نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران را به “تشکیل جلسه اضطراری” تهدید کرد.
در دومین روز نشست شورای حکام آژانس انرژی اتمی، سفیر آمریکا در آژانس گفته است که اگر ایران فورا عدم همکاریش با آژانس را متوقف نکند، شورای حکام راهی به جز تشکیل جلسه اضطراری و تصمیمگیری درباره این بحران نخواهد داشت.
نماینده آمریکا گفته است ایران به طور خاص باید با نصب دوباره دوربینهای نظارتی در مجتمع تسای کرج موافقت کند که “در حال ساخت قطعات سانتریفیوژهای پیشرفته برای غنی سازی اورانیوم است.”
اتحادیه اروپا نیز با ابراز نگرانی عمیق از بینتیجه ماندن مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از تهران خواسته است فورا از فرصت به دست آمده از سفر رافائل گروسی استفاده کند و همکاریهایش را با آژانس اتمی سازمان ملل متحد از سر بگیرد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس اتمی سازمان ملل متحد این هفته در آستانه نشست شورای حکام آژانس و یک هفته پیش از آغاز مجدد مذاکرات احیای توافق هسته ای برجام در وین به تهران رفته بود تا اختلافات ایران و آژانس را حل کند اما روز چهارشنبه در آغاز نشست فصلی شورای حکام آژانس، گفت علیرغم تلاشش این گفتگوها بدون نتیجه به پایان رسیده است.
اتحادیه اروپا گفته است از اینکه پیشرفتی برای نزدیک شدن به حل اختلافات برجا مانده میان ایران و آژانس صورت نگرفته عمیقا نگران است و از ایران خواسته بدون هیچ پیششرطی تمام اطلاعات و اسناد، دسترسیها و پاسخهایی را که مدیرکل آژانس نیاز دارد بدون تاخیر فراهم کند.همزمان علی باقری کنی معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران، چهار روز پیش از آغاز گفتگوها با گروه ۱+۴ گفته است اگر تمام تحریمها لغو نشود مذاکرات هستهای با شکست روبرو خواهد شد.
آقای باقری که با روزنامه ایندیپندنت مصاحبه کرده گفته است هر گونه پیشرفت در مسیر مذاکرات باید با لغو همه تحریمهای آمریکا همراه باشد.به گفته آقای باقری کنی “تضمینی مبنی بر اینکه دولت آینده در واشنگتن یک بار دیگر مانند دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا از توافق خارج نشود، وجود ندارد.”
وزیر خارجه ایران مدعی ‘توافق اصولی’ با آژانس اتمی شد
معاون سیاسی وزارت خارجه ایران گفته است: “لغو تمامی تحریمهای مرتبط با برجام از جمله تحریمهای اعمال شده در چارچوب کارزار فشار حداکثری شرط لازم برای موفقیت در مذاکرات است.”
آقای کنی دولت آمریکا را به “تکرار برخی از اشتباهات سلف خود”، دونالد ترامپ، متهم کرده است و گفته “سیاست شکست خورده فشار حداکثری بر تهران موجب سرگردانی سیاسی آمریکا شده است.”
روز گذشته رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفته بود مواضع تند اخیر ایران کار موفقیت در گفتگوهای وین را دشوار خواهد کرد
هرتزوگ: لازم است کشورهای مذاکرهکننده، یک «تهدید نظامی معتبر» علیه رژیم ایران ارائه کنند
اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهوری اسرائیل، گفته ایران نه برای احیای توافق هستهای 2015، بلکه برای دستیابی به بمب اتم است که به مذاکرات «برجام» در وین قدم میگذارد.
به گزارش «تایمز اسرائیل»، چهارشنبه 24 نوامبر 2021، هرتزوگ که برای رایزنی به بریتانیا رفته است، خطاب به نمایندگان پارلمان این کشور در کاخ وستمینستر لندن گفت: «برداشت ما این است که ایرانیها برای توافق به وین نمیآیند، بلکه برای مشروعیت دادن به بمب اتم میآیند».
رئیسجمهوری اسرائیل طی سفر خود با بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، و گروهی متشکل از صد قانونگذار بریتانیایی دیدار کرد، و از آنها خواست تا اطمینان حاصل کنند که دولت بریتانیا، در آستانه از سرگیری مذاکرات هستهای در روز دوشنبه هفته آینده، در قبال رژیم ایران «سختگیر» خواهد ماند.
هرتزوگ بر درخواست مکرر اسرائیل مبنی بر اینکه لازم است کشورهای مذاکرهکننده، یک «تهدید نظامی معتبر» علیه رژیم ایران ارائه کنند، تاکید کرد و گفت: «وظیفه ابرقدرتها این است که با قدرت با مساله اتمی ایران برخورد کنند، و روشن کنند که تمام گزینهها روی میز است».
