در دایره حقیقت» یا «زندگی در دایره ریا و دروغ و سکوت»
به باور هاول، رژیمهای توتالیتر زندگی روزمره مردم را تبدیل به زندگی در ریا و دروغ و سکوت میکنند.
2⃣ از اینرو، هاول معتقد است قدرت اصلی یک نظام توتالیتر سربازان و اسلحهها و باتومهای آن رژیم نیستند. برعکس، قدرت اصلی این نظامهای سیاسی، مردمی هستند که به «زندگی در دایره ریا و دروغ ادامه میدهند»
به باور هاول، قدرت واقعی یک نظام سیاسی توتالیتر ریشه در جامعهای دارد که «از اخلاق دل بریده است» و «در دایره ریا و دروغ زندگی میکنند و به جامعه خود تعرض و تجاوز میکنند».
3⃣ به باور هاول، در این وضعیت مهمترین خطری که نظام توتالیتر از آن میترسد مردمانی هستند که به دفاع از حقیقت میپردازند و با صداقت و شجاعت از دروغ فاصله میگیرند. از اینرو، هاول معتقد است یگانه نقطه شروع برای رسیدن به یک سرنوشت محترمانهتر، خود انسانها هستند. انسانهای صادقی که نشان میدهند پادشاه لخت است!
4⃣ واتسلاف هاول چنین نتیجه میگیرد:
«حالا که کار سیاسی و ریختن به خیابانها هزینه دارد و شاید ناممکن باشد، قدم به عرصه پیشا_سیاسی بگذارید و با زیستن در دایره حقیقت، رژیم را از قدرتمندترین سلاحش، دروغ، محروم بکنید. رژیم در واقع بنایی است ساخته شده بر ستونهای دروغ، و این بنا تا زمانی دوام خواهد آورد که مردم حاضر باشند زیر سقف دروغ زندگی کنند.
من اصلا اعتقاد ندارم که فقط کسانی که فعال سیاسیاند و علیه رژیم و ساختارهای سیاسیاش میجنگند شایسته ستایش ما هستند. من برای این افراد ارزش بسیاری قائلم، اما کسان دیگری هم هستند که شایسته ستایشند؛ اینها کسانی هستند که تصمیم گرفتهاند از این پس در هیچ حرکتی که در آن رگهای از دروغ و ناراستی باشد شرکت نکنند..!»
قدرت بیقدرتان
واتسلاف هاول