وزیر خارجه آمریکا می گوید در شش سال اخیر جمهوری اسلامی ۱۶ میلیارد دلار هزینه برای تقویت اسد و گروههای نیابتیاش در سوریه، یمن و عراق کرده است.
گروه اقدام ویژه ایران در وزارت خارجه آمریکا با انتشار گزارشی اعلام کرد که جمهوری اسلامی از سال ۲۰۱۲ میلادی ۱۶ میلیارد دلار برای حمایت از بشار اسد و گروههای مورد حمایت خود در یمن و عراق هزینه کرده است.
خبر انتشار گزارش این گروه را مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در توییتر اعلام کرده است. وی نوشت: «در حالی که مردم ایران به سختی زندگی میکنند، حکومت تهبکار ایران از سال ۲۰۱۲ تاکنون ۱۶ میلیارد دلار برای کمک به اسد و حمایت از دیگر شرکای خود در سوریه، عراق و یمن هدر داده است.»
گزارش گروه اقدام ویژه ایران به روشهای جمهوری اسلامی برای انتقال پول به گروههای مورد حمایت خود و تحریم این شرکتها و نهادهای مالی توسط آمریکا اشاره کرده است.
از جمله بر اساس این گزارش، نیروی قدس سپاه پاسداران برای مبادلات مالی خود از شرکتهایی در امارات متحده عربی و همچنین بانک البلاد الاسلامی عراق استفاده کرده است.
خبرگزاری بلومبرگ سال ۹۴ بر اساس برآوردها و تحقیقات اعلام کرده بود که تهران سالانه شش میلیارد دلار هزینه حکومت اسد میکند و در مواردی این کمک مبلغی تا ۱۵ میلیارد دلار را در بر گرفته است.
ایران در سالهای گذشته کمکهای مالی زیادی به سوریه کرده است که از جمله آنها ایجاد دو خط اعتباری یک میلیارد دلاری و ۳.۶ میلیارد دلاری برای صادرات کالا به این کشور است.
ایران و سوریه همچنین توافقنامههای متعددی را در زمینه سرمایهگذاری در حوزه نفت، برق، انرژی و دیگر حوزههای صنعتی به امضا رساندهاند.
پیش از این یحیی رحیم صفوی،دستیار ویژه رهبر جمهوری اسلامی در امور نظامی، در یک سخنرانی گفته بود ایران باید هزینههایی را که در سوریه کرده است از طریق «نفت، گاز و معادن فسفات» این کشور «برگرداند».
گروه اقدام ویژه ایران همچنین جمهوری اسلامی را متهم کرده که به اعضای گروه القاعده اجازه اقامت در ایران را داده و آنان از این طریق امکان انتقال نیرو و پول به سوریه و جنوب آسیا را دارند.
در این گزارش فهرستی از اقدامات جمهوری اسلامی ارائه شده که آنها را «تروریستی» نامیدهاند و از جمله جدیدترین آنها بازداشت یک دیپلمات ایرانی به اتهام تلاش برای بمب گذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق و دستگیری ۱۰ نفر در آلمان به اتهام جاسوسی برای سپاه پاسداران است.
موضوع ارتباطات خانواده اسامه بن لادن، رهبر کشتهشده القاعده، با ایران مکرراً در خبرها ذکر شده و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیآیای، آبانماه سال گذشته اسنادی را در این باره منتشر کرده بود.
ابراز نگرانی از برنامه موشکی ایران، تهدیدات سایبری، وضعیت حقوق بشر و وضعیت محیط زیست دیگر بخشهای گزارش گروه اقدام ویژه ایران است.
گروه ویژه اقدام ایران پس از خروج آمریکا از توافق هستهای وین و بازگشت تحریمها علیه ایران در وزارت خارجه آمریکا تشکیل شد.