خانه / اخبار مهم روز / بانک‌ها و شرکت‌های چینی به دلیل مسائلی نظیر پول‌شویی حاضر به همکاری با ایران نیستند

بانک‌ها و شرکت‌های چینی به دلیل مسائلی نظیر پول‌شویی حاضر به همکاری با ایران نیستند

پتروشیمی

عضو اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی می‌گوید تحولات اخیر منطقه کار در این حوزه را بسیار مشکل کرده است. به گفته‌ی او بانک‌ها و شرکت‌های چینی نیز به دلیل مسائلی نظیر پول‌شویی حاضر به همکاری با ایران نیستند.

حمید حسینی، عضو اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی معتقد است مواضع تند رئیس جمهور آمریکا علیه جمهوری اسلامی بر روابط اقتصادی ایران و اروپا تاثیر زیادی نخواهد داشت “اما کشورهای جنوب شرق آسیا مثل ژاپن و چین را می‌ترساند که همکاری با ایران را محدود کنند”.

حسینی دوشنبه، ۲۹ آبان به خبرگزاری ایلنا گفت: «موضع‌گیری ترامپ بر روابط ما با اتحادیه اروپا تاثیری نخواهد داشت و حضورشان را در نفت و گاز و انرژی شاهد خواهیم بود و توسعه تکنولوژی و سرمایه‌گذاری مشترک تداوم می‌یابد، البته ممکن است هر کشوری محدودیت‌هایی قائل شود اما در کل تاثیری ندارد.»

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

تاثیر مخرب سیاست‌های منطقه‌ای

این فعال اقتصادی بخش خصوصی می‌گوید روابط بازرگانی ایران “آن قدری که تحت تاثیر سیاست‌های منطقه‌ای” است، تحت تاثیر “موضع‌گیری‌های جهانی” نیست.

روابط جمهوری اسلامی با کشورهای حاشیه خلیج فارس، به خصوص با هم‌پیمانان عربستان سعودی در سال‌های گذشته متشنج‌تر از پیش شده است.

این تنش‌ها در ارتباط با کشورهایی مانند امارات متحده عربی که از شرکای تجاری اصلی ایران محسوب می‌شود پیامدهای ناگوارتری داشته است.

بیشتر بخوانید: تقابل آمریکا و ایران: تحریم سپاه پاسداران و آینده برجام

عضو اتحادیه صادرکنندگان محصولات پتروشیمی در تائید این معضلات به ایلنا گفت: «ما در بخش صادرات فراورده‌ها به شدت به بازار خدمات بانکی و شرکت‌های امارات وابسته هستیم.»

او با بیان این که بازار چین مقصد بخش عمده‌ای از صادرات محصولات پتروشیمی است افزود: «تحت فشارهای آمریکا، بانک‌ها و شرکت‌های چینی هنوز حاضر به همکاری با ایران نیستند، ال‌سی باز نمی‌کنند، بانک‌ها به شدت موضع دارند که البته بخشی از آن به دلیل kyc [ضرورت شناسایی مشتری] و پول‌شویی است.»

ایران در صدر جدول پول‌شویی

خبرگزاری تسنیم مرداد ماه سال گذشته به نقل از نشریه وال استریت ژورنال گزارش داد ایران برای سومین سال متوالی از نظر شاخص بازل، که یک شاخص سالیانه در زمینه ارزیابی عملکرد کشورها در زمینه ریسک پول‌شویی است، جایگاه نخست خود را حفظ کرده است.

جمهوری اسلامی، به ویژه پس از توافق هسته‌ای و اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک تلاش کرده که با اصلاح ساختارهای بانکی و مالی خود و مقابله با بازارهای غیرمتشکل، زمینه شفافیت بیشتر برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی را فراهم کند.

گروه کاری اقدام مالی، نهاد بین‌المللی مقابله با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم به دلیل همین تلاش‌ها، اقدام‌های متقابل خود علیه تهران را تعلیق کرده اما همچنان ایران را در فهرست سیاه نگه داشته است.

بیشتر بخوانید: جنتی: توافق ضد پول‌شویی یک مصیبت است

یکی از اقدام‌های دولت برای شفاف‌سازی، تهیه‌ی لایحه‌ای برای اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی است که امروز توسط رئیس جمهور حسن روحانی به مجلس شورای اسلامی ارائه شد.

این قانون بهمن ماه سال ۸۶ و در دولت نخست محمود احمدی‌نژاد در مجلس به تصویب رسیده بود. جایگاه ایران در رده‌بندی جهانی اقتصادهای غیرشفاف، ناکارآمد بودن این قانون و ضرورت اصلاح آن را آشکار می‌کند.

«بهانه چینی‌ها تحریم نیست»

حمید حسینی درباره مشکلات روابط بازرگانی ایران و چین به ایلنا گفت: «بانک‌های چینی بهانه‌شان تحریم‌های ایران نیست، می‌گویند این شرکتی که پول را دریافت می‌کند چه هویتی دارد؟ وابسته به کجا است؟ در لیست تحریم است یا خیر؟ چه ضوابطی دارد؟ بنا بر این اگر طبق اسناد پول به ایران حواله شود معمولا امتناع می‌کنند. حاضرند به هنگ کنگ، سنگاپور، امارات و عمان پول حواله کنند اما از حواله کردن پول به ایران امتناع می‌کنند، بنا بر این کار سخت است.»

یکی از معضلات بازرگانی خارجی ایران درهم تنیدگی فعالیت بسیاری از شرکت‌ها با زیر مجموعه‌های سپاه پاسداران است که در فهرست تحریم‌های ایالات متحده قرار دارند.

همزمان با این تحولات، حسین یعقوبی مدیرکل امور بین‌الملل بانک مرکزی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس وجود مشکلات برای همکاری ایرانیان با بانک‌های چینی و اماراتی را تائید کرده و در عین حال گفته که بخشی از این مشکلات در حال بر طرف شدن هستند.

بیشتر بخوانید: مشکلات ایران و ایرانیان با بانک های چینی

یعقوبی خاطر نشان کرد، این که برخی از صادرکنندگان ایرانی به جای بانک از صرافی‌های برای نقل و انتقال پول استفاده می‌کنند “به معنای مسدود بودن کانال بانکی ایران و امارات نیست”. او افزود: «در مجموع مسائل و مشکلاتی در این بین وجود دارد و قطعا سطح روابط بانکی ایران و امارات ایده‌آل نیست.»

حدود دو ماه پیش گزارش‌هایی در مورد مسدود شدن حساب برخی شرکت‌های پتروشیمی در چین در رسانه‌های ایران منتشر شده بود. مدیرکل امور بین‌المللی بانک مرکزی به خبرگزاری فارس گفته این مشکل به خاطر فشار وزارت خزانه‌داری آمریکا بر بانک‌های چینی به وجود آمده بود و “تقریبا برطرف” شده است.

اظهارات عضو اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا نشان می‌دهد که بخش بزرگی از مشکلات فعالان اقتصادی ایران با بانک‌های چینی همچنان پابرجاست و ایران برای رونق صادرات به شدت به همکاری بانک‌ها و شرکت‌های چینی و اماراتی وابسته است.