حسن روحانی رئیسجمهوری ایران شامگاه سهشنبه 8 مه و پس از اعلام خروج آمریکا از توافق هستهای (برجام) اعلام کرد که ایران فعلا در این توافق خواهد ماند.
روحانی در نطقی تلویزیونی با حضور وزرای دولتش، به امریکا تاخت و گفت: «همان سخنی که از 40 سال پیش آن را تکرار کرده و همچنان تکرار میکنیم، اتفاق افتاد و آن اینکه کشور ایران همیشه به تعهدات خود پایبند بوده و آمریکا کشوری است که هیچگاه به تعهداتش پایبند نبوده است».
روحانی همچنین آمریکا را به «رفتار خصمانه» نسبت به مردم ایران و سایر ملتهای منطقه متهم کرد.
رئیسجمهوری امریکا گفت: «آمریکاییها امشب اعلام کردند که از برجام خارج شدند؛ این در واقع تصریحی بود بر کاری که آنها در ماههای قبل به شکل دیگری انجام داده بودند. آمریکا بگوید که از زمان توافق تا به امروز چه زمانی به همه تعهدات خود عمل کرده است جز چند امضا و بیانیه، آیا هرگز به نفع مردم ایران و در چارچوب تعهدات برجام عمل کرده بودند یا نه؟»
او با بیان اینکه ایران به توافق هستهای پایبند بود، گفت: «برجام توافق بینالمللی ایران و آمریکا نبوده که آمریکا بخواهد از این توافق خارج شود».
او افزود: «برجام یک توافق چندجانبه و بینالمللی بوده؛ برجام توافقی است که مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل و قطعنامه 2231 قرار گرفته است بنابراین آمریکا رسما امشب اعلام کرد که به تعهدات بینالمللی توجهی ندارد».
رئیسجمهوری ایران در بیان سیاستهای کشورش پس از خروج آمریکا از توافق هستهای گفت: «از این لحظه توافق برجام میان ایران و پنج کشور است؛ از این لحظه 1+5، یک را از دست داده است و در این شرایط ما باید منتظر آن باشیم که شش کشور بزرگ جهانی نسبت به این توافق چگونه عمل خواهند کرد».
او با بیان اینکه ایران ظرف چند هفته آینده ضمن مذاکره با کشورهای اروپایی، روسیه و چین، رایزنیها و هماهنگیهای لازم را انجام خواهد داد، اظهار کرد: «اگر در پایان این مدت کوتاه به این نتیجه برسیم که با همکاری پنج کشور عضو برجام میتوانیم به هر آنچه که منافع ملت ایران بوده برسیم، علیرغم حرفهای بینزاکت امشب ترامپ، برجام پایدار خواهد ماند و ما میتوانیم به سمت ثبات در منطقه قدمهای خود را برداریم. ولی اگر دیدیم که چنین نیست من در گفتوگویی با مردم کشورمان ایران موضعمان را به اطلاع آنان خواهم رساند».
روحانی در سخنان خود تلاش کرد به مردم ایران در خصوص پیامدهای احتمالی خروج آمریکا از برجام اطمینان دهد و گفت: «مردم هیچگونه نگرانی برای آینده کشور نداشته باشند. ما از هفتهها و ماهها پیش به این نتیجه رسیده بودیم که ترامپ وفادار به تعهدات بینالمللی و از جمله برجام نیست و تصمیمهای لازم را برای مسائل اقتصادی اتخاذ کردیم که سیاست جدید ارزیمان یکی از همین تصمیمات بود».
او تاکید کرد: «با برجام بدون آمریکا هم مردم ما شاهد خواهند بود که ارز کشور تامین میشود و کالاهای مورد نیاز نیز به دست آنان میرسد».
روحانی با تاکید بر اینکه به سازمان انرژی اتمی دستور داده است که در صورت نیاز غنیسازی صنعتی را بدون محدودیت آغاز کند، اظهار کرد: «ما برای اجرایی کردن این تصمیم چند هفته صبر میکنیم و با کشورهایی که پای برجام را امضا کردهاند و به آن وفادار ماندهاند، مذاکره میکنیم و در این مذاکره همه چیز بر مبنای منافع ملی ماست، اگر تضمین شود به ماندن در برجام ادامه خواهیم داد ولی اگر برجام تنها یک سندی شود که منافع ملی ایران در آن لحاظ نشده باشد آن وقت راه و تصمیم ما روشن خواهد بود».
توافق هستهای سال 2015، میان ایران و گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، به علاوه آلمان، منعقد شد. برپایه این توفق که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته میشود، در قبال محدود شدن برنامه هستهای ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور به خاطر این برنامه، لغو یا تعلیق شد.