روز ۱۲ اکتبر /۱۹ مهر پیش از سخنرانی ترامپ درباره برجام، فرمانده ستاد مرکزی ارتش آمریکا، رئیس ستاد کارکنان کاخ سفید و رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به ایران حمله لفظی کردند.
ژنرال جوزف ووتل، فرمانده ستاد مرکزی ارتش آمریکا، پیش از سخنرانی ریاست جمهوری آمریکا که قرار است در آن دونالد ترامپ برجام را در تضاد با منافع آمریکا اعلام کند، ایران را «نیروی بیثباتکننده در منطقه» خواند.
به گزارش «رویترز» شامگاه ۱۲ اکتبر او به خبرنگاران گفت: «ایران در درازمدت بازیگر بیثباتکننده در منطقه است و بنابراین ما کماکان نگران فعالیتهای آنها هستیم.»
او گفته است اولویت اصلی نیروهای آمریکایی در منطقه خلیج فارس محافظت از نیروهای آمریکایی و منافع این کشور در مقابل خطرات است: «رهبری [ریاست جمهوری] تصمیم خود را خواهد گرفت و ما آماده خواهیم بود کارهای لازم برای محافظت از خود و بهویژه محافظت از منافع آمریکا در منطقه را ادامه میدهیم.»
عصر پنجشنبه ۱۲ اکتبر هم جان کلی، رئیس ستاد کارکنان کاخ سفید در جمع خبرنگاران گفت برجام با منافع بلندمدت آمریکا در تضاد است.
کلی افزود که رویکرد ایالات متحده نسبت به ایران همکاری با متحدان آمریکا در خاورمیانه است تا فعالیتهای تهران کنترل شود: «ما رد پایمان بر زمین [خاورمیانه] هست و نیروهای هوایی و دریاییمان هم آنجا هستند که عزم و دوستیمان را نشان دهند و از فعالیتهای [خصمانهای] که هر کشوری ممکن است انجام بدهد، جلوگیری میکنند.»
مایک پومپئو، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) هم پنجشنبه ۱۲ اکتبر در «انجمن امنیت ملی» در تگزاس ایران را «بزرگترین کشور حامی تروریسم» خواند و گفت سپاه پاسداران «بیپرواتر و دریدهتر» شده است.
پومپئو در ادامه گفت: «وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران چماقهای یک حکومت دینسالار و مستبد هستند و سپاه پاسداران تنها به رهبر ایران پاسخگوست. آنها طلایهداران یک امپراتوری مخرب هستند که در حال گسترش قدرت و نفوذ خود در سراسر خاورمیانه است.»
کاخ سفید شامگاه ۱۲ اکتبر اعلام کرد که دونالد ترامپ قصد دارد ساعت ۱۲:۴۵ بعد از ظهر جمعه به وقت واشنگتن (۲۰:۱۵ به وقت تهران) درباره برجام در مقر کاخ سفید سخنرانی کند.
انتظار می رود که در این سخنرانی رئیس جمهوری آمریکا، استراتژی بلندمدت خود برای مقابله با ایران را هم اعلام کند. رسانههای آمریکایی پیشبینی کردهاند که در این سخنرانی او پایبندی ایران به برجام را تایید نکند. اما ممکن است که ریاست جمهوری آمریکا تا لحظه این سخنرانی نظرش را تغییر دهد.
پس از اینکه ترامپ عدم پایبندی ایران به قرارداد هستهای سال ۲۰۱۵ را تایید نکند، کنگره ۶۰ روز فرصت خواهد داشت تا در مورد این قرارداد و تحریم های لغوشده به موجب آن تصمیم بگیرد.
در ۱۲ روز اول ماه اکتبر کاخ سفید با کنگره آمریکا رایزنی کرده است که اگر چنانچه ترامپ پایبندی ایران به برجام را تایید نکرد، تحریمهای هستهای مجدد احیا نشوند.
در کنگره آمریکا این موضوع هم مطرح شده است که «قانون بازنگری توافق هستهای با ایران» که در ماه مه ۲۰۱۵ در کنگره با توافق با دولت اوباما تصویب شد به نحوی تغییر کند که پیشنیاز تایید پایبندی ایران از سوی ریاست جمهوری آمریکا کلا حذف شود. به این ترتیب دونالد ترامپ ناچار نیست هر ۹۰ روز یک بار پایبندی ایران به قراردادی را که معتقد است یک «معامله بد» بوده تایید کند.