شرکت خودروسازی فرانسوی رنو که در پی بروز بحران همه گیری کرونا، دچار مشکلات بزرگ مالی شده و برای بقای خود و نجات از ورشکستگی دست کمک به سوی دولت فرانسه دراز کرده است، امروز کلیات طرح راهبردی این شرکت را برای خروج از بحران اعلام کرد. بر اساس این طرح، رنو حدود ۱۵ هزار شغل را در تاسیسات و کارخانه های وابسته به این شرکت در سراسر جهان، حذف می کند.
تبلیغ بازرگانی
شرکت خودروسازی رنو در بیانیهای روز جمعه ٢٩ مه اعلام کرد: « بحران بزرگی که صنعت خودروسازی با آن مواجه شده است، دشواری های پیش روی این گروه و نیز ضرورت گذار “اکولوژیک”، همگی عواملی ضروری در سوق دادن این شرکت برای سرعت بخشیدن به تحولات در این شرکت است.»
طرح رنو کاهش هزینه ۲ میلیارد یورویی (۲.۲ میلیارد دلاری) تولید طی سه سال در این شرکت است. برای رسیدن به این هدف این شرکت خودرو سازفرانسوی ظرفیت تولید خود را از چهار میلیون خودرو به سه میلیون و ۳۰۰هزار خودرو تا سال ۲۰۲۴ میلادی کاهش خواهد داد. با اجرای طرح کاهش کمی تولید، رنو در سه سال آینده چهار هزار و ۶۰۰ شغل را در فرانسه و بیش از ۱۰ هزار شغل را در کارخانههای خود در سراسر جهان، حذف خواهد کرد.
شرکت رنو که بخشی از آن تحت مالکیت دولت فرانسه قرار دارد، اکنون برای گرفتن یک وام ۵ میلیارد یورویی با دولت فرانسه در حال مذاکره است.
ژان دومینیک سنا مدیر عامل رنو امروز گفت که «همه تصمیمها در باره کاهش هزینهها، با توجه به کارکنان این شرکت ارزیابی و گرفته شده است. این شرکت برای دستیابی به اهداف کاهش هزینه، به جای اخراج، به کناره گیری داوطلبانه کارکنان وابسته خواهد بود و مذاکره با اتحادیههای کارگری را آغاز کرده است.» ژان دومینیک سنارد همچنین گفت: «تغییرات جدید برای اطمینان از ثبات و پایداری شرکت و توسعه آن در دراز مدت، اساسی هستند.»
وی افزود: «بحران کووید – ۱۹ تنها بر ضرورت اجرای این طرح افزوده است.»
لازم به یادآوری است که همه مشکلات رنو را نباید به همه گیری کرونا پیوند زد. شرکت رنو، پس از دستگیری کارلوس غُصن، مدیرعامل سابق آن در ماه نوامبر ۲۰۱۸ میلادی که منجر به شکاف میان این شرکت با متحدان تجاری خود، نیسان و میتسوبیشی شد، با مشکلات خاصی روبرو شده است.
براساس طرح جدید، این شرکت برنامه هایش را برای افزایش ظرفیت تولید در مغرب و رومانی لغو، تولید محصولات تازه در تاسیسات خود در روسیه و متوقف کردن تولید خودروهای مصرف کننده سوخت فسیلی در چین را بررسی میکند و یک کارخانه در حومه پاریس را با حدود ۲۵۰ کارگر تعطیل خواهد کرد.
رنو همچنین اعلام کرده است که قصد دارد فعالیت در ۱۳ واحد تاسیسات و کارخانه ای دیگر خود را به حوزههایی متمرکز و اختصاص دهد که آینده روشن و امیدوار کننده ای مانند تولید خودروها برقی، خودروهای تجاری سبک و نوآوری با ارزش افزوده بالا داشته باشند.
فروش خودرو های رنو، در سه ماهه اول سال جاری با کاهش ۲۵ درصدی روبرو شده است. سقوط تولید، ناشی از مشکلات صنعت خودروسازی از جمله کاهش تقاضا در چین، روی آوردن به خودروهای الکتریکی و خصوصاً همه گیری کرونا بوده است.
در همین حال، شرکت خودروسازی نیسان، از شرکای تجاری رنو و میتسوبیشی، دیروز از اخراج هزاران نفر از کارگران خود خبر داد.