نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا بر سر تحریم ایران و روسیه و کره شمالی اختلافها را کنار گذاشتند و یکصدا رأی موافق دادند.
«قانون مقابله با متخاصمان آمریکا از طریق تحریم» که «قانون مبارزه با اقدامات بیثباتکننده ایران» بخشی از آن است با ۴۱۹ رأی موافق در برابر تنها ۳ رأی مخالف سهشنبه، ۲۵ ژوئیه از تصویب مجلس نمایندگان آمریکا گذشت. علاوه بر ایران، روسیه و کره شمالی نیز امروز با رأی مجلس نمایندگان آمریکا تحریم شدند.
این مصوبه برای بدلشدن به قانون و اجراییشدن باید یک بار دیگر برای اعمال اصلاحات نسخه جدید به سنا برود و پس از آن، نیاز به امضای دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا دارد. اما اگر شمار مخالفان وتوی رئیسجمهوری در سنا و مجلس نمایندگان بیش از دو سوم باشد، رئیسجمهوری حق وتو ندارد.
«قانون مبارزه با اقدامات بیثباتکننده ایران» ۱۵ ژوئن در سنای آمریکا به تصویب رسید. حامی اصلی آن باب کورکر، رئیس جمهوریخواه کمیسیون روابط خارجی سنا بود و باب منندز دموکرات نیز از دیگر پشتیبانهای اصلی. از یکصد نماینده سنای آمریکا تنها دو تن، برنی سندرز و رند پاول به این طرح رأی مخالف دادند.
تحریم ایران علیه «برنامه موشکهای بالستیک و سلاحهای کشتار جمعی» این کشور وضع میشود و برای اولین بار کل سپاه پاسداران را مستقیماً هدف قرار میدهد.
این قانون سپاه پاسداران را مسئول اصلی اقدامات بیثباتکننده ایران میداند.
این تحریمها شامل «مسدودکردن داراییها و جلوگیری از مبادلات مالی اشخاص خارجی وابسته به سپاه پاسداران» است که یا مرتکب اقدامات تروریستی میشوند و یا از آنها حمایت میکنند.
سپاه پاسداران ایران پیش از این به آمریکا نسبت به وضع چنین تحریمهایی هشدار داده بود. محمد علی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران ۲۸ تیرماه گفت که آمریکا در صورت تحریم سپاه باید پایگاههای منطقهای خود در اطراف ایران را جمعآوری کند.
تهران همواره اتهام توسعه سلاحهای کشتار جمعی را رد کرده و گفته است که برنامه موشکیاش صرفاً جنبه دفاعی دارد و از آن دست نمیکشد.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی سهشنبه پیش از رأیگیری در آمریکا از طرحی برای تصویب اقدامات تلافیجویانه خبر داد.
به گفته حامیان دموکرات و جمهوریخواه این طرح، تحریمهای مصوب به برنامه هستهای ایران مربوط نیست و به شکلی طراحی شده که ناقض «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) نباشند.
علی خامنهای، رهبر ایران پیش از این گفته بود که «هر نوع تحریم جدید» از سوی ایالات متحده به منزله نقض برجام تلقی خواهد شد.
روسیه و کره شمالی هم تحریم شدند
بر اساس تحریمهایی که امروز علیه مسکو تصویب شد، شرکتهای مشغول در پروژههای مرتبط با صنعت انرژی روسیه جریمه میشوند. این تحریم بهویژه پروژههای ساخت خط لوله روسیه را هدف گرفته است.
این قانون همچنین روسیه را بابت حمایت از بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه در دمشق تحریم میکند و به نقض حقوق بشر در روسیه نیز اشاره دارد.
ششم ژوئن، پیش از تصویب «قانون مبارزه با اقدامات بیثباتکننده ایران»، تحریمهایی علیه روسیه در کنار قانون مربوط به تحریمهای جدید علیه ایران گنجانده شد تا دست دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده برای سازش با مسکو و رفع تحریمها علیه آن باز نباشد.
این تحریمها به دلیل ضمیمهکردن کریمه، بخشی از خاک اوکراین به روسیه در ۲۰۱۴ و نیز دخالت این کشور در روند انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده در ۲۰۱۶ است.
مسکو اتهام دخالت در انتخابات آمریکا را تکذیب میکند.
اتحادیه اروپا از تحریمهای جدید علیه روسیه انتقاد کردهاست و آنها را تهدیدی برای امنیت انرژی این اتحادیه میداند. آلمان و اتریش در حال ساخت خط لولهای مشترک با روسیه هستند. روسیه ۳۸ درصد سوخت گاز طبیعی اتحادیه اروپا را تأمین میکند.
نمایندگان مجلس آمریکا همچنین از سناتورها ناراضی بودند که قانونی برای تحریمهای کره شمالی تصویب نکردهاند. مجلس نمایندگان ماه مه امسال تحریمهای کره شمالی را با ۴۱۹ رأی موافق در برابر یک رأی مخالف تصویب کردند. آمریکا برنامه موشکهای بالستیک و تسلیحات اتمی کره شمالی را تهدیدی جدی تلقی میکند.
مجلس نمایندگان امیدوار بود که از طریق تصویب طرح تحریمهای ایران و روسیه و افزودن تحریمهای کره شمالی به آنها، قانون تحریمهای کره شمالی را نیز به سنا بفرستد.