خانه / اخبار مهم روز / ژنرال الساعدی کیست و چرا الکاظمی او را به ریاست دستگاه مبارزه با تروریسم بازگرداند؟

ژنرال الساعدی کیست و چرا الکاظمی او را به ریاست دستگاه مبارزه با تروریسم بازگرداند؟

ظاهرکنندگان عکس الساعدی را به نشانه حمایت از او بلند کرده‌اند

مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق، روز شنبه 9 ماه می طی فرمانی عبدالوهاب الساعدی را به عنوان رئیس دستگاه مبارزه با تروریسم منصوب کرد.

ژنرال عبدالوهاب الساعدی که از فرماندهان برجسته عملیات آزادسازی عراق از اشغال داعش به شمار می‌آید، در میان شهروندان این کشور به ویژه در مناطق آزاد شده از محبوبیت زیادی برخوردار است، او در سپتامبر سال 2019 زمان حکومت عادل عبدالمهدی از پست خود برکنار شد برکناری او موجی از اعتراضات و انتقادها علیه حکومت عبدالمهدی را به همراه داشت، شهرهای جنوب که الساعدی از آنهاست در راهپیمایی خود خواهان بازگرداندن او شدند در مناطق سنی نشین که تحت اشغال داعش بود هم همینطور.
ت
برخی منابع عراقی می‌گویند، فشار رهبران گروههای شبه نظامی وابسته به ایران به عادل عبدالمهدی که اغلب عراقی ها در ضعف اراده سیاسی او متفق هستند، باعث برکناری ژنرال الساعدی دانسته‌اند. به گفته این منابع شبه نظامیان وابسته به ایران نمی‌توانند ظهور یک نظامی کارکشته با کاریزمای نظامی در ارتش عراق که هدفش بازسازی این نهاد مهم باشد را تحمل کنند آنها تلاش می کنند تا ارتش عراق را تضعیف کنند و به موازات آن نیروی «حشد الشعبی» وابسته به ایران را تقویت کنند تا در عراق وضعیتی مانند ایران یعنی ارتش ضعیف و سپاه قوی بوجود بیاید تا از طریق وابستگی حشد الشعبی به ایران بر کشور عراق مسلط باشند.
الساعدی کیست و از چه ویژگی‌های نظامی برخوردار است

عبد الوهاب الساعدی، در سال 1963 در شهر بغداد به دنیا آمد. نام او پس از سال 2014 در جریان حمله داعش به چندین شهر و استان از جمله الانبار ، نینوا ، صلاح الدین و کرکوک برجسته شد.

الساعدی دارای مدرک لیسانس آموزشی در رشته فیزیک که مدرک را در سال 1985 از دانشکده نظامی عراق فارغ التحصیل شد.

او در سال 1996 وارد دانشکده ستاد نیروهای نظامی عراق شد و با درجه سرلشکر و یکی از نخبه‌ها در ردیف ده نفر اول قرار گرفته و فارغ التحصیل شد.

الساعدی سپس وارد دانشکده فرماندهی نظامی شد و با رتبه سرهنگ کامل فارغ التحصیل شد آنگاه وارد دانشکده فنون جنگ شد و تحصیلات خود را ادامه داد تا اینکه مدرک کارشناسی ارشد علوم نظامی را گرفت و به تدریس دانشکده نظامی به عنوان استاد علوم نظامی پرداخت.

ژنرال عبدالوهاب الساعدی یکی از نیروهای بسیار موثر در شکست داعش بود بود او فنون نظامی را خوب می‌شناسد و سرزمین عراق را به گفته خود مانند کف دست برایش نعروف است اگرچه تقریبا در بیرون از مرزهای عراق کسی او نشناخته است اما در عراق یک قهرمان ملی به شمار می رود. فرماندهی آزادسازی الرمادی، صلاح الدین و موصل را به عهده داشت.او در مدت سه سال جنگ با داعش در «دستگاه مبارزه با تروریسم» عراق، فرمانده لشکری موسوم به «لشکر طلایی» (الفرقه الذهبیه» بود.

او و نیروهایش در فازهای کلیدی جنگ علیه داعش شامل فاز آزادی نخستین پالایشگاه کلیدی نفت عراق در شهر بیجی در ژوئن 2015 و عملیات های پیشروی در شهرهای فلوجه، رمادی و تکریت حضور داشت. الساعدی در تمام دوران جنگ سه ساله با داعش در خط مقدم بود در توضیح این کارش گفت، اولین دلیل که در خط مقدم بودم، روحیه دادن به سربازانم بود دومین دلیل این بود که نمی‌خواستم هیچکس با هموطنانم در مناطق آزاد شده برخورد نامناسبی داشته باشد این رفتارها باعث شد تا الساعدی به عنوان یک قهرمان ملی در وجدان همه عراقی از سنی‌های غرب عراق تا شیعیان جنوب قرار گیرد. حیدر العبادی پس از آزادسازی موصل او را رسما از او تشکر و قدردانی کرد. اما با همه این تاریخ درخشان وابستگان ایران خواستار برکناری او یودند تا مبادا به قهرمانی تبدیل شود و جلوی نفوذ انها را بگیرد برای همین .در سپتامبر گذشته، عادل عبدالمهدی، نخست وزیر مستعفی عراق تحت فشار افراد وابسته به ایران تصمیم گرفت، عبدالوهاب الساعدی را از منصب خود به عنوان فرمانده نیروهای دستگاه مبارزه با تروریسم برکنار کند.

الساعدی در گفت‌وگویی مطبوعاتی با بیان آنکه عبدالمهدی به صورت تلفنی این تصمیم را به او ابلاغ کرده و دلایل آن را اعلام نکرده است، این تصمیم را «توهین و بازخواست» تلقی کرد.

او در اعتراض به برکناری بی دلیل خود گفته بود:« اتنتقال به وزارت دفاع یک «مجازات نظامی» به شمار می آید و منصب و سابقه نظامی بیش از 30 سال نیز به من اجازه اجرای چنین فرمانی را نمی دهد؛ درخواست کردم که به جای انتقال به وزارت دفاع بازنشسته شوم.
ا
او همچنین گفت:«من یک فرد نظامی حرفه ای هستم و دلایل انتقال شگفت آور خود را نمی دانم؛ پیشتر محمد الحلبوسی، رئیس مجلس نمایندگان به من پیشنهاد تصدی وزارت دفاع را داد که من این پیشنهاد را رد کرده و به وی اطلاع دادم که فعالیت به عنوان یک فرمانده نظامی در میدان نبرد را ترجیح می‌دهم».

حیدر العبادی نسبت به برکناری او اعتراض کرد و خطاب به عبدالمهدی گفت:« قهرمانان جنگ را اینگونه پاداش نمی‌دهند».

برخی تحلیلگران تصمیم برکنار کردن الساعدی یکی از دلایل مستقیم آغاز اعتراضات بی‌سابقه در عراق بود، که از اکتبر گذشته تا به الآن ادامه دارد.

معترضان بارها عکس‌های الساعدی را در دست گرفته و بارها نام او توسط مخالفان در میان نامزدهای تصدی پست نخست وزیری مطرح شده بود. حتی برخی از مخالفان پیشنهاد دادند تا دولت نجات ملی به رهبری او تشکیل شود.