یحی رحیمصفوی، مشاور رهبر ایران در امور نظامی گفته است که ایران هزینه مداخله در سوریه را با قراردادهای طولانیمدت بر سر منابع این کشور تأمین خواهد کرد. او یکی از نتایج جنگ سوریه را تبدیل حزبالله لبنان به «ارتشی قدرتمند» توصیف کرد.
یحی رحیمصفوی، مشاور رهبر ایران
رحیمصفوی شنبه ۲۸ بهمن در نشست «بررسی بحران سوریه، آخرین تحولات میدانی و سیاسی» گفت:
جمهوری اسلامی ایران بایستی هزینههایی را که در سوریه است، برگرداند و سوریها این آمادگی را دارند که از نفت، گاز و معادن فسفات سوریه [هزینه را برگردانند].
او ادعا کرد که روسیه به دلیل ساخت پایگاه نظامی در سوریه و اخذ امتیازهای اقتصادی و سیاسی با عقد قراردادهای ۴۹ ساله با دولت دمشق، یکی از برندگان جنگ ۸۳ ماهه سوریه بوده است.
او گفت ایران نیز باید با عقد قراردادهای طولانی سیاسی و اقتصادی دیگر برنده این جنگ باشد.
رحیم صفوی گفت که ایران هماکنون در حال صادرات فسفات از معادن سوریه است.
نمایشگاه بینالمللی دمشق امسال پس از شش سال برگزار شد. مقامهای ایران که اعلام کردهاند «نباید بازار سوریه را از دست داد»، از افزایش دو برابری صادرات کالاهای ایرانی به این کشور خبر میدهند.
دولت ایران سال گذشته «خط اعتباری ویژه» به منظور تامین اعتبار صادرات تجار و صنعتگران به سوریه اختصاص داد.
عماد خمیس، نخست وزیر سوریه نیز در سفرش به ایران در اواخر دیماه گذشته پنج سند همکاری با تهران امضا کرد؛ همکاری در زمینههای مخابرات، کشاورزی و معدن.
طی چهار سال گذشته ایران علاوه بر کمکهای نظامی و آنچه که همکاریهای مستشاری اعلام شده، ۵.۶ میلیارد دلار کمک اعتباری به بانک مرکزی سوریه کرده است.
مقامهای دولتی ایران امیدوارند که مشارکت درپروژههای بازسازی سوریه بتواند هزینههای مالی مداخله نظامی در این کشور را جبران کند.
بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول ۷۵ درصد اقتصاد سوریه در جریان جنگ داخلی تخریب شده و بازسازی این کشور حداقل ۲۰ سال طول خواهد کشید.
حزبالله «کنار گوش» اسرائیل ارتش شد
مشاور نظامی رهبر ایران همچنین یکی دیگر از «نکات مثبت» جنگ سوریه را بدلشدن گروه شیعی حزبالله لبنان به یک «ارتش قدرتمند» دانست.
به ادعای او، همانطور که سپاه پاسداران در طول هشت سال جنگ عراق به یک ارتش نیرومند بدل شد، حزبالله نیز با شرکت در جنگ سوریه « کنار گوش صهیونیستها تبدیل به یک ارتش شد.»
او در این سخنرانی با تشکیل ناحیه خودمختار کردی در شمال سوریه نیز مخالفت کرد و گفت حمله ترکیه به منطقه عفرین به این دلیل بود «که اگر در شرق فرات یک دولت خودمختار شکل گرفت، راه به مدیترانه نداشته باشد.»
ترکیه ۲۰ ژانویه حمله به عفرین، یکی از کانتونهای سهگانه کردها در شمال سوریه را آغاز کرد. در این حمله ائتلاف موسوم به «ارتش آزاد سوریه» تحت حمایت هوایی و زمینی ارتش ترکیه حمله به عفرین را پیش میبرند. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران چند روز پس از آغاز حمله اعلام کرد که تهران امیدوار است عملیات ترکیه در عفرین فوراً پایان یابد.
هرچند جلال محمودزاده، نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی ایران یکشنبه ۲۹ بهمن دولت این کشور را به «سکوت» در برابر آنچه او «جنایت» آنکارا در عفرین خوانده، متهم کرد.