یائیر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل، نیز قرار است به زودی به بریتانیا و فرانسه سفر کند. دفتر وی روز چهارشنبه اعلام کرد که او هفته آینده، با محوریت مذاکرات هستهای ایران، با رهبران بریتانیا و فرانسه دیدار خواهد کرد. لاپید در جریان سفر سه روزه خود با بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، و امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه، رایزنی خواهد کرد.
به گفته «تایمز اسرائیل»، اسرائیل به شدت با تلاشهای آمریکا برای احیای برجام مخالف است. تلآویو بر این باور است که برجام توافقی «بسیار ضعیف» است، و در نهایت راه را برای دستیابی رژیم ایران به سلاح هستهای هموار میکند. در عوض، مقامات اسرائیل خواستار رویکردی «سختگیرانه» در قبال رژیم ایران، شامل تهدید جدی به حمله نظامی به تاسیسات هستهای این کشور هستند.
در همین حال بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، اعلام کرد که همزمان با تلاشها برای بهبود شرایط جهت دستیابی به هر توافقی در آینده میان قدرتهای جهانی و ایران، تل آویو در تلاش است تا توانمندیهای خود را برای حمله نظامی به برنامه هستهای ایران ارتقاء دهد.
روزنامه «تایمز اسرائیل» نوشت که وزیر دفاع اسرائیل، پنجشنبه، 25 نوامبر، گفت: «ما باید بر شرکای خود درباره نحوه تعامل با ایران، تاثیر گذاشته و گفتوگوهای مستمری با آنها داشته باشیم.»
گانتز ضمن توضیح اینکه «اسرائیل خواهان توافق هستهای است که نه تنها به غنیسازی اورانیوم بلکه به فعالیتهای ایران در منطقه رسیدگی کند.» تاکید کرد «هر گونه توافق «خوب» آن است که حفرههای توافق کنونی در خصوص غنیسازی اورانیوم، سامانههای موشکی و تاریخ اعتبار توافق و همچنین اقدامات ایران در منطقه را مسدود کند.»
«نظارهگر نخواهیم ماند»
به گزارش فرانس پرس، راب مالی، نماینده آمریکا در پرونده ایران پیشتر تاکید کرده بود که اگر ایران به سرعت برای بازگشت به میز مذاکرات برنامه هستهای خود که هفته آینده از سر گرفته میشود، اقدام نکند، واشینگتن دست بسته نخواهد ماند.
مالی، در مصاحبهای که سهشنبه، 23 نوامبر، با «رادیوی عمومی ملی» آمریکا انجام داده و بخشهایی از آن، روز بعد پخش شد گفت: «اگر ایرانیها تصمیم به عدم بازگشت به توافق هستهای بگیرند آن وقت باید به دنبال ابزارهای دیگری که شامل دیپلماسی میشود، باشیم» تا باجاهطلبیهای هستهای ایران مقابله کنیم.»
او تاکید کرد که در صورتی که ایران اقدام به فرسایشی کردن مذاکرات وین کند، آمریکا حاضر نخواهد شد، دست بسته بماند.
مالی فاش ساخت:«اگر ایران خواهان بازگشت به توافق باشد و این فرصت را دارد، ما نیز برای بازگشت به پایبندی به بندهای توافق هستهای و برداشتن همه تحریمهایی که با مفاد آن در تعارضند، آمادگی داریم.»
او در عین حال گفت:«چنانچه ایران خواهان بازگشت به توافق نباشد و به وقتکشی و فرسایش مذاکرات دیپلماتیک درباره برنامه هستهایاش، یعنی رویه کنونی خود، ادامه دهد و روند برنامه هستهای را سرعت بخشد، اگر این روند را در پیش گیرد، ما در این صورت، باید پاسخی متناسب با آن بدهیم.»
نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور ایران ضمن ابراز تردید درباره آینده مذاکرات، افزود:«ببینیم تهران در مذاکرات هستهای چه خواهد گفت.. نشانههایی که از آن بر میآید اما بسیار ناامید کننده است.»
سفر بینتیجه گروسی به تهران
از سویی و در پی سفر بینتیجه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران سرنوشت مذاکرات هستهای وین که قرار است در 29 نوامبر جاری از سر گرفته شود، با «بحرانی جدی» مواجه شده و تردیدها درباره آینده این مذاکرات، فرانسه را بر آن داشت تا شرط از سر گیری مذاکرات برای احیای توافق هستهای را آغاز آن بر اساس مذاکرات پیشین اعلام کند.
شایان ذکر است که ایران تا ژوئن گذشته 6 دور از مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای را به پایان رساند اما با روی کار آمدن دولت جدید و در پیش گرفتن رویکردی جدید در این کشور، آینده دور هفتم این مذاکرات در هالهای از ابهام فرو رفت